Verhuisblog

Een blog met verhuisnieuwtjes en inspiratie voor je nieuwe huis

Prijzen vergelijken van verhuizers in jouw regio? Vraag nu gratis offertes aan!
4-22-2014 - door Valine

Het energielabel ontrafeld

Het is je vast niet helemaal onbekend: het energielabel. Het energielabel moet in de hele EU worden meegeleverd bij o.a. apparaten en lampen, maar ook bij woningen. Als je gaat verhuizen, zul je er dus hoe dan ook mee in aanraking komen: je kunt het energielabel van je nieuwe huis checken, maar ook bij de eventuele aanschaf van nieuwe apparaten zul je met energielabels te maken krijgen.

energielabel

Afbeelding van Pixabay

Het energielabel voor woningen

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Op het moment dat een woning een nieuwe eigenaar of huurder krijgt, moet het energielabel aan de nieuwe eigenaar of huurder worden overhandigd. Als eigenaar of verhuurder van een huis kun je een energielabel aanvragen bij een gecertificeerd adviseur. Deze adviseur stelt een compleet rapport voor de woning samen met daarin informatie over:

  • Isolatiewaarde van het dak, de gevel, ramen en vloeren.
  • Het energieverbruik van de installaties voor verwarming, ventilatie en warm water.
  • Algemene aanbevelingen voor het energiezuiniger maken van de woning.

Op de website van Kwaliteit van Installaties Nederland vind je een overzicht van alle gecertificeerde adviseurs. Officieel is het verplicht voor huiseigenaren en verhuurders om een energielabel te overhandigen bij de oplevering van een woning. Omdat er op dit moment nog geen sancties zijn als er geen energielabel overhandigd wordt, gebeurt het in de praktijk nog weinig. Dit is erg zonde, want inzicht in de energiezuinigheid kan je helpen bij de keuze voor een woning.* Als je je huis wilt verkopen, kan een energielabel met klasse A ervoor zorgen dat je huis sneller verkocht wordt. 

*Update: sinds Januari 2015 is het energielabel verplicht voor woningen. Hierover lees je meer in ons artikel: ‘Energielabel Verplicht in 2015: 10 vragen en antwoorden’.

Energielabels voor apparaten

De energielabels op apparaten heb je vast al eens gezien. Een apparaat wordt geclassificeerd aan de hand van de letters A tot en met G, waarbij A het zuinigst is. In de laatste jaren is de energiezuinigheid van huishoudelijke apparaten zo veel vooruitgegaan dat er inmiddels nieuwe energielabels zijn ontwikkeld die gaan tot en met A+++. Deze nieuwe labels bestaan echter nog niet voor alle apparaten en bovendien zijn er productgroepen waarin beide energielabels nog in omloop zijn. Zo is een vaatwasser met een oud energielabel A niet zonder meer even zuinig als een machine met het nieuwe energielabel A. Een vaatwasser met een oud label A kan een stuk energiezuiniger zijn dan een machine met een nieuw energielabel A+. Daarom is het belangrijk om heel goed te kijken wat het exacte verbruik is van het apparaat dat je wilt aanschaffen. Zo kun je kijken naar het totale energie- en waterverbruik per jaar en dit vergelijken met andere apparaten. Ook dit staat op het energielabel vermeld.

Voor bepaalde productgroepen zijn apparaten met een slechte energieklasse inmiddels verboden. Let hier vooral op als je tweedehands apparaten koopt. Het kan op de lange termijn heel onvoordelig zijn als je een wasmachine met energieklasse B hebt. 

Meer lezen over energielabels?

De website www.energielabel.nl heeft duidelijke en complete informatie over de energielabels per productgroep. Informatie over het energielabel voor gebouwen vind je op de website van de Rijksoverheid en bij de Vereniging Eigen Huis.

Reactie (0)

Reageer

Ga je binnenkort verhuizen?

Check hoeveel het zou kosten om het door professionals te laten doen!

Nu verhuisoffertes aanvragen