Je huis bezemschoon opleveren: wat houdt dat in?

“De woning moet in originele staat en bezemschoon opgeleverd worden“ – In je huurcontract is meestal een dergelijke zin te vinden. Maar ‘bezemschoon’ opleveren, wat is dat precies? Hier verschillen de meningen in veel gevallen over. Huurders gaan vaak losjes met het begrip om en maken de woning het liefst even ‘met de Franse slag’ schoon. Verhuurders (of kopers) daarentegen kunnen juist veel te hoge verwachtingen hebben, en keuren de woning pas goed als hij helemaal smetteloos is.

Om misverstanden bij de oplevering van je huis te voorkomen, zetten we in dit artikel voor je op een rij wat er komt kijken bij het bezemschoon opleveren van je huis.

bezemschoon opleveren

Bewerking van foto van Tookapic

Bezemschoon opleveren: de definitie van bezemschoon

Er bestaat geen algemene definitie van het begrip ‘bezemschoon’. Na navraag bij een aantal woningbouwverenigingen konden wij echter de volgende lijst samenstellen. ‘Bezemschoon’ houdt in ieder geval het volgende in:

  • Meubels en persoonlijke eigendommen moeten uit de woonruimte verwijderd zijn.
  • Keuken en sanitair moeten ontdaan zijn van vuil, vet en kalkaanslag.
  • Inbouwapparatuur moet schoon en vetvrij zijn.
  • Stickers en lijmresten op deuren en inbouwkasten moeten verwijderd zijn.
  • Afvoerputjes van douche, wastafels en toilet moeten schoon zijn.
  • Eventuele afvalcontainers moeten leeg en schoon zijn,
  • Ventilatieroosters moeten stofvrij zijn.
  • Eventuele kruipruimtes, balkon of schoor moeten geveegd zijn. Haal ook eventuele spinnenwebben weg.
  • Alle vloeren moeten geveegd en vrij van vlekken zijn.
  • Raamkozijnen en vensterbanken moeten stof- en vetvrij zijn.

Zelf bezemschoon maken van je huis

Als je een huurhuis achterlaat, is meestal in het huurcontract vastgelegd dat het huis bezemschoon opgeleverd moet worden. Laat je een koophuis achter, dan is er niets vastgelegd in een contract, maar het wordt wel als fatsoenlijk beschouwd om je huis netjes over te dragen aan de kopers. In beide gevallen kun je de woning het beste opleveren zoals je hem zelf graag aan zou treffen als jij de nieuwe bewoner was.

Dat gezegd hebbende, nu is het belangrijk hoe je de schoonmaak aanpakt! Zorg er ten eerste voor dat je voldoende schoonmaakspullen in huis hebt.

Voor de schoonmaak kun je onze checklist voor de eindschoonmaak gebruiken. Daarop vind je een gedetailleerd overzicht van alle schoonmaakactiviteiten die je moet doen om je huis netjes en schoon op te leveren.

Je huis bezemschoon opleveren met behulp van een schoonmaakbedrijf

Heb je geen zin om zelf met de bezem (en mop, poetsdoekjes en spons) aan de slag te gaan, dan zijn er talloze schoonmaakbedrijven die de klus graag van je overnemen. Voor een eenmalige schoonmaak betaal je meestal tussen de 15 en 20 euro per uur. Afhankelijk van de grootte van je huis, kun je ongeveer op 4 tot 6 schoonmaakuren rekenen.

Heb jij ervaringen met het bezemschoon opleveren van je huis? Hoe heb jij het aangepakt bij je vorige verhuizing? En hoe schoon heb jij je huis aangetroffen toen je erin ging? We horen het graag van je in een reactie op deze post. 

door  Valine | 06-11-2020 |
Reactie (2)

Reactie

  • J AARTS

    HOE IS HET GEREGELD ALS JE AL MEER DAN 50 JAAR IN HET ZELFDE HUIS WOONT DAT VAN EEN PARTICULIER IS

    • Moveria

      Beste meneer Aarts, in uw geval is het verstandig om uw huurcontract na te kijken om te zien wat daarin staat over de overdracht van de woning. 50 jaar is een lange tijd, dus ik kan me voorstellen dat het lastig is om het huis in de originele staat terug te brengen. U zou dit ook even met de huiseigenaar kunnen overleggen, zodat u met elkaar overeenkomt hoe de woning achtergelaten dient te worden.

Reageer