Verhuizen met kinderen: 20 tips om het ietsje makkelijker te maken

Ga je binnenkort verhuizen en heb je kinderen? Dan is de verhuizing niet alleen voor jou spannend, maar voor hen nog meer! Verhuizen met kinderen vereist wat extra planning en aandacht.

Het goede nieuws? Kinderen passen zich veel makkelijker aan dan je denkt. Belangrijk is dat je de tijd neemt om ze voor te bereiden op hun nieuwe omgeving en dat je de verhuizing als een positieve gebeurtenis benadert.

Met de volgende 20 tips zullen je kinderen zich prima door de verhuizing heen slaan.

Tip 1: Plan de verhuizing verstandig

Natuurlijk is de datum van je verhuisdag afhankelijk van meerdere omstandigheden. Probeer echter bij het bepalen van de verhuisdatum zo veel mogelijk rekening te houden met de kinderen. Het is het beste om te verhuizen met kinderen in een relatief rustige periode.

Kun je verhuizen in de zomervakantie? Perfect! Probeer daarnaast een verhuizing te vermijden tijdens periodes waarin je kind al veel veranderingen doormaakt, zoals tijdens het zindelijk worden of vlak nadat hij of zij op een nieuwe school begonnen is.

Tip 2: Bereid je kind op het juiste moment voor

Het juiste moment om de aanstaande verhuizing ter sprake te brengen hangt af van de leeftijd van je kind.

Heb je een peuter, dan heeft het geen zin om maanden van te voren te vertellen dat jullie gaan verhuizen. Verhuizen is voor een klein kind een heel abstract begrip en zonder concrete gebeurtenissen zal je peuter er nog weinig van begrijpen. Wacht dus met vertellen over de verhuizing totdat je je peuter daadwerkelijk het nieuwe huis, de nieuwe peuterspeelzaal en de nieuwe speelplaats kunt laten zien. Dan begrijpt hij of zij pas daadwerkelijk wat er gaat gebeuren. Een week of 4 van tevoren is voldoende.

Heb je een wat ouder kind, dan kun je hem of haar langer van tevoren over de verhuizing vertellen. Het beste moment is zodra de plannen concreet zijn. Zo kun je het kind vrij vroeg bij het proces betrekken. Dit maakt het makkelijker voor je kind om aan het idee van verhuizen te wennen.

kinderen verhuizen

Foto van Danielle Truckenmiller (via Pexels)

Tip 3: Wees positief over de verhuizing

Breng de verhuizing altijd als iets positiefs naar je kind. Benadruk dat jullie in een groter of fijner huis gaan wonen, of hoe leuk de nieuwe buurt zal zijn. Als jij positief en enthousiast bent over de verhuizing, dan zal je kind dat enthousiasme voor een groot deel van je overnemen.

In sommige gevallen is een verhuizing het gevolg van een nare gebeurtenis, zoals een scheiding of ontslag. Probeer dan voor je kind toch een positieve draai aan het verhaal te geven. Benadruk bijvoorbeeld dat het na de verhuizing gezelliger is in huis of dat je kind wat nieuws uit mag zoeken voor zijn/haar nieuwe kamer.

Tip 4: Lees samen boekjes en kijk filmpjes over verhuizen

Verhalen over verhuizen kunnen heel goed zijn voor kinderen in de periode rondom de verhuizing. Als je samen met je kind verhalen leest over verhuizen, heeft je kind een extra referentiekader en daarmee een manier om de verhuizing beter te begrijpen.

Wij hebben een lijst samengesteld van de leukste kinderboeken over verhuizen. Er zijn ook veel kinderfilmpjes over verhuizen op internet te vinden: vooral voor wat oudere kinderen kan dit een manier zijn om mentaal voor te bereiden op de verhuizing. Op onze blog hebben wij een aantal filmpjes voor je verzameld.

Tip 5: Kies ruim op tijd een nieuwe school of creche

Verhuis je naar een andere woonplaats, dan moet je kind waarschijnlijk naar een andere school of creche. Begin ruim op tijd met het zoeken naar een geschikte kinderopvang of school. Scholen hebben rond de 10 weken tijd nodig om een aanmelding te verwerken. Bovendien is het goed voor je kinderen om voor de verhuizing al eens een proefmiddagje te kunnen draaien. Zo kunnen ze alvast vriendjes maken en de juffen leren kennen. Zo wordt de nieuwe creche of school een heel stuk minder eng.

In onze afzonderlijke verhuistips vind je meer informatie over het zoeken naar een nieuwe school of nieuwe kinderopvang.

Tip 6: Laat je kind zelf inpakken

Om je kind echt te laten begrijpen wat er gaat gebeuren, is het goed om hem of haar zo veel mogelijk bij de werkzaamheden te betrekken. Natuurlijk is het afhankelijk van de leeftijd wat je kind kan doen. Hoe klein je kind ook is, hij of zij kan altijd zelf wat speelgoed in dozen doen. Op deze manier wordt het abstracte begrip ‘verhuizen’ meteen een heel stuk tastbaarder.

