Verhuisblog

Een blog met verhuisnieuwtjes en inspiratie voor je nieuwe huis

Prijzen vergelijken van verhuizers in jouw regio? Vraag nu gratis offertes aan!
12-16-2014 - door Valine

Energielabel verplicht in 2015: 10 vragen en antwoorden

Vanaf 2015 is een energielabel verplicht voor ieder huis. Dat had je vast al gehoord of gelezen. Wij kunnen ons voorstellen dat het concept niet meteen bij iedereen duidelijk is. Daarom hebben wij een soort van Energielabels voor Dummies samengesteld, oftewel 10 vragen en antwoorden over het verplichte energielabel voor woningen in 2015.

energielabel verplicht

Afbeelding van Pixabay

1 | Wat is een energielabel eigenlijk?

Een energielabel is een Europese indicatie die aangeeft hoe energiezuinig een product is. Er bestaan energielabels voor auto’s, elektrische apparaten en voor gebouwen. Dit artikel gaat over de laatste categorie: de energielabels voor gebouwen, in dit geval woningen. Een woning kan een indicatie krijgen tussen de letters A en G, waarbij categorie A het meest energiezuinig is en G het minst zuinig. In andere woorden: een energielabel geeft aan hoeveel energie jouw huis gebruikt per vierkante meter. Een voorbeeld van een energielabel zie je hier.

2 | Waarom wordt het nieuwe energielabel ingevoerd?

Officieel zijn energielabels bij het verkopen van een woning al verplicht sinds 2009. De achterliggende gedachte van een energielabel is dat huizenbezitters zich bewust worden van het energieverbruik van hun woning. Eventueel kunnen ze dan maatregelen nemen om het energieverbruik te verminderen. Echter werd er tot nu toe niet gecontroleerd of er wel een energielabel aanwezig was bij de verkoop. Bovendien kostte het aanvragen van een energielabel oude stijl wel zo’n 150 euro. In de praktijk waren er daarom weinig mensen die daadwerkelijk een energielabel aanvroegen voor hun huis. Met het nieuwe energielabel wordt er een nieuwe impuls gegeven aan het concept en wordt het energielabel aan iedereen aangeboden.

3 | Hoe gaat de invoering in zijn werk?

begin 2015 krijgt iedere huizenbezitter automatisch een voorlopig energielabel in de brievenbus. Dit voorlopige exemplaar kan eventueel online omgezet worden in een definitief energielabel. De stappen in chronologische volgorde zijn:

  • Je ontvangt een brief met het voorlopige energielabel voor je woning. 
  • Aan de hand van dit voorlopige label kun je op de website Energielabelvoorwoningen.nl de gegevens over jouw woning aanpassen of aanvullen.
  • Een deskundige controleert op afstand de gegevens over jouw woning.
  • Je definitieve energielabel wordt toegekend.

4 | Wanneer ontvang ik het voorlopige energielabel?

Wanneer je het voorlopige energielabel ontvangt, hangt af van je woonplaats. De verwachte levertijden van de voorlopige energielabels per provincie zijn als volgt:

  • Zuid-Holland: 9 of 16 januari 2015
  • Noord-Holland en Zeeland: 23 januari 2015
  • Noord-Brabant en Limburg: 30 januari 2015
  • Utrecht en Gelderland: 6 februari 2015
  • Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland: 13 februari 2015

5 | Welke informatie staat er op het voorlopige energielabel?

Op het voorlopige (of indicatieve) energielabel staat een geschatte energieklasse tussen de A en G. Deze schatting is gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar en het woningtype. Deze gegevens zijn onder andere afkomstig van het Kadaster. Daarnaast wordt gekeken naar de stad waarin de woning staat. Zijn er in een stad bijvoorbeeld al veel woningen geïsoleerd, dan weegt dit mee in de indicatie. Je kunt overigens nu al kijken in welke categorie jouw huis valt op de Energielabel-Checker van de rijksoverheid.

6 | Wat kan ik doen met het voorlopige energielabel?

Aan de hand van het voorlopige energielabel kun je bekijken welke maatregelen je wilt nemen om je huis energiezuiniger te maken. Het voorlopige energielabel heeft geen formele functie. Het is dus slechts bedoeld om jou als huisbezitter te informeren. Pas op het moment dat je je huis wilt verkopen, moet je het label omzetten naar een definitief energielabel.

7 | Hoe zet ik het voorlopige label om naar een definitieve?

Hiervoor kun je vanaf begin 2015 inloggen op de website Energielabelvoorwoningen.nl met je DigiD. Op deze site kun je aan de hand van 10 eenvoudige vragen aangeven wat de huidige status van je huis is. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je zonnepanelen hebt geïnstalleerd of bepaalde delen van je huis geïsoleerd hebt. Soms wordt er om digitaal bewijs gevraagd, zoals een bouwtechnisch rapport, factuur of foto.  Nadat je de gegevens hebt ingevuld, worden deze beoordeeld door een erkend deskundige, zoals een makelaar, energieadviseur of bouwtechnicus. Deze deskundige kun je op de betreffende website uitkiezen. Nadat de gegevens zijn goedgekeurd, wordt het label in een online database geregistreerd.

8 | Wat zijn de kosten voor het nieuwe energielabel?

Het voorlopige energielabel is helemaal gratis. Aan de aanvraag van het definitieve label zijn kosten verbonden. De enige kosten die je hiervoor betaalt, zijn de administratiekosten van de deskundige die jouw aanvraag beoordeelt. Deze deskundigen mogen zelf hun administratiekosten bepalen, maar waarschijnlijk zal een aanvraag een paar tientjes kosten.

9 | Is het verplicht om een definitief energielabel aan te vragen?

Zo lang je je huis niet verkoopt, hoef je geen definitief energielabel aan te vragen. Het voorlopige energielabel – dat je gratis in de brievenbus ontvangt – is dan voldoende. Pas op het moment dat je huis verkoopt of verhuurt aan nieuwe mensen heb je een definitief energielabel nodig. Kun je bij de overdracht van je huis geen definitief energielabel overhandigen, dan riskeer je een boete van 400 euro.

10 | Is mijn oude energielabel nog geldig?

Ja. Bestaande energielabels zijn 10 jaar geldig. Heb je dus al een energielabel in huis, dan blijft deze ondanks het nieuwe systeem gewoon geldig. Het nieuwe energielabel zal ook een geldigheid van 10 jaar hebben.

Het nieuwe energielabel: je zult er als huizenbezitter niet aan ontkomen. Misschien is het even wat uitzoekwerk, uiteindelijk denken wij dat je er veel voordeel uit kunt halen. Je krijgt gratis informatie over de energiezuinigheid van je huis. Dit kan een goed moment zijn om energiebesparende maatregelen te nemen. Een ander voordeel is dat dit energielabel een stuk gebruiksvriendelijker en goedkoper is dan het oude. Wat ons betreft echt een vooruitgang!

Heb jij nog andere vragen over het energielabel? Stel ze dan als reactie op deze post!

Reactie (0)

Reageer

Ga je binnenkort verhuizen?

Check hoeveel het zou kosten om het door professionals te laten doen!

Nu verhuisoffertes aanvragen