Checklist: Kindveiligheid in huis
Ga je verhuizen en heb je kinderen? Dan weet je vast al dat kleine kinderen nieuwsgierige wezentjes zijn. Ze moeten de dagelijkse dingen, die voor volwassenen de gewoonste zaak van de wereld zijn, allemaal nog ontdekken. Helaas zit daardoor een ongeluk vaak in een klein hoekje.
Veel ongelukken kunnen echter voorkomen worden dankzij een slimme planning en eenvoudige maatregelen. Met deze checklist voor een kindveilig huis kun je een veilige woonomgeving voor je kinderen creëren.
Algemene kindveiligheid in huis
- Voorzie deuren van een deurklem in het geval dat het kind de deuren zelf al open kan doen.
- Scherm lage stopcontacten af met een stopcontactbeveiliger.
- Leg anti-slipmatten onder de tapijten, zodat ze niet over de vloer kunnen glijden.
- Zorg ervoor dat de ramen dicht zijn en niet door de kinderen geopend kunnen worden.
- Zorg er ook voor dat de tuindeur en de balkondeur dicht zijn en niet door de kinderen kunnen worden geopend. Het moet onmogelijk zijn om de ramen en deuren meer dan 10 cm te openen.
- Hang voldoende rookmelders op in het huis, zodat een brand waar dan ook in de woning snel ontdekt wordt.
- Zorg ook voor voldoende blusmiddelen, zodat er bij een eventuele brand altijd een blusmiddel in de buurt is.
- Als de verwarming warmer dan 60 graden kan worden, scherm de radiator dan af met een verwarmingsbekleder om verbranding te voorkomen.
Kindveiligheid in de badkamer
- De badkuip/douche moet voorzien worden van een anti-slipmat.
- Een haakje op de toiletdeksel verhindert dat je kind de toiletdeksel zelf open kan maken en klem kan komen te zitten met bijvoorbeeld vingers.
- Bewaar alle schoonmaakmiddelen buiten reikwijdte van de kinderen. Zet ze zo hoog mogelijk.
- Het is het beste om alleen mengkranen met een thermostaat te nemen. Zo verklein je het risico op verbranding als je kind de kraan zelf open draait.
- In de badkamer zijn allerlei harde randjes. Vermijd uitglijden door badmatten neer te leggen en voorzie uitstekende randjes en hoekjes van beschermers.
- Kinderen trekken graag aan handdoeken, badjassen en andere hangende dingen. Zorg ervoor dat alle haakjes goed vast zitten als ze binnen handbereik van de kinderen hangen.
Kindveiligheid in de keuken
- Monteer een fornuisbeschermer op het fornuis zodat je kind er niet zomaar bij kan.
- Zorg ervoor dat het handvat van de oven kindveilig is. De oven moet ook een deurklem hebben.
- Ook is het goed als er voor de oven een beveiligingsrooster gemonteerd wordt. De buitenkant van de oven mag niet heter dan 60 graden worden om verbranding aan bijvoorbeeld handjes van het kind te voorkomen.
- Lades en deurtjes moeten veiligheidsklemmen hebben zodat ze niet door de kinderen opengemaakt kunnen worden.
- Dat geldt ook voor de koelkast en de vriezer.
- Bewaar alle schoonmaakmiddelen buiten reikwijdte van de kinderen. Zet ze altijd zo hoog mogelijk, zelfs als de onderkastjes veiligheidsklemmen hebben.
- Messen mogen niet binnen de reikwijdte van kinderen liggen. Leg ze in een lade met veiligheidsklem, of in een hoog keukenkastje.
- Zorg ervoor dat kabels zich buiten de reikwijdte van kinderen bevinden. Kinderen trekken graag aan laaghangende objecten.
- Wees extra voorzichtig met heet eten en drinken. Kinderen verbranden zich sneller dan volwassenen.
Kindveiligheid in de woon- en slaapkamer
- Zorg ervoor dat er geen scherpe of zware voorwerpen en dingen die kapot kunnen gaan binnen de reikwijdte van kinderen staan.
- Beveilig scherpe hoeken van tafels en kasten met hoekbeschermers.
- Bevestig boekenkasten met winkelhaken aan de muur.
- Ook staande lampen en andere staande voorwerpen moeten aan de muur, vloer of aan andere meubels bevestigd worden.
- Verwijder giftige planten, zodat je kind ze niet in zijn/haar mond kan stoppen.
- Bewaar lucifers en aanstekers buiten de reikwijdte van kinderen.
- Maak alle kabels die op de vloer liggen vast, zodat je kind er niet aan kan trekken en zo een lamp of apparaat omver kan trekken.
- Touwtjes van gordijnen en jaloezieën moeten opgeknoopt worden, zodat ze niet te laag hangen. Kinderen kunnen daar namelijk in verstrikt raken.
- Vermijd lange gordijnen, zodat je kind niet in de verleiding komt om ermee te spelen. Zorg er anders voor dat de gordijnen echt goed vast zitten.
Kindveiligheid bij de trap en op de overloop
- Zorg ervoor dat de trap een traphekje heeft, zowel boven als beneden.
- Als de trap tralies aan de zijkant heeft, moeten die afgedekt worden indien de tussenruimtes breder dan 7,5 cm zijn. Zo kan je kind er niet tussen blijven steken.
- De openingen tussen de traptreden moeten afgeschermd worden als ze groter zijn dan 10 cm, zodat je kind er niet doorheen kan vallen en er niet tussen kan blijven steken.
- De traptreden moeten worden voorzien van anti-slipmatjes.
Kindveiligheid tijdens de verhuizing
- Een verhuizing kan voor een kind, dat op regelmatige tijden moet slapen en eten, heel storend zijn. Vaak is het het beste om je kind tijdens de verhuisdag naar een oppas te brengen.
- Stapel de verhuisdozen niet te hoog op elkaar als ze binnen bereik van de kinderen zijn. Ze kunnen namelijk omvallen.
- Het is een goed idee om alle dozen in een kamer te zetten waar je kind niet in kan.
- Zorg ervoor dat gereedschap buiten reikwijdte van je kind bewaard wordt. Laat gereedschap nooit slingeren, maar doe het in een speciale lade of kast met een kindveilige sluiting.
- Zorg er ook voor dat messen, schoonmaakmiddelen, medicijnen en andere gevaarlijke objecten zich buiten reikwijdte van je kind bevinden, ook tijdens de verhuizing.
- Sluit de verhuisdozen goed af zodat je kind ze niet open kan maken.
Meer tips om je huis veiliger te maken voor je kind vind je op de speciale pagina over veiligheid in en om het huis van Babypark.
Als je de checklist wilt uitprinten, klik dan op de “download” knop. Je ontvangt de checklist dan als PDF-bestand in je e-mail. Je kunt hem dan uitprinten en de taken afvinken zodra je ze geregeld hebt.