Je kunt speciale kinderverhuisdozen kopen om het inpakken extra leuk te maken voor je kind. Het is ook een leuk idee om je kind op de eigen verhuisdozen te laten tekenen. Zo zal hij of zij de eigen dozen meteen herkennen bij aankomst in het nieuwe huis.

kinderen inpakken

Foto van Canstockphoto

Tip 7: Denk na over de nieuwe kinderkamer

Voor kinderen vanaf een jaar of 6 kan het heel leuk zijn om samen na te denken over hoe de nieuwe kinderkamer eruit zal komen te zien. Voor je kind kan dit een van de positieve punten van een verhuizing zijn: een nieuwe kamer! Geef je kind inspraak in een paar kleine punten, zoals het behang of de kleur verf op de muren. Dit kan heel stimulerend zijn en zorgt ervoor dat je kind zich verheugt op zijn of haar nieuwe stulpje.

Voor peuters of kleuters is het beter om de nieuwe kinderkamer hetzelfde te houden als in het oude huis. Voor kinderen van deze leeftijd is een verhuizing extra ingrijpend. Hun eigen kamertje met vertrouwde kleuren en spulletjes is dan juist een houvast voor ze.

Tip 8: Ga alvast kijken bij het nieuwe huis

Om je kind alvast te laten wennen aan het nieuwe huis kun je in de weken voor de verhuizing alvast een paar keer langs gaan. Laat zien hoe de binnenkant van het huis eruit ziet en waar de nieuwe kinderkamer is. Neem ook de tijd om de nieuwe buurt samen te bekijken. Kijk of er een speelplaats in de buurt is en ga daar met je kind spelen. Zo creëer je positieve associaties met het nieuwe huis voor je kind en zal hij of zij minder tegen de verhuizing op zien.

Tip 9: Laat je kind meeklussen

Voor de verhuizing zijn er een hoop klussen die gedaan moeten worden in het nieuwe huis. Voor je kind is het leuk en nuttig om hierbij betrokken te worden. Zo heeft hij of zij ook het gevoel bijgedragen te hebben aan jullie nieuwe plekje. Bovendien is dit een manier om op een natuurlijke manier te wennen aan het nieuwe huis.

De klusjes die je kind doet hoeven niet groot te zijn: geef je kind bijvoorbeeld een kwast en laat hem of haar een klein stukje muur verven.

Tip 10: Gebruik je kind als verhuishulp

Tijdens de verhuisdag hoef je je kind niet per se naar de oppas te brengen. Laat in plaats daarvan de oppas naar jullie toe komen. Zo kan je kind met eigen ogen zien hoe de spullen van het oude naar het nieuwe huis gaan. Met een aanwezige oppas hoef jij je niet te veel met je kind bezig te houden en kun je je focussen op de verhuistaken.

Je kind kan uiteraard ook helpen met het verhuizen, al is het symbolisch. Zij of hij kan bijvoorbeeld wat lichte spulletjes naar de verhuiswagen brengen. Overleg het verhuizen met kinderen wel van tevoren met de verhuizers en/of de mensen die komen helpen. Eventueel kan je kind ook slechts een deel van de verhuisdag aanwezig zijn.

Foto van Canstockphoto

Foto van Canstockphoto

Tip 11: Maak ruimte voor emoties en verdriet

Natuurlijk is een verhuizing niet alleen spannend en leuk. Het zou ook niet goed zijn om tegenover je kind te doen alsof alles alleen maar positief is. Bij verhuizen met kinderen hoort ook afscheid nemen van vriendjes, een vertrouwde omgeving en het wennen op een nieuwe plek. Het is belangrijk om hier ruimte voor te maken.

Praat met je kind over de moeilijke kanten van het verhuizen en neem zijn of haar angsten serieus. Het is belangrijk dat je kind weet dat hij of zij negatieve gevoelens over de verhuizing mag uiten.

Tip 12: Organiseer een afscheidsmoment

Of je kind nu nog op de creche zit, of al een puber is met een vaste vriendengroep, het is belangrijk om een afscheidsmoment voor je kind mogelijk te maken.

Vertel de leerkracht op school ruim van tevoren over de verhuizing, zodat de klas eventueel een afscheidskado kan knutselen. Overleg met de leerkracht over een afscheidsmoment op de laatste schooldag.

Het is ook leuk om een afscheidsfeestje thuis voor je kind te organiseren met alle vriendjes van school en uit de buurt.

Tip 13: Zorg voor regelmaat rondom de verhuizing

De periode rond de verhuizing is voor iedereen een hectische tijd. Probeer echter voor je kind zo veel mogelijk regelmaat te houden. Houd vast aan jullie dagelijkse bezigheden, zoals een verhaaltje voor het slapen gaan, een wandelingetje met de hond, zoals jullie altijd gedaan hebben. Dit maakt de overgang naar een nieuwe omgeving iets soepeler voor je kind, omdat de dagelijkse routine hetzelfde is gebleven.

