Je energiecontract verhuizen: meenemen of opzeggen?

Dus je gaat verhuizen? En je vraagt je af wat je het beste kunt doen met je energiecontract? Twijfel je of je je energiecontract wilt meeverhuizen naar je nieuwe huis? Of wil je je energiecontract opzeggen en switchen naar een andere aanbieder? In deze verhuistip verkennen we de opties.

Je kunt je bestaande energiecontract vrij eenvoudig verhuizen naar je nieuwe adres. Maar een verhuizing kan ook een goed moment zijn om te wisselen van energieleverancier. Je moet je verhuizing sowieso al doorgeven aan de energieleverancier, dus een wissel is niet veel extra werk. Het kan zijn dat je bij een nieuwe energieleverancier veel geld kunt besparen.

In dit artikel leggen we uit hoe je bepaalt of je je energieleverancier wilt wisselen, hoe je energieleveranciers vergelijkt en hoe je energiecontract opzegt bij verhuizing. We leggen je ook uit wat te doen als je gewoon bij je huidige energieleverancier wilt blijven.

Ga naar de energievergelijker

energiecontract verhuizen
Foto: bewerking van afbeelding van Pixabay

Energiecontract meeverhuizen of opzeggen bij verhuizing?

Als je gaat verhuizen, kun je je huidige energiecontract verhuizen naar je nieuwe adres. Je kunt ook kiezen om je energiecontract op te zeggen en een nieuw energiecontract af te sluiten. Hoe bepaal je of je moet wisselen?

Check je opzegtermijn en opzegvergoeding

Bekijk eerst wat de voorwaarden zijn voor het opzeggen van je huidige energiecontract. De meeste energiecontracten hebben een vaste looptijd, bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Als deze vaste looptijd voorbij is, wordt je contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Als je een contract hebt met een vaste looptijd, kan het zijn dat je een boete moet betalen als je vroegtijdig opzegt. Deze boete wordt ook wel opzegvergoeding genoemd. In de onderstaande tabel vind je de wettelijk vastgestelde maximale opzegvergoedingen:

Resterende looptijd energiecontractMaximale opzegvergoeding
Tot 1,5 jaar€50 voor stroom en gas
1,5 tot 2 jaar€75 voor stroom en gas
2 tot 2,5 jaar€100 voor stroom en gas
Langer dan 2,5 jaar€125 voor stroom en gas

Let op: de maximale opzegvergoeding geldt voor zowel stroom als gas. Neem je beide producten af, dan betaal je het bedrag dus twee keer.

Let op: Sommige energiebedrijven zijn bereid de opzegvergoeding aan je oude energieleverancier voor je te betalen als je bij hen een contract afsluit. Ook geven de meeste energiebedrijven kortingen voor nieuwe klanten. De kans is dus groot dat je opzegvergoeding op de een of andere manier gecompenseerd wordt door je nieuwe energieleverancier.

Kijk wat je huidige kosten voor energie zijn

Bekijk vervolgens wat je op dit moment betaalt per maand voor gas en licht. Bekijk ook wat je gemiddelde verbruik per maand is.

Bekijk de aanbiedingen op je nieuwe adres

Als je vastgesteld hebt wat je huidige maandbedrag, verbruik en opzegtermijn zijn, en je hebt gecontroleerd of je een opzegboete moet betalen, kun je naar de volgende stap. Bekijk de aanbiedingen van energieleveranciers op je nieuwe adres.

Ga naar de energievergelijker

Energiecontracten vergelijken als je gaat verhuizen

Op onze website vind je een vergelijkingstool waarmee je eenvoudig energiecontracten kunt vergelijken.

Met behulp van deze tool kun je gemakkelijk opzoeken hoeveel je kunt besparen als je overstapt naar een andere energieleverancier. Voor de berekening vul je in hoeveel personen je in je huishouden hebt, wat je nieuwe postcode is en bij welke energieleverancier je nu zit. Voor een exactere berekening kun je je maandelijkse verbruik van stroom en gas invullen, maar dit hoeft niet per se.

Aan de hand van je gegevens kun je direct zien hoeveel je kunt besparen als je naar een andere energieleverancier overstapt. De jaarlijkse besparing kan oplopen tot meer dan 300 euro per jaar. Het is dus sowieso de moeite waard om te vergelijken.

