Een aquarium verhuizen: De ultieme handleiding!

Je aquarium verhuizen zou wel eens de grootse uitdaging van je verhuizing kunnen worden! Een aquarium is groot en breekbaar, maar bovendien is je aquarium de vertrouwde omgeving van je vissen. Voor vissen is een verhuizing erg stressvol en te veel verandering in hun omgeving kan fataal zijn. Het goede nieuws: met de volgende tips kun je de verhuisstress voor je vissen tot het minimum beperken én je aquarium zonder brokken van A naar B vervoeren. 

aquarium verhuizen

Afbeelding wan Wikimedia Commons

Algemene aandachtspunten voor het verhuizen van je aquarium

Je wilt je vissen, planten en het hele ecosysteem van je aquarium levend en wel in je nieuwe huis hebben. Daarom is het van belang dat je aquarium verhuizen niet te lang duurt. De vissen, planten en bacteriën kunnen maximaal zo’n 12-16 uur buiten het aquarium in leven blijven. Plan de verhuizing van je aquarium dus zorgvuldig. Je wilt niet voor onverwachte tegenslagen komen te staan, waardoor de verhuizing langer duurt dan gepland. Het beste kun je een aparte dag inplannen waarop je je alleen bezig houdt met het aquarium.

  • Zorg dat je alle benodigdheden die in dit artikel genoemd worden van tevoren in huis hebt. Veel artikelen kun je direct online bestellen.
  • Regel geschikt vervoer. Het kan makkelijker zijn om je aquarium in een aparte aanhangwagen of apart busje te vervoeren.
  • Verhuis je het aquarium op dezelfde dag als al je andere spullen? Wacht dan tot het allerlaatste moment met je aquarium verhuizen, en zorg dat je aquarium het eerste item is wat je weer opbouwt in je nieuwe huis. 
  • Bedenk van tevoren waar je het aquarium neer wilt zetten in je nieuwe huis. Meet exact na of het gaat passen. Meet ook alle doorgangen, deuren en trapgaten op, zodat je zeker weet dat je aquarium erdoor past. Het tillen van een aquarium is een zware en delicate klus, dus je moet alle mogelijke obstakels van tevoren tackelen. 
  • Een laatste tip voor je van start gaat met het verhuizen van je aquarium: maak foto’s van alle aansluitingen. Mocht je bij het aansluiten in je nieuwe huis vergeten hoe het zat, dan kun je gemakkelijk even terugkijken. 

Aquarium verhuizen met of zonder water?

Een aquarium kun je vrijwel nooit met water en vissen en al vervoeren. Het gewicht van het water zorgt voor te veel spanning op de bodem en de voegen, waardoor je aquarium kan gaan lekken of zelfs uit elkaar kan klappen. Je moet dus altijd het grootste deel van het water verwijderen, zodat het gewicht minder is. Maar zelfs dit is alleen bij kleine aquaria (tot ca. 1 meter lang) mogelijk. Een groot aquarium moet je altijd helemaal leeg maken om te kunnen vervoeren. 

Als je een klein aquarium hebt, is het het beste om de bodembedekking en een laagje water van zo’n 5 cm in het aquarium te laten. Zo wordt het ecosysteem in de bodem niet verstoord. De bacteriën die in de bodem zitten, blijven zo namelijk in tact. Dit zorgt ervoor dat het ecosysteem in je aquarium weer sneller opgebouwd kan worden na de verhuizing. 

Een groter aquarium zal te zwaar worden als je de bodembedekking erin laat. In dit geval moet je dus alle inhoud uit het aquarium verwijderen en afzonderlijk vervoeren. 

In beide gevallen is het aan te raden om je vissen in aparte containers te vervoeren. Mocht er dan toch iets mis gaan met je aquarium, dan zijn de vissen in elk geval veilig. Verderop in dit artikel kun je meer lezen over het vervoeren van de vissen. 

(de tekst gaat verder onder de foto)

vissen verhuizen

Foto van Mark Fisher via Flickr (CC 2.0 licentie)

 

Vervoeren van de inhoud van het aquarium

Je aquarium heeft, naast de vissen, een aantal andere componenten die elk op een andere manier vervoerd moeten worden. 

Laten we beginnen met het water. Om de schok voor je vissen en bacteriekolonie te minimaliseren, neem je al het aquariumwater mee naar je nieuwe huis. Je kunt hiervoor jerrycans of afsluitbare emmers gebruiken. 

De vissen vervoer je uiteraard ook in hun eigen, vertrouwde water. Voor de vissen is het het prettigst als ze in een donkere bak vervoerd worden. Zo krijgen ze de minste stress. Een koelbox is geschikt, omdat deze ook beschermt tegen plotselinge temperatuurverschillen. Als je geen koelbox hebt, kun je ook een afsluitbare emmer gebruiken, die je omwikkelt met aluminiumfolie. Inspecteer de koelbox of emmer goed. Er mogen geen randjes of scherpe puntjes aan de binnenkant zitten. De vissen kunnen zich hieraan bezeren en beschadigen. Twijfel je? Dan kun je de vissen ook in vistransportzakjes doen. De zakjes doe je dan weer in de koelbox of emmer. Zo hebben ze extra bescherming. Zorg er altijd voor dat er naast voldoende water ook voldoende lucht in het zakje, box of emmer is, zodat er genoeg zuurstof in het water kan komen. Zorg altijd voor minimaal 50% lucht!

De planten haal je voorzichtig uit het aquarium en doe je in plastic zakjes met lucht een beetje aquariumwater. Op deze manier blijven de planten in leven, maar worden ze niet slijmerig. Voor veilig vervoer kun je de zakjes uiteraard in een emmer of plastic box doen. 

Ook het filtermateriaal vervoer je in het aquariumwater. Maak de filters niet schoon, zodat de waardevolle bacteriën in leven blijven. Heb je een extern filter, laat deze dan draaien in een grote emmer met aquariumwater tijdens het vervoer. Het filter kan maximaal 24 uur zonder zuurstof. Als je filter langer dan 24 uur uit staat, moet je hem alsnog schoonmaken.

Als je ervoor kiest om ook het bodemmateriaal uit je aquarium te verwijderen, pak je dat het beste als volgt aan. Neem een plastic stoffer en blik en schep de bodem voorzichtig op. Doe de bodem in een afsluitbare emmer of bak. Heb je geen afsluitbare emmers meer beschikbaar, dan kun je ook een vuilniszak in een gewone emmer of bak doen en deze dichtknopen. 

Zoals eerder aangegeven, kun je er bij een klein aquarium voor kiezen om de bodembedekking met een klein laagje water in het aquarium te laten zitten. Je kunt zelf uitproberen of het gewicht niet te zwaar is. Zo ja, dan kun je de bodem uiteraard alsnog verwijderen. 

Je vissen tijdens de verhuizing

Je vissen raken gemakkelijk gestresst tijdens een verhuizing. De veranderende omgeving, toestand van het water en de beweging tijdens het vervoer is niet prettig voor ze. Het is daarom belangrijk om de stress tot een minimum te beperken. 

Schaf minimaal 3 tot 4 weken voor de verhuizing geen nieuwe vissen meer aan. Dit levert onnodige extra veranderingen en daarmee mogelijke stress op. 

Voer je vissen vanaf 2 dagen voor de verhuizing niet meer. Door de verhuisstress produceren de vissen namelijk meer ontlasting dan anders, en dit vergiftigt het water. Je vissen kunnen gemakkelijk een paar dagen zonder eten, dus door ze even geen eten te geven verminder je de watervervuiling tijdens het verhuizen. 