Tip 14: Creëer een eigen plek voor je kind

Zowel voor als na de verhuizing is het belangrijk dat je kind een eigen veilig plekje in huis heeft om zich af te kunnen sluiten van de verhuishektiek. Zorg daarom dat de kinderkamer in het oude huis zo lang mogelijk bruikbaar blijft. In het nieuwe huis is het belangrijk om de kinderkamer als een van de eerste kamers in te richten. Zo heeft je kind meteen een eigen, vertrouwd plekje en kan hij of zij rustig beginnen met wennen aan het nieuwe huis.

kinderen verhuizen

Foto van Caroline Oporto (via Pexels)

Tip 15: Veiligheid tijdens de verhuizing

Zorg ervoor dat je tijdens de verhuizing en het klussen denkt aan de kindveiligheid in en om het huis. Laat geen gereedschappen slingeren en stop schoonmaakmiddelen in dozen waar je kind niet bij kan. Let er ook op dat je de verhuisdozen niet te hoog opstapelt, zodat ze niet op een onbewaakt moment om kunnen vallen. Op onze checklist voor kindveiligheid kun je meer tips lezen voor kindveiligheid tijdens de verhuizing en in je nieuwe huis.

Tip 16: Vergeet de oude omgeving niet

Vooral in de eerste periode in de nieuwe omgeving kan het voor je kind moeilijk zijn om ver weg te zijn van oude vriendjes en plekken. Je kunt je kind hierin bijstaan door af en toe vriendjes uit de oude buurt of woonplaats uit te nodigen om te komen spelen of logeren. Een ander idee is om vóór de verhuizing samen met je kind een collage te maken met alle fijne herinneringen aan het oude huis. Maak een (digitale) collage met foto’s van vriendjes, de oude kamer en favoriete plekken in de buurt op een bord. Laat deze afdrukken en hang hem op in het nieuwe huis.

oude buurt kind

Foto van Matthias Zomer (via Pexels)

Tip 17: Pak een kindertas in

Zorg ervoor dat je de belangrijkste spulletjes van de kinderen in een aparte tas inpakt, die ze zelf bij zich kunnen houden tijdens de verhuizing. In de tas stop je hun favoriete speelgoed, boekjes en lievelingsknuffel, zodat ze wat te doen hebben op verloren momenten of tijdens de rit.

Tip 18: Maak gedetailleerde labels

Je kunt wachten op de dag waarop je door de onuitgepakte verhuisdozen aan het woelen bent, op zoek naar dat ene knuffeltje waar NU mee gespeeld moet worden. Dit is makkelijk te voorkomen door op de verhuisdozen niet alleen het woord ‘speelgoed’ te schijven. Wees in plaats daarvan specifiek en schrijf zo gedetailleerd mogelijk op welk speelgoed in welke doos zit. je zult jezelf achteraf dankbaar zijn.

Tip 19: Gooi die verhuisdozen nog niet weg

Bewaar de verhuisdozen nog een tijdje nadat je ze uitgepakt hebt. Je kinderen kunnen er prachtige hutten en tunnels van knutselen. Dit maakt het verhuisavontuur extra leuk! Hier is een link met 31 knutselprojecten met kartonnen dozen. Als je daar geen inspiratie van krijgt?

knutselen verhuisdozen

Foto van Canstockphoto

Tip 20: Benader de verhuizing als een avontuur

De verhuizing zorgt voor een hoop onrust in het leven van jou en je kinderen, daar verander je niets aan. Daarom kun je de gelegenheid best aangrijpen om je kinderen voor deze ene keer dingen te laten doen die normaal niet mogen. Laat ze eens wat later opblijven, koop lekkere snoepjes die ze normaal niet mogen of ga met z’n allen naar een restaurant. Zo maak je de verhuizen met kinderen een spannend en positief avontuur!

Voor nog meer tips over verhuizen met kinderen kun je het boek van Christel Westgeest met de toepasselijke titel “Verhuizen met kinderen” aanschaffen. Dit is een praktische gids met verhuistips toegespitst op kinderen in verschillende leeftijdsgroepen. Westgeest is zelf met haar gezin verhuisd naar Canada en is bovendien psychologe. Ze heeft haar persoonlijke ervaring en professionele kennis gecombineerd om dit handige boek te schrijven. Voor meer tips uit de praktijk kun je de blog van Chantal van Mamazing.nl lezen. Zij is onlangs verhuisd met haar zoontje en heeft haar persoonlijke verhuiservaringen en -tips opgeschreven.

Ga jij binnenkort verhuizen met kinderen? Wat zijn de problemen waar je tegenaan loopt? Of heb je misschien al ervaring met verhuizen met kinderen en heb je nog andere tips? We horen graag van je in een reactie op deze post!

Dit artikel bevat partnerlinks (Wat zijn dat?)

door  Valine | 02-06-2019 |
Reactie (0)

Reageer