Energieleverancier wisselen bij verhuizen: hoe regel je de overstap?

Heb je een goede aanbieding gevonden en besloten om van energiecontract te wisselen bij je verhuizing? Regel dit dan bij voorkeur uiterlijk een maand voor je verhuizing. Dan regel je je overstap als volgt:

 1. Sluit een contract af bij de nieuwe energieleverancier van jouw keuze, met als begindatum de datum van de sleuteloverdracht.
 2. Je ontvangt een voorstel voor een nieuw contract. Je hebt vanaf dat moment nog 14 dagen bedenktijd.
 3. Zeg je oude energiecontract zelf op. Houd rekening met de opzegtermijn.
 4. Geef de meterstanden van je oude en nieuwe woning binnen 5 dagen na de verhuizing door aan je oude en nieuwe energieleveranciers.
 5. Enkele weken na je verhuizing ontvang je de eindafrekening voor je oude adres.
 6. De nieuwe energieleverancier heeft een inschatting van je verbruik gemaakt. Controleer in de eerste maanden in je nieuwe huis of deze inschatting klopt.

Wist je dat we een handige tool hebben voor het opzeggen van je energiecontract en andere contracten? Vul je gegevens in en dan wordt er voor €3,95 een opzegbrief per post verstuurd naar jouw energieleverancier. Je vindt de tool met de onderstaande button:

Nu mijn contract opzeggen

Moet ik zelf mijn energiecontract opzeggen bij verhuizing?

In het stappenplan hierboven zie je dat je je energiecontract zelf moet opzeggen als je gaat verhuizen. Dit is een bijzondere situatie. Normaal gesproken regelen de energieleveranciers een overstap namelijk onderling met elkaar. Een verhuizing is een uitzondering. Als je gaat verhuizen en daarbij van energieleverancier wisselt, moet je zelf je oude energiecontract opzeggen.

Hoe gaat dit opzeggen in zijn werk?

 • Neem contact op met de klantenservice van jou energieleverancier. Dit kan telefonisch of online.
 • Houd rekening met de wettelijke opzegtermijn van 30 dagen.
 • Nadat je opgezegd hebt, krijg je een verzoek om de meterstanden door te geven. De meterstanden neem je op op de dag van de sleuteloverdracht. Je geeft ze door via post of email.
 • Enkele weken later ontvang je de eindafrekening.

Wil je niet overstappen? Zo verhuis je je energiecontract

Ben je helemaal tevreden met je huidige energieleverancier en wil je deze meenemen naar je nieuwe huis?

Geef je verhuizing dan uiterlijk 2 weken, maar het liefst een maand voor de verhuizing door aan je energieleverancier.

Noteer de meterstanden van zowel je oude en nieuwe huis op de dag van de sleuteloverdracht. Deze stuur je digitaal op per post door aan je energieleverancier.

Je kunt de verhuizing bij vrijwel alle energiebedrijven online regelen. Hieronder vind je een lijst met de relevante verhuispagina’s van de grootste Nederlandse energiebedrijven:

Energie verhuizen met overlap? Dat is mogelijk

Het kan zijn dat je in de periode van je verhuizing tijdelijk energie nodig hebt op twee adressen. je hebt dan een overlap. Dit is vrijwel altijd mogelijk.

Blijf je bij dezelfde energieaanbieder? Dan geef je de data door van de sleuteloverdrachten van zowel je oude als je nieuwe adres. In de tussenperiode wordt de energie dan op beide adressen geleverd.

Ga je je energiecontract switchen? Dan laat je je nieuwe contract ingaan op de dag van de sleuteloverdracht van je nieuwe huis. Je oude contract zeg je op per de dag dat je je oude huis verlaat. De twee contracten hebben dan overlap.

We hopen dat we je keuzeproces rondom je energiecontract bij verhuizing wat gemakkelijker hebben kunnen maken. Wil je nog meer lezen? Bekijk dan ook ons artikel over gas, water en licht regelen bij verhuizing. Heb je andere vragen over het verhuizen van je energiecontract? Stel ze dan in een reactie op deze post. We vinden het leuk om van je te horen en helpen je graag!

