Verhuisblog

Een blog met verhuisnieuwtjes en inspiratie voor je nieuwe huis

Prijzen vergelijken van verhuizers in jouw regio? Vraag nu gratis offertes aan!
6-25-2016 - door Valine

Besparen op je energierekening met deze tips

Je hebt een nieuw huis gevonden, eindelijk! Een nieuw huis betekent ook: nieuwe kosten. Je huur of hypotheek is vaak iets hoger, en je maandlasten zijn anders dan in je oude huis. En waarschijnlijk voel je de verhuizing ook een beetje in je portemonnee. Het kan goed zijn dat je nu graag wilt besparen op je vaste lasten. In dit artikel helpen we je om geld te besparen op je energierekening, zodat je je maandlasten in je nieuwe huis zo laag mogelijk kunt houden.

besparen op je energierekening

Canstock

Kies een voordelig energiecontract

De eerste stap om te besparen op je energierekening is het slim kiezen van een energiecontract. Je kunt het beste zo’n 6 tot 8 weken voor je verhuizing beginnen met het vergelijken van energiecontracten op je nieuwe adres. De prijzen van verschillende aanbieders kunnen sterk uiteen lopen. Daarnaast bieden veel aanbieders een welkomstkorting. Dit kan dus flink schelen op je energierekening. Wil je nu alvast vergelijken? Dan kun je onze handige vergelijkingstool voor energieaanbieders gebruiken!

Nu energiecontracten vergelijken

Monitor je energieverbruik

Als je verhuist naar een nieuwbouwhuis, heb je waarschijnlijk een slimme energiemeter. Met behulp van een slimme energiemeter en bepaalde apps kun je digitaal inzicht krijgen in je energieverbruik.

Ook als je geen slimme meter hebt, kun je je energieverbruik monitoren. Er bestaan apparaatjes die je op je traditionele meter kunt aansluiten om de gegevens op een scherm te bekijken. Zo kun je zien hoeveel energie er per apparaat verbruikt wordt en je eigen verbruik vergelijken met andere huishoudens of periodes. Milieu Centraal heeft een overzicht samengesteld van de verschillende energieverbruiksmanagers die de markt rijk is. 

Douche zuiniger en korter (met muziek!)

Een groot deel van je energiegebruik in huis wordt gebruikt voor het opwarmen van water. Je kunt dat aandeel een heel stuk verkleinen door een waterbesparende douchekop te gebruiken.

Korter douchen helpt natuurlijk ook: Als je je dagelijkse douche beperkt tot minder dan 5 minuten per dag, bespaar je duizenden liters warm water per jaar. Maar niemand gaat natuurlijk met een horloge de douche in. In plaats daarvan kun je muziek gebruiken om je douchebeurt te timen. Kies een liedje dat ongeveer 5 minuten duurt. Als het nummer bijna is afgelopen, weet je dat je je douche af moet ronden.

Druk niet automatisch op de aan-knop

Veel dingen in het huishouden de je waarschijnlijk op de automatische piloot: een wasje draaien, in de droger, de vaatwasser aanzetten, de verwarming een paar graden hoger als het fris wordt ’s avonds. Dit is een heerlijke luxe die we ons kunnen veroorloven, maar ook een belasting voor het milieu. En slecht voor je portemonnee. Om energie te besparen moet je soms de aan-knop even met rust laten. Heb je maar een paar kledingstukken voor de witte was? Draai dan geen was met een half lege machine, maar doe even een wasje met de hand. Hetzelfde geldt voor de afwas. Was liever even af met de hand, in plaats van een half-lege vaatwasmachine aan te zetten. De was kan lekker drogen in de zon, in plaats van in de wasdroger. En ’s avonds doe je lekker een warme trui aan, in plaats van de verwarming hoger te zetten.

Besparen op je energierekening door kleine aanpassingen

Energie besparen zit hem vaak in de kleine dingen. Door kleine veranderingen door te voeren in je dagelijkse gewoontes, kun je op jaarbasis een hoop besparen op je energierekening. Milieu Centraal heeft een leuke test ontwikkeld, waarin je kunt aangeven welke energiebesparende maatregelen je bereid bent door te voeren. Je ziet dan meteen hoeveel je op jaarbasis bespaart. Je kunt de bespaartest hier doen

Je kunt ook onze checklist voor energiebesparing downloaden. Daarop staat een handig overzicht van maatregelen die je kunt nemen om minder energie te gebruiken in huis.

Reactie (0)

Reageer