Verhuisstress: 5 oorzaken (Inclusief oplossingen!)

We weten allemaal dat een verhuizing een van de meest stressvolle gebeurtenissen is in een mensenleven. Er is zo veel te regelen, te verplaatsen en in te pakken. En dan gaan de gewone dagelijkse beslommeringen zoals school, werk, en familie ook nog eens gewoon door. Dat veroorzaakt nog al eens verhuisstress…

Wij van Moveria hebben dagelijks contact met mensen die middenin hun verhuizing zitten. We krijgen regelmatig vragen over bepaalde aspecten van de verhuizing. Reden genoeg om eens precies uit te zoeken waar de schoen wringt. Wij vroegen aan onze bezoekers: “Welk aspect van je verhuizing gaf je de meeste kopzorgen?”. Het resultaat is een top 5 van de dingen die de meeste verhuisstress veroorzaken. En wij zouden geen echte verhuisexperts zijn als we er niet meteen een oplossing bij gaven, toch?

Dus bij deze: de 5 grootste veroorzakers van verhuisstress én hun oplossingen!

verhuisstress

Foto van Bigstock

Verhuisstress veroorzaker nummer 1: Omzetten van contracten en abonnementen

Je energiecontract en contracten voor internet en telefoon moeten allemaal over naar het nieuwe huis. En wat moet je eigenlijk doen met het waterbedrijf? Bijna een kwart van de respondenten gaf aan dat het omzetten van contracten en abonnementen hen de meeste kopzorgen gaf. 

De oplossing:

Begin ruim op tijd met het vergelijken van contracten voor energie en het vergelijken van telecomaanbieders. Het beste is om dit al zo’n drie maanden van te voren te doen. Daarna bepaal je of je wilt overstappen naar een ander contract, of je huidige contract mee wilt nemen. Meer informatie over het regelen van contracten rondom je verhuizing lees je in ons artikel: ‘Gas, water en licht regelen als je gaat verhuizen’. Of ga meteen naar onze vergelijkingstools:

Energiecontracten vergelijken

Internet/TV/telefoon vergelijken

Verhuisstress oorzaak nummer twee: Inpakken

Inpakken is de meest tijdrovende verhuisklus. Al je spullen moeten in dozen en de kans is groot dat je dingen tegenkomt waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. 18% van de respondenten gaf aan dat het inpakken voor de verhuizing stressfactor nummer één was. 

De oplossing:

Ook hier heeft de oplossing vooral te maken met tijdsplanning. Je kunt het beste een paar maanden voor je verhuizing al beginnen met het sorteren van je inboedel. Want geloof ons: lang niet alles wat je hebt, hoeft mee naar je nieuwe huis. In ons artikel ‘Opruimen en weggooien‘ leggen we meer uit over het uitzoeken (en verkleinen) van je inboedel voor je verhuizing.

Een paar weken van tevoren kun je beginnen met spullen in dozen te doen. In ons artikel ‘Slim inpakken voor je verhuizing‘ vind je 12 tips en trucs om het inpakken slimmer aan te pakken.

Stressfactor nummer 3: Overzicht houden tijdens de verhuisdag

15% van de respondenten vond de verhuisdag zelf het meest stressvol: zorgen dat alles op tijd klaarstaat, dat alle hulpen weten wat ze moeten doen en dat alle spullen heelhuids in het nieuwe huis aankomen. Het is logisch dat de verhuisdag je zenuwen op de proef stelt!

De oplossing: 

Zorg dat je vóór de verhuisdag goed voorbereid bent. Alle spullen moeten ingepakt zijn en je moet bedenken hoe je het werk coördineert, zodat iedere hulp weet wat hij of zij moet doen. Je kunt daarvoor onze ‘Checklist voor je verhuizing’ gebruiken. Zorg ook dat je alle benodigde spullen in huis hebt, zoals verhuisdekens, tape, eventueel een steekwagentje en natuurlijk koffie! Onze ‘Boodschappenlijst voor de verhuisdag’ geeft je een overzicht van alles wat je nodig hebt. 