Nu energiecontracten vergelijken

door  Valine | 14-12-2021 |
Reactie (6)

Reactie

 • Tom Bennis

  Een vraag over verhuizing van gas, water en elektra. Tussen het kopen van het nieuwe huis en verkopen van de huidige woning zitten ongeveer 5 weken. Dus die periode heb ik twee woningen met levering van gas enz. nodig.
  Begrijp ik het goed dat de huidige eigenaar van mijn nieuwe woning bij zijn leveranciers mijn gegevens door moet geven? Waardoor ik dan verzekerd ben van levering bij twee woningen voor die 5 weken.

  • Valine

   Beste Tom, in dit geval kunt u aan uw energieleverancier doorgeven wat de twee data van de sleuteloverdracht zijn van uw oude en nieuwe woning. Uw energieleverancier zorgt er dan voor dat er tussen die twee data op beide adressen geleverd wordt. Omdat de exacte werkwijze per energieleverancier kan verschillen, raad ik u wel aan om dit voor de zekerheid bij uw eigen energieleverancier na te vragen. Bij de meeste energieleveranciers vindt u deze informatie tevens op de verhuispagina’s/ FAQ’s van hun website.

 • T.E. Veenstra

  Snoek
  Mijn gas licht contract (Energie Direct) loopt af op 30-04-21.
  Mijn woning wordt verkocht voorjaar 2021. Oplevering (in aanbouw) nieuwe woning (appartement) zomer 2021.
  Nieuwe woning wordt gasloos en aangesloten op stadsverwarming. Verplichte aansluiting bij Vattenvall.
  Hoe te handelen?

  • Valine

   Beste heer of mevrouw Veenstra. U kunt uw contract bij Energie direct opzeggen per de datum dat u uw oude woning verlaat, ten vroegste op 30-04-2021. Houd hierbij rekening met een opzegtermijn van een maand. U kunt dus uiterlijk een maand voor uw verhuisdag bellen met Energie Direct om uw contract op te zeggen.

   Voor uw nieuwe woning sluit u dan zelf een contract af bij Vattenval. Ook dit regelt u het beste een maand voor de verhuisdatum.

   U kunt de stappen volgen zoals beschreven onder het kopje ‘Energieleverancier wisselen bij verhuizen: hoe regel je de overstap?’ in dit artikel. Veel succes!

 • Leo

  Wij hebben onlangs ons huis onder voor behoud verkocht en de sleutel van ons nieuwe huis 24 Juni jl. gekregen.
  Nu heb ik mijn energie leverancier Essent laten weten dat we het energie contract mee laat verhuizen.

  Wij hebben toentertijd een vijfjarig energiecontract bij Essent afgesloten omdat wij dan een slimme meter cadeau kregen met een “Nest” temperatuur regellaar op afstand.

  In het nieuwehuis willen wij de zelfde faciliteiten hebben als in onze oude huis.
  Toen ik bij Essent informeerde of deze faciliteiten bij het verlaten van de oude woning over gezet konden worden, werd mij mee gedeeld dat dit wel kon , maar dat we zelf voor de installatie kosten opdraaien!
  Ons contract loopt in 2022 af.
  Mijn vraag is, ” Kunnen wij nog kosteloos onder het energie contract uit? “

  • Valine

   Beste Leo,
   als je je contract bij essent voortijdig opzegt, zullen zij om een opzegboete vragen. Hoeveel deze is, hangt af van de resterende looptijd van het contract, en of je alleen stroom of ook gas afneemt. Gebaseerd op wat je in je bericht beschrijft, zal de opzegboete in jouw geval tussen de 50 en 150 euro liggen.

   Er zijn energieleveranciers die deze boete voor jou willen betalen als je een meerjarig contract bij hen afneemt. Dit zijn: Engie, Energiedirect, NLE en NUON. De vraag is echter of je hier op den duur voordeliger mee uit bent, omdat je dan bij die nieuwe energieleverancier geen welkomstkorting krijgt en opnieuw vastzit aan een meerjarig contract.

   Ik raad je aan om toch nog eens te bellen met essent en je overweging om over te stappen aan hen voor te leggen. Misschien valt er dan wel wat te regelen. Succes!

Reageer