Alles wat je moet weten over startersleningen

Overweeg je om je eerste huis te kopen? Dan heb je een hoop uit te zoeken en moet je veel knopen doorhakken. Het belangrijkste punt daarbij is vaak de financiering. Krijg je de financiering voor je eerste huis rond? En hoe doe je dat? In deze blog willen we je graag meer vertellen over startersleningen, omdat deze het verschil kunnen maken in het al of niet kunnen betalen van je eerste huis.

startersleningen

Foto van Bigstock

Startersleningen: wat zijn dat?

Startersleningen zijn speciale leningen voor starters op de woningmarkt, die aangeboden wordt door veel gemeentes. In veel gevallen is het als starter niet mogelijk om een hypotheek te krijgen voor de totale koopsom van een huis. De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis dat je wilt kopen (inclusief bijkomende kosten) en het bedrag dat je maximaal kunt lenen. De maximale hoogte van de lening is zo’n €48.000. Startersleningen hebben hele gunstige voorwaarden: zo betaal je de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Als je inkomen na 3 jaar nog niet voldoende gestegen is, kun je een hertoetsing aanvragen zodat je aflossing wordt aangepast aan je inkomen. Verder kan de starterslening altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij afgelost worden. De starterslening is ook onder de nieuwe hypotheekregels fiscaal aftrekbaar.

Wie komt ervoor in aanmerking?

Niet alle gemeentes en provincies bieden startersleningen aan. Controleer dus eerst of dit mogelijk is in de woonplaats waar jij een huis wilt kopen. Dat kun je doen op de website van het Stimuleringsfonds Huisvesting (SVn). De hoogte van de Starterslening hangt af van je inkomen, je eigen vermogen en de voorwaarden van jouw gemeente of provincie. Iedere gemeente hanteert eigen voorwaarden. Zo moet je in sommige gemeenten al inwoner zijn op het moment dat je de starterslening aanvraagt en krijg je in andere gemeenten de lening alleen bij nieuwbouw of juist alleen bij bestaande bouw. De website van de SVn heeft een handige tool waarmee je op basis van o.a. je inkomen en de prijs van het huis kunt berekenen of je in principe in aanmerking komt.

Hoe kun je startersleningen aanvragen?

Als je de starterslening wilt aanvragen, ga je naar de gemeente. Bij de gemeente wordt beoordeeld of je in aanmerking komt, waarop je een aanvraagformulier ontvangt. Dit aanvraagformulier stuur je samen met de benodigde bijlagen naar de SVn. Het is belangrijk dat je de aanvraag voor de starterslening ruim doet voordat je een hypotheek gaat aanvragen. De precieze gang van zaken vind je op de website van de SVn. 

Meer informatie over startersleningen

De website van de Svn www.svn.nl is al meerdere malen genoemd in dit artikel. Deze website biedt dan ook goede en complete informatie over startersleningen. Daarnaast kun je kijken op de website www.starterslening.nl. Dit is een website van een netwerk van onafhankelijke adviseurs die je kunnen helpen bij je aanvraag.

Wij zijn benieuwd of er lezers zijn die ervaring hebben met de starterslening of overwegen om er een aan te vragen. Laat een reactie achter op deze post!

door  Valine | 25-04-2014 |
Reactie (4)

Reactie

Reageer