Verhuisblog

Een blog met verhuisnieuwtjes en inspiratie voor je nieuwe huis

Prijzen vergelijken van verhuizers in jouw regio? Vraag nu gratis offertes aan!
3-5-2014 - door Valine

Woonkamer kleuren: hoe combineer je het beste?

De woonkamer kleuren in je nieuwe huis bepalen voor een groot deel de sfeer in de ruimte. Daarom is het belangrijk om van tevoren goed na te denken over de kleurencombinaties die je in je woonkamer wilt toepassen.

Bij het bepalen van de juiste woonkamerkleuren gaat het er niet alleen om welke kleuren je mooi vindt, maar ook om het effect dat verschillende kleuren op een ruimte kunnen hebben. Wij willen je hiervoor graag een aantal tips geven voor de kleuren in je woonkamer:

woonkamer kleuren

Foto van Bigstock

Woonkamer kleuren: Speel met de vorm van de ruimte

Met kleur kun je invloed uitoefenen op de vorm van de woonkamer. Een ruimte oogt bijvoorbeeld smaller als je twee zijwanden in een donkere kleur schildert. Een hoge ruimte lijkt lager als je het plafond een donkere kleur geeft.

Omgekeerd geldt dan weer dat lichte kleuren een ruimte optisch groter kunnen maken. Bedenk van tevoren welk effect je wilt bereiken en pas de kleurencombinaties daarop aan.

Samenspel met licht

Houd bij het kiezen van woonkamer kleuren rekening met de lichtval in de ruimte.

Is er veel inval van daglicht, dan heb je de mogelijkheid om voor een donkerder kleurenpalet te kiezen, dan als de ruimte van zichzelf al donker is. Houd ook rekening met je lampen. Iedere lamp heeft een andere ‘lichttemperatuur’, waardoor de kleuren weer beïnvloed worden.

Het is verstandig om staaltjes van de verfkleuren die je overweegt mee te nemen naar huis, om te kijken hoe het licht erop valt.

Rustig of dynamisch?

Bedenk of je liever een rustgevende woonkamer wilt, of een ruimte die dynamisch en spannend is. Kies je voor rust? Neem dan kleuren die dicht bij elkaar liggen, zoals groen- en blauwtinten of roze- en roodtinten. Liever wat spannender? Dan kun je voor contrasterende kleuren kiezen. Een tussenweg is: kiezen voor een rustiger kleurenpalet met één contrasterende wand.

Woonkamer kleuren: Kleurtemperatuur en sfeer

Wat is de sfeer die je in de woonkamer wilt? Iedere kleur brengt zijn eigen stemming in de ruimte. Rood en oranje zorgen bijvoorbeeld voor een intieme en gezellige sfeer. Blauw is kalm en fris, geel geeft energie en groen zorgt voor een betere concentratie. Het is een goed idee om van tevoren veel foto’s te bekijken van interieurs met verschillende kleuren en zo ideeën op te doen. Eventueel kun je een moodboard of collage maken van de kleurencombinaties die jij het mooiste vindt.

We wensen je veel succes en plezier met het kiezen van je nieuwe woonkamer kleuren! Heb jij nog aanvullende tips? Laat dan gerust een reactie achter op deze post!

Reactie (0)

Reageer

Ga je binnenkort verhuizen?

Check hoeveel het zou kosten om het door professionals te laten doen!

Nu verhuisoffertes aanvragen