Verhuistips

Prijzen vergelijken van verhuizers in jouw regio? Vraag nu gratis offertes aan!
05-10-2018 - door Valine

Je energiecontract verhuizen: wat zijn de opties?

Je energiecontract verhuizen: hoe ga je te werk? En wat zijn de opties?

In de meeste gevallen kun je je energiecontract vrij eenvoudig verhuizen naar je nieuwe adres. Maