Parkeervergunning wijzigen bij verhuizing

Je parkeervergunning wijzigen of een nieuwe parkeervergunning aanvragen: dat is in de meeste gevallen nodig als je een eigen auto hebt en naar het centrum van een stad verhuist. De meeste Nederlandse steden werken in het centrum namelijk met parkeervergunningen voor bewoners. Iedere gemeente heeft hiervoor zijn eigen richtlijnen. In deze verhuistip geven we je algemene tips over het wijzigen of aanvragen van een parkeervergunning en geven we je relevante links om verder te lezen. 

parkeervergunning wijzigen verhuizing

Foto van Pixabay

Parkeervergunning aanvragen

Als je naar een gebied met betaald parkeren gaat verhuizen, kun je een parkeervergunning aanvragen. Je betaalt dan een vast bedrag per kwartaal of jaar om jouw auto in je eigen wijk te mogen parkeren. In sommige wijken in de grotere steden is er een wachtlijst voor parkeervergunningen. De wachttijd kan variëren van een paar maanden tot maar liefst een paar jaar. In de meeste steden is er echter geen wachtlijst en kun je je parkeervergunning vrij snel in ontvangst nemen. 

De voorwaarden voor het aanvragen van een parkeervergunning zijn in de meeste steden als volgt:

  • Je staat als bewoner ingeschreven op je nieuwe adres.
  • Je woning heeft geen beschikking over een eigen parkeerplaats of garage. 
  • Je auto staat op jouw naam. (In het geval van een lease-auto heb je schriftelijk bewijs nodig dat de auto door jou gebruikt wordt)

In de meeste steden kun je een parkeervergunning online aanvragen. Voor de zes grote steden vind je daarvoor de links onderaan deze pagina. Verhuis je naar een andere stad, kijk dan even op de website van je nieuwe gemeente. 

Parkeervergunning wijzigen

De regels voor een parkeervergunning wijzigen bij verhuizing variëren sterk per gemeente. Hier geven we de mogelijkheden voor het wijzigen van je parkeervergunning per mogelijke situatie. 

Je gaat verhuizen binnen dezelfde parkeersector

In sommige steden blijft je parkeervergunning gewoon geldig, maar moet je alleen je nieuwe adres doorgeven. In andere steden moet je een nieuwe parkeervergunning aanvragen. Dit alles uiteraard alleen als je nieuwe huis geen eigen parkeerplaats of garage heeft.

Je verhuist naar een andere parkeersector of naar een gebied voor betaald parkeren in een andere stad

In dit geval dien je vrijwel altijd je oude parkeervergunning op te zeggen een een nieuwe parkeervergunning aan te vragen voor de nieuwe parkeersector. In de meeste steden kun je je nieuwe parkeervergunning pas aanvragen zodra je ingeschreven staat op je nieuwe adres. Hierdoor kan het zijn dat je je parkeervergunning pas enkele weken of maanden na je verhuizing ontvangt. 

Je verhuist naar een gebied zonder betaald parkeren of je nieuwe huis heeft een eigen parkeerplaats

In dit geval moet je je parkeervergunning opzeggen. Vaak kun je het betaalde bedrag van de resterende maanden van het jaar terugkrijgen. 

Omdat de regels rondom parkeervergunningen per stad verschillend zijn, raden we je aan om de details op te zoeken op de website van je gemeente. Van de grootste steden hebben we de links hieronder op een rij gezet. 

Parkeervergunning wijzigen of aanvragen: handige links

door  Valine | 06-11-2014 |
Reactie (2)

Reactie

  • Herbert Rooijakkers

    Goede morgen,

    Op 29 juni a.s. staat mijn nieuwe woning op mijn naam. Graag zou ik op die dag ook de parkeervergunning en het bezoekerspas op mijn naam hebben willen staan. Hoe kan ik dit geregeld krijgen? Die dag begint het bouwbedrijf nl. en die wil ik graag een parkeerplaats voor de deur willen aanbieden om de spullen makkelijk naar binnen gesjouwd te krijgen. Kunt u mij helpen?
    Met vriendelijke groet, Herbert Rooijakkers.

    • Valine

      Beste Herbert, de enige die je hier correct mee kan helpen, is de gemeente Eindhoven. Het is het handigst als je hen even belt, of contact met de opneemt via de chat. Alle contactinfo van de Gemeente Eindhoven vind je hier.

Reageer