Stressveroorzaker nummer 4: Leeg achterlaten van het oude huis

Terwijl het ontzettend leuk is om plannen te maken voor de inrichting van je nieuwe huis, is er een ander dingetje dat ook moet gebeuren: je oude huis moet helemaal leeg..en schoon… Dat is iets minder leuk. 15 procent van onze respondenten noemde dit dan ook als de grootste hoofdpijnfactor van hun verhuizing. 

De oplossing:

Zorg er ruim van tevoren voor dat alle spullen die niet mee gaan naar het nieuwe huis, verkocht, weggegooid of gedoneerd zijn. Zo blijf je niet zitten met een berg troep in je oude huis. Plan voldoende tijd in (liefst na de verhuisdag) om je oude huis helemaal leeg en schoon te maken. Meer tips hiervoor vind je in ons artikel: ‘Bezemschoon opleveren’ en in onze checklist ‘Schoonmaken van je oude huis’

Verhuisstressfactor 5: Vrienden en familie om hulp vragen

Helemaal in je eentje verhuizen is vrij lastig. Het is dus altijd nodig om hulptroepen in te schakelen. Ongeveer 50% van de Nederlanders verhuist met behulp van een verhuisbedrijf, de andere helft vraagt liever familie en vrienden om hulp. Maar het is niet altijd makkelijk om hen om deze gunst te vragen. Zeker als je een wat bescheidener karakter hebt, wil je je familie en vrienden misschien liever niet ‘lastigvallen’ met jouw verhuizing.

De oplossing:

Het wordt een beetje saai, maar ook hier weer geldt: wees er vroeg bij! Zorg ervoor dat je vrienden en familie een paar weken van tevoren weten wat je verhuisdatum is zodat ze de dag vrij kunnen houden. Zorg ervoor dat de verhuisdag prettig is voor hen: sla lekkere hapjes en drankjes in voor tijdens het helpen en trakteer ze op een lekkere maaltijd nadat de klus geklaard is. We hebben meer tips voor je in ons artikel: ‘Een stressvrije verhuisdag met vrienden‘. En wil je dit stresspunt helemaal vermijden? Dan kun je natuurlijk altijd gewoon een verhuisbedrijf inschakelen. Benieuwd hoeveel een verhuisbedrijf kost? Dan kun je via ons een aantal offertes aanvragen. Dan kun je daarna altijd nog bedenken of het de moeite waard is. 

Nu offertes aanvragen

Wat veroorzaakt (of veroorzaakte) bij jou de meeste verhuisstress? We horen het graag van je! Laat gerust een reactie achter op deze post!

door  Valine | 01-08-2016 |
Reactie (5)

Reactie

  • Nicky de Jong

    Haha, grappig om te lezen wat mensen allemaal stress geeft! Goed artikel om je voor te bereiden op een verhuizing. Dit zorgt er wel voor dat ik bij mijn volgende verhuizing geneigd zou zijn om verhuizers alles te laten doen, inpakken verhuizen en uitpakken.

  • Move Along

    Ik ben het helemaal eens met Nicky, haha! Ik ga denk ik ook maar eens nadenken hoe ik mijzelf flink wat stress kan besparen :).

  • Koeriertjenodig

    Wauw wat een stress kan een mens hebben, haha! Leuk om te lezen hoe het eraan toe gaat voor ik de pakketjes ophaal bij de mensen die aan het verhuizen zijn. Groet Stan

  • Jelle Meeuwissen

    Erg herkenbaar artikel!! Vooral punt 4 viel zwaar toen ik emigreerde naar Denemarken, maar het was het absoluut waard!

  • Shan

    Mooi artikel!

    Wat vaak ook helpt is om een tas te hebben met essentiële en waardevolle spullen, denk hierbij aan medicatie, toiletspullen, sleutels, en andere eventuele waardevolle spullen, die je niet in een doos aan de verhuizers hoeft af te geven. Dit zal er ongetwijfeld voor zorgen dat je een zorg minder hebt, wat weer resulteert in minder stress!

Reageer