Zonnepanelen verhuizen: alles wat je moet weten

Zonnepanelen: steeds meer van ons hebben ze op ons dak liggen. Maar wat als je verhuist? Kan je je zonnepanelen meenemen naar je nieuwe woning? Of kun je beter opnieuw investeren in nieuwe panelen? In dit artikel zullen we ingaan op de vraag of het mogelijk is om zonnepanelen te verhuizen en wat je moet weten als je dit wilt doen. We geven ook enkele tips en adviezen om te zorgen dat je zonnepanelen in goede staat blijven tijdens de verhuizing.

zonnepanelen verhuizen
Afbeelding: Unsplash

Zonnepanelen meeverhuizen of laten liggen?

Heb je een huis met zonnepanelen, dan zul je je waarschijnlijk afvragen of je deze het beste kunt meeverhuizen of kunt laten liggen. Je hebt immers een investering gedaan in het systeem, en wilt hier zorgvuldig mee omgaan. In de meeste gevallen is het zo dat het het meeste oplevert om de zonnepanelen te laten liggen. De redenen hiervoor zijn als volgt:

  • Het systeem is geoptimaliseerd voor de ligging en vorm van je huidige dak. De kans is groot dat je nieuwe woning andere kenmerken heeft waardoor je bijvoorbeeld een ander bevestigingssysteem nodig hebt. Ook kan het zijn dat je door de andere ligging een andere opbrengst hebt en dan bijvoorbeeld een andere omvormer nodig hebt. 
  • Zonnepanelen verhuizen is altijd een risico: je systeem kan beschadigen bij het demonteren en verplaatsen. Bovendien vervalt vaak de garantie op het moment dat je je zonnepanelen verhuist. 
  • De verkoopwaarde van je huis stijgt op het moment dat je de zonnepanelen meeverkoopt. Daarentegen gaat het verhuizen van de zonnepanelen je juist geld kosten. Onder de streep kan het dus voordeliger zijn om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen voor je nieuwe huis, en de oude door te verkopen. 
  • Als je zonnepanelen al een paar jaar oud zijn, zijn de zonnepanelen die nu op de markt zijn alweer een stuk efficiënter en relatief voordeliger. Waarschijnlijk kun je dus beter je geld besteden aan het kopen van een nieuw systeem dan in het verplaatsen van het oude.

Hoe zit het met BTW en zonnepanelen in 2023?

Sinds 1 januari 2023 zit er 0% BTW op de levering en installatie van zonnepanelen op een woning. Het nultarief maakt het extra voordelig om nieuwe zonnepanelen aan te schaffen. Dit kan een extra motivatie zijn om je oude zonnepanelen niet mee te verhuizen, maar om toch nieuwe zonnepanelen te kopen.  

Wat kost het om zonnepanelen te verhuizen?

Overweeg je na het lezen van het bovenstaande alsnog om je zonnepanelen te verhuizen, dan ben je vast benieuwd naar wat dit ongeveer zal kosten. 

De kosten voor het verhuizen van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren zoals het type en het aantal zonnepanelen, de afstand tussen de twee locaties, de kosten voor transport en installatie, herkeuring van het systeem etc. 

Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je enkele duizenden euro’s kwijt bent voor het verhuizen van het systeem, inclusief installatie en herkeuring in je nieuwe woning.

Om een goed beeld te krijgen van de kosten, is het aan te raden om contact op te nemen met een of meerdere installatiebedrijven voor zonnepanelen. Zij kunnen je adviseren over de kosten en de beste opties voor jouw situatie. 

Wat moet je doen als je een huis koopt met zonnepanelen?

Als je een huis koopt met zonnepanelen kun je meteen gebruik maken van duurzame energie en besparen op je energierekening, fijn! Uiteraard is het ook belangrijk om op een aantal dingen te letten. Die zaken zetten we hieronder voor je op een rij:

  • Vraag de verkoper naar de papieren en de factuur van de installatie. Zo kun je er achter komen hoe oud de installatie is, of er nog garantie op zit en wat de verwachte resterende levensduur is. 
  • Vraag ook naar het rendement van de afgelopen jaren. Zo kun je alvast een inschatting maken van jouw energiekosten en de opbrengsten van de panelen. Houd er wel rekening mee dat het rendement in de loop van de jaren afneemt. 
  • Als het goed is, hebben de vorige eigenaren de zonnepanelen al aangemeld op Energieleveren.nl. De zonnepanelen staan geregistreerd op adres, niet op naam. Dus als het goed is, hoef jij hier niets aan te veranderen. Wel is het goed om op Energieleveren.nl te kijken of alle informatie klopt. 
  • Neem je je bestaande energiecontract mee bij je verhuizing? Meld dan bij je energiebedrijf dat je nieuwe woning over zonnepanelen beschikt. Zij kunnen dit gegeven dan meenemen in de berekening voor je maandbedrag. 
  • Verwacht je dat de zonnepanelen meer gaan terugleveren dan € 1.800 op jaarbasis? Dan moet je je aanmelden als BTW-ondernemer bij de belastingdienst. De meeste particuliere huishoudens zullen echter niet over deze drempel komen. 

Hopelijk kun je met behulp van deze tips makkelijker inschatten of je je zonnepanelen wilt laten liggen of meeverhuizen, en heb je een beeld van wat je kunt doen als je een huis gaat kopen waar al zonnepanelen op liggen. Heb je nog vragen over zonnepanelen verhuizen die niet in dit artikel beantwoord worden? Laat dan een reactie achter. We denken graag met je mee!

door  Valine | 10-01-2023 |
Reactie (0)

Reageer