Checklist: Schoonmaken van je oude huis
Het is belangrijk dat je je oude huis leeg en schoon achterlaat. Daarom is het schoonmaken van je huis, de grote eindschoonmaak, het laatste wat je vóór de verhuizing doet. Om echt doelgericht en snel te kunnen werken, is het belangrijk dat je je schoonmaakdag zorgvuldig plant.
In deze checklist vind je alle activiteiten die bij de schoonmaak horen overzichtelijk op een rij. Per ruimte in je huis is er precies vermeld welke schoonmaaktaken je moet doen. Zo wordt het schoonmaken een fluitje van een cent! Deze en andere checklists kun je per e-mail ontvangen. Klik op de link en download alle checklists als PDF.
Hoe kom ik aan de checklist: ‘Schoonmaken van je oude huis’?
Je kunt de checklist hier onder meteen in je browser bekijken. We raden echter aan om de verhuislijst uit te printen, zodat deze kunt ophangen en de taken kunt afvinken zodra je ze gedaan hebt. Je kunt een gratis PDF-bestand van de verhuislijst in je e-mail ontvangen. klik daarvoor op de blauwe “download” knop onderaan deze pagina.
Checklist: Schoonmaken van je oude huis
De voorbereiding
Maak het hele huis leeg: alle meubels, verhuisdozen en inhoud van eventuele inbouwkasten moeten weg. Omdat de eventuele garage, tuin en het balkon ook schoon moeten, dienen deze ook leeg geruimd te worden. Het is belangrijk dat je tijdens je schoonmaak nog toegang hebt tot (warm) water en elektriciteit.
Schoonmaakartikelen
Hier vind je een lijst met schoonmaakartikelen en andere spullen die handig zijn bij het schoonmaken van je lege huis.
- Poetsdoekjes en sponsjes
- Een mop en een emmer
- Stofzuiger
- Wc-borstel
- Trekker
- Schoonmaakmiddelen voor verschillende oppervlaktes
- Schuursponsje of staalsponsje voor hardnekkige vlekken op harde oppervlaktes
- Chloor en/of gootsteenontstopper voor de keuken en badkamer
Planning
Plan je schoonmaakdag zorgvuldig, zodat je echt doelgericht kunt werken. Maak eerst ruimtes als de keuken en badkamer schoon en kom daarna niet meer in die ruimtes. Begin niet met de ruimtes en oppervlaktes waar je later nog in moet, omdat ze doorgang bieden tot andere ruimtes (gang, woonkamer, etc. ). Als je begint met de grote schoonmaak, kun je het beste beginnen met de ramen en eventuele inbouwkasten. Daarna kun je de houtoppervlakten afnemen. Begin altijd hoog. Het is niet handig om de wastafel te poetsen, als je de spiegel en de badkamerkast erboven nog niet schoongemaakt hebt. De wastafel wordt dan niet vies van het stof en andere dingen die van bovenaf naar beneden vallen. Dan maak je de plafonds en muren schoon. Als laatste maak je de vloer schoon en vervolgens sluit je de ruimte af, zodat er geen nieuwe viezigheid binnenkomt.
Taken per ruimte
Alle ruimtes
Geschilderde oppervlaktes
In iedere ruimte zijn er geschilderde of op een andere manier behandelde oppervlaktes: drempels, plinten, vensterbanken, etc. Stof deze oppervlaktes af en verwijder eventuele vlekken. Dit betreft ook geschilderde oppervlaktes op de vloer of muur, bijvoorbeeld de ruimtes achter de verwarmingen.
Ramen
Zet alle ramen open. De ruiten moeten van beide kanten schoongemaakt worden. De kozijnen moeten afgenomen worden. Lamellen en luxaflex moeten ook afgestoft en schoongemaakt worden.
Deuren
Deuren dienen aan beide kanten schoongemaakt te worden. Vlekken dienen verwijderd te worden. Vergeet de deurklinken en de bovenkanten van de deuren niet. Daar kan het erg stoffig zijn.
Inbouwkasten en andere opbergruimtes
Inbouwkasten en andere vaste bergruimtes van het huis moeten van binnen en buiten gereinigd worden. Daarvoor kun je het beste allesreiniger en een vochtig doekje gebruiken. Ook eventuele planken en stangen die in het huis blijven, moeten grondig gereinigd worden. Inbouwkasten die niet tot aan het plafond komen, moeten ook van boven goed afgenomen worden. Neem ook de deuren van de kasten af.