Probeer tijdens het verhuizen de bak met vissen zo stabiel mogelijk te houden, ook het klotsen van het water zorgt voor vis-stress. Rijd zus zo rustig mogelijk. Houd eventueel de bak met vissen voorin in de auto, zodat je ze goed in de gaten kunt houden tijdens het rijden. 

(de tekst gaat verder onder de foto)

vissen verhuizen

Foto van Pixabay

Veilig vervoeren van het aquarium zelf

Een aquarium is groot en zeer breekbaar. In de introductie van dit artikel gavel we al aan dat bij een aquarium verhuizen de planning essentieel is. Bedenk van tevoren precies waar het aquarium moet staan en ga na of hij door alle doorgangen (deuropeningen, gangen, trappenhuizen) past. 

Til een aquarium waar de bodembedekking nog in zit nooit zomaar op. Het kan dan zijn dat de bodem door het gewicht los raakt. Schuif een dunne plaat hout onder het aquarium en til het geheel zo op. Voor extra veiligheid tegen stoten of breken kun je het aquarium omwikkelen met noppenfolie of verhuisdekens en dit vastzetten met tape of spanband

Heb je een erg groot aquarium, dan kun je overwegen om glaszuigers te gebruiken voor het transport. Hiermee heb je een betere grip op het glas. In het geval van een groot aquarium heb je sowieso 3 a 4 man nodig voor het tillen. Als de vloer het toelaat (egaal en zonder drempels) kun je overwegen om een ‘hondje’ te gebruiken (een plankje op 4 wielen) om het aquarium te verplaatsen. Leg dan een piepschuim plaat onder het aquarium om de schokken op te vangen.

In de video hieronder zie je hoe een groot aquarium met een aantal hulpmiddelen getransporteerd wordt:

Na de verhuizing

Na de verhuizing is het zaak om je aquarium zo gauw mogelijk weer in de oude staat te herstellen. Doe dit als allereerste als je in je nieuwe huis aangekomen bent, zodat de vissen niet te lang buiten het aquarium hoeven te verblijven. 

Plaats als eerste de bodem, planten en het filter terug in het aquarium. Giet daarna voorzichtig het aquariumwater, wat je apart vervoerd hebt, weer in het aquarium. Om te voorkomen dat de bodem te veel gaat opstuiven, kun je een bord op de bodem zetten en het water daar voorzichtig op gieten. Zo wordt de waterstraal gelijkmatiger verdeeld over de bodem. 

Als de vissen in een aparte bak vervoerd zijn, dan kun je het volgende doen om ze weer aan het water te laten wennen. Laat met behulp van een hevel en een klein pompje circulatie plaatsvinden tussen het aquarium en de reservebak met de vissen. Na ongeveer een week kun je dan alle vissen overzetten in hun definitieve aquarium. 

Heb je de vissen in een zakje vervoerd, ook dan moeten ze langzaam aan het water in het aquarium wennen. Al is het water herzelfde water als in het oude huis, de temperatuur kan veranderd zijn tijdens het vervoer. Leg het zakje in het aquarium en laat hem ongeveer een uur liggen. Giet daarna steeds een beetje aquariumwater in het zakje. Verplaats de vissen uiteindelijk van het zakje naar het aquariumwater. 

Wees in de weken na de verhuizing extra alert op je vissen. Ze hebben voor en tijdens de verhuisdag stress gehad en zijn daardoor vatbaarder voor ziekten. Controleer de vissen daarom dagelijks en check regelmatig de samenstelling en het nitrietgehalte van het water. Voeg eventueel wat extra planten toe om een nitraatpiek te voorkomen. 

Gun je vissen in de eerste 3 tot 4 weken na de verhuizing extra rust. Neem geen nieuwe vissen tijdens deze periode, zodat er geen onnodige stress ontstaat. 

 Heb jij nog andere tips voor het verhuizen van een aquarium? Laat dan hieronder een reactie achter. We horen graag van je!

door  Valine | 07-01-2016 |
Reactie (0)

Reageer