Samenwonen: Tips voor jullie geldzaken

Het is zover! Je gaat samenwonen! Jullie hebben misschien al een huisje gevonden en zijn druk met het regelen van de verhuizing. Maar er komt behalve het verhuizen van twee inboedels en het kiezen van de inrichting nog meer kijken bij samenwonen. Administratief valt er het één en ander te regelen. In deze post zetten we een aantal tips voor je op een rij.

samenwonen tips

Foto van Bigstock

Samenwonen tip 1: Gezamenlijke kosten

Als je samenwoont, heb je een hoop gezamenlijke kosten zoals de huur of hypotheek, water- en energierekeningen, boodschappen, verzekeringen en internet. Het is dus belangrijk dat jij en je partner goede afspraken maken over de financiën. Het is het makkelijkst om een gezamenlijke rekening te openen en daar allebei een vast maandelijks bedrag op te storten. De meeste vaste lasten kun je dan automatisch van de gezamenlijke bankrekening af laten schrijven. Sommige stellen willen nog niet meteen een gezamenlijke rekening openen, omdat ze bijvoorbeeld eerst op proef samenwonen. Is dat bij jullie ook het geval, dan kunnen jullie afspreken dat een van beiden en vast maandelijks bedrag overmaakt aan de ander.

Jullie kunnen de kosten op verschillende manieren verdelen. Er zijn veel stellen die de kosten gewoon 50/50 verdelen en dus allebei hetzelfde maandelijkse bedrag op de gezamenlijke rekening storten. Als een van beide partners veel meer verdient dan de andere, kunnen jullie het ook anders oplossen. De kosten kunnen bijvoorbeeld zo verdeeld worden dat jullie allebei hetzelfde bedrag per maand overhouden. Bespreek dit uitgebreid met elkaar om onenigheid en irritaties in de toekomst te voorkomen.

Wil je meer rekenvoorbeelden voor jullie gezamenlijke kosten? Ionica Smeets heeft een leuk wetenschappelijk artikel geschreven over het verdelen van uitgaven in een relatie.

Samenwonen tip 2: Overweeg fiscaal partnerschap

Een ander punt van aandacht is de belastingdienst. Voor de belastingdienst is het van belang of jullie al dan niet fiscale partners zijn. Dit kan gevolgen hebben als één of beide partners toeslagen ontvangt, maar ook voor de belastingaangifte en aanslagen. Dit kan in sommige gevallen voordelig en in andere gevallen nadelig uitpakken. Je kunt ervoor kiezen om fiscale partners te worden door een samenlevingscontract af te sluiten. In sommige gevallen kun je samenwonen zonder fiscaal partner te zijn. Meer informatie over de voor- en nadelen van het fiscaal partnerschap vind je op de site van de Consumentenbond.

Samenwonen tip 3: Het belang van verzekeringen

Ten slotte is het belangrijk om jullie verzekeringen naast elkaar te leggen. Veel verzekeringen kunnen jullie namelijk voordeliger samen afsluiten. De meest voor de hand liggende verzekering die veranderd moet worden, is de inboedelverzekering (of de opstalverzekering, als jullie een koophuis hebben). Jullie moeten nu een nieuwe inboedelverzekering afsluiten voor jullie gezamenlijke inboedel. Ook jullie aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering en rechtsbijstandverzekering kunnen jullie nu samen afsluiten. Het is vaak voordeliger om samen één polis te nemen.

In onze vergelijkers kun je meteen een passende inboedelverzekering of opstalverzekering uitzoeken.

Vergelijk inboedelverzekeringen

In veel gevallen is het ook mogelijk om een van de bestaande polissen op naam van jullie beiden te zetten. Zorg er dan wel voor dat jullie de verzekerde waarde aanpassen, zodat jullie volledige dekking hebben als er iets gebeurt. Vraag dit na bij je eigen verzekeraar.

Zijn er nog andere dingen waar jij tegen aan liep toen je ging samenwonen? Of heb je vragen of tips over dit thema? Laat een reactie achter op deze post!

*Dit artikel bevat partnerlinks (Wat is dat?)

door  Valine | 20-05-2014 |
Reactie (2)

Reactie

  • Charissa

    Bedankt voor de tips. War mijn vriend en ik tegenaan liepen toen we gingen samenwonen was de inrichting. Het duurde heel lang voor we het daarover eens werden. Administratief zijn we nog niet zo ver, maar we zijn. bezig. Fijn om een overzicht te hebben iig!

    • moveria

      Hoi Charissa, goed om te horen dat je wat aan onze tips hebt. Binnenkort zullen we ook een artikel schrijven over het samen inrichten van het nieuwe huis. We weten dat dat lastig kan zijn 🙂 Veel plezier en succes met de verdere organisatie!

Reageer