Stopcontacten en luchtroosters
Alles wat bij het huis hoort: stopcontacten, telefoonaansluitingen, lichtknopjes, luchtroosters, schakelaars, enzovoort, moet ontdaan worden van stof en vlekken. Sluit de stroomtoevoer naar de stopcontacten af voordat je ze afneemt. Lukt dat niet, gebruik dan geen vochtig doekje, maar maak het stopcontact met een droge doek schoon. Luchtroosters en andere luchtdoorlatende objecten moeten van binnen en buiten schoongemaakt worden. Dit zijn plekken waar stof en viezigheid zich vaak ophoopt.
Plafond, wanden en vloeren
Het plafond en de muren moeten zo schoon mogelijk gemaakt worden. Ook hier geldt: stof en vlekken verwijderen. De vloer moet gestofzuigd, gedweild en ontdaan van vlekken worden.
Overig
Verwijder alle stickers en andere objecten die in het huis aan de muren geplakt of bevestigd zijn. Verwijder ook alle lijmresten en vlekken die door de stickers ontstaan zijn. Als er nog spijkers of haakjes in de muur zitten, moeten deze ook verwijderd worden. Soms neemt de volgende huurder of koper zaken over, zoals bijvoorbeeld de gordijnrails. Dit gebeurt alleen als dit is afgesproken tussen de koper en de verkoper of de oude en de nieuwe huurder.
Keuken
Ontvetten
In de keuken hoopt vuil zich snel op. Daarom moet je de keuken zeer grondig schoonmaken. Als het plafond van de keuken geschilderd is, moet het plafond ontvet worden. Alle afneembare wanden in de keuken moeten nat gereinigd worden. Let op de volgorde waarop je poetst, zodat de viezigheid van het oppervlak dat je schoonmaakt niet op oppervlaktes terecht komt die je al gepoetst hebt. Het is het handigst om met het plafond te beginnen.
Koelkast en vriezer
Koelkasten en vriezers moeten helemaal uitgeruimd worden. De vriezer moet worden ontdooid en de kastjes moeten gelucht worden. De binnenkant, dus de planken en de vakjes, moeten uit de koelkast gehaald en gereinigd worden. Indien de planken niet uitneembaar zijn, moeten ze afgenomen worden met allesreiniger. Ook de binnenwanden van de koelkast en de vriezer reinig je op deze manier. Maak ook de buitenkant, inclusief de bovenkant, schoon. Daarna schuif je de koelkast of vriezer naar voren, zodat je er ook achter en onder kunt schoonmaken. Laat de deuren van de koelkast en vriezer open staan als je het huis verlaat. Zo blijven ze fris van binnen, ook als ze uit staan. In onze verhuistips vind je meer informatie over het schoonmaken en verhuizen van je koelkast.
Fornuis
Heb je een losstaand fornuis, schuif hem dan naar voren zodat je er van alle kanten bij kan. Poets alle zijkanten en de achterkant. Natuurlijk maak je ook de ruimte onder en achter het fornuis schoon. De bovenkant en met name de randen van de pitjes kunnen moeilijk schoon te krijgen zijn. Maak de oven ook van binnen schoon en was alle toebehoren, zoals bakplaten, roosters, etc., af. Als de klep van de oven dubbel glas heeft, moet je de glasplaten uit elkaar halen zodat je ertussen schoon kunt maken. Als laatste maak je alle eventuele vakken en laden schoon die onder het fornuis zitten.
Afzuigkap
De afzuigkap moet van alle kanten schoongemaakt worden. De filters moeten ontvet en afgespoeld worden. Als de afzuigkap een koolstoffilter heeft, moet de filter vervangen worden. Als er geen afzuigkap is, moeten alle luchtroosters zorgvuldig van binnen en buiten schoongemaakt worden.
Kastjes
Keukenkastjes, kruidenrekken, enzovoort, moeten van binnen en buiten schoongemaakt worden. Eventuele vlekken moeten verwijderd worden. Als de keukenkastjes niet tot het plafond komen, moeten ze ook aan de bovenkant schoongemaakt worden. Ook de deurtjes, deurgrepen en scharnieren moeten gereinigd worden.
