Verhuisblog

Een blog met verhuisnieuwtjes en inspiratie voor je nieuwe huis

Prijzen vergelijken van verhuizers in jouw regio? Vraag nu gratis offertes aan!
5-20-2015 - door Valine

Nederlanders zijn honkvaster dan ooit!

Nederlanders verhuizen steeds minder. Dit blijkt uit een recent rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving. Met name vanuit de zes grote steden bestaat er in de laatste jaren een kleinere behoefte om te verhuizen.

Steden steeds aantrekkelijker

Een ruime meerderheid van de jonge stedelijke gezinnen geeft aan dat ze niet weg willen uit de stad. Een mogelijke oorzaak hiervoor is dat steden steeds aantrekkelijker worden. Er is meer werkgelegenheid en er zijn kansen voor startende ondernemers. Bovendien zijn er in de grote steden in de laatste decennia steeds meer vinexwijken gebouwd. De eengezinswoningen en kindvriendelijke buurten op vinexlocaties zorgen ervoor dat jonge gezinnen graag in de stad blijven wonen.

nederlanders verhuisgedrag

Foto van Pixabay

Stagnatie op de huizenmarkt

Een tweede oorzaak voor de vermindering van het aantal verhuizingen is de stagnatie in de huizenmarkt. Veel woningen staan ‘onder water’ en het aanbod van woningen is kleiner geworden. Hierdoor hebben veel huizenbezitters niet de mogelijkheid om te verhuizen. Daarnaast spelen de hogere werkloosheidscijfers en de toename van het aantal flexibele of tijdelijke arbeidscontracten een rol. Door financiële onzekerheid stellen veel gezinnen hun verhuisplannen uit.

Studenten en starters verhuizen het meest

In alle leeftijdsgroepen, behalve die van de studenten en starters, neemt daarmee het aantal verhuizingen af. Ouderen verhuizen zelfs vrijwel nooit. Met name studenten en starters hebben een sterke drang om naar de stad te verhuizen. Zij ondervinden minder last van de stagnatie in de huizenmarkt omdat ze niet hoeven te wachten op de verkoop van hun huis. Met name studenten zijn veel minder kritisch bij het zoeken van woonruimte. Zij vinden altijd wel een kamer of tijdelijke woonruimte.

Gemiddeld verhuizen er altijd nog 250.000 huishoudens per jaar in Nederland. De huizenmarkt trekt op dit moment weer aan. Naar verwachting zal het aantal verhuizingen daarmee binnen een paar jaar weer stijgen.

Ben jij een van de 1.000.000 personen die dit jaar verhuizen? Maak dan vooral gebruik van onze handige checklists!

Reactie (0)

Reageer

Ga je binnenkort verhuizen?

Check hoeveel het zou kosten om het door professionals te laten doen!

Nu verhuisoffertes aanvragen