Gootsteen
De gootsteen en de kranen moeten goed schoongemaakt worden. Verwijder daarbij al het vet, etensresten en viezigheid. Ontkalk indien nodig. De vaatwasmachine (als deze wordt overgenomen door de volgende bewoner) moet van buiten en binnen schoongemaakt worden. Vergeet daarbij niet de randen van de klep schoon te maken, deze worden vaak vergeten. Eventueel moet de vaatwasser ook ontkalkt worden.
Badkamer en toilet
Douche en badkuip
De douche en de badkuip worden van alle kanten schoongemaakt. De ruimtes erachter en eronder moeten ook worden gereinigd. Poets de knoppen, de douchekop en de slang en ontkalk indien nodig. Maak de afvoerputjes schoon.
Spiegels en andere vaste objecten
Spiegels die in het huis blijven, moeten worden schoongemaakt. Objecten die in de badkamer blijven, zoals haakjes, handdoekhouders en kastjes moeten van binnen en buiten worden gereinigd. Vergeet niet de bovenkanten en de deuren van de kastjes af te nemen.
Wastafel
De wastafel moet aan alle kanten schoongemaakt worden. De kraan moet afgenomen en eventueel ontkalkt worden. De onderkant van de wastafel en de afvoerpijp zijn vaak erg vies en zijn moeilijk schoon te krijgen.
Toilet
Het toilet wordt van binnen geschuurd en aan de buitenkant gepoetst. Een toilet heeft veel plekjes die lastig te bereiken zijn. Bijna iedere wc-bril kan verwijderd worden, zodat je overal makkelijker bij kan. Bij het schoonmaken van het toilet is het belangrijk dat je echt nauwkeurig te werk gaat en ook onder en achter het toilet schoonmaakt. Daar verzamelt zich vaak veel viezigheid. Als er ook een bidet is, maak je die op dezelfde manier als de wastafel en het toilet schoon.
Afvoerpijpen en buizen
Alle zichtbare buizen en waterleidingen moeten schoongemaakt worden. Normaal gesproken worden deze vaak overgeslagen. Afvoerpijpen hebben vaak veel kleine onderdelen en randjes, waardoor er veel stof opgehoopt kan zijn. Het kan daarom zijn dat het schoonmaken van de waterleidingen veel tijd in beslag neemt.
Bijkeuken en washok
Opbergruimtes
Opbergartikelen die overgenomen worden door de volgende bewoners, zoals wandplanken et cetera worden aan alle kanten schoongemaakt.
Putjes en leidingen
De afvoerputjes en waterleidingen moeten net zo worden schoongemaakt als beschreven bij ‘badkamer’ en ’toilet’.
Andere ruimtes
Tuin
Als er een tuin bij je huis hoort, moet je deze in goede toestand achterlaten. Er mogen alleen objecten te vinden zijn die normaal gesproken in een tuin te vinden zijn. Dat betekent dat bouwmateriaal en afval verwijderd moet worden.
Balkon en terras
Balkons en terrassen moeten net als de tuin netjes achtergelaten worden. Afval en andere spulletjes moeten dus weggehaald worden. De bodem moet schoongemaakt worden. Vlekken op de wanden moeten worden verwijderd en de vensterbanken afgenomen. Als het balkon of het terras afgeschermd wordt met glas moet dit ook gereinigd worden. Een balkon of terras wordt nooit zo schoon als de binnenruimtes, maar probeer de buitenruimtes toch zo schoon en opgeruimd mogelijk te krijgen.
Kelder, berghok en garage
De kelder, de zolder, de garage en andere opslagruimtes moeten helemaal worden leeg geruimd. Vervolgens veeg je de vloer en maak je eventuele kasten schoon.
Bekijk ook onze andere checklists
Behalve de checklist ‘Schoonmaken van je oude huis’, hebben we meerdere gratis checklists voor je. Je kunt ze allemaal in één keer per mail ontvangen door op bovenaan deze pagina op de blauwe ‘Download’ button te klikken. Je ontvangt dan al onze checklists in één keer.
Wil je alleen deze checklist ontvangen? Klik dan hier onder op de knop: “Download” en je ontvangt hem binnen enkele minuten in je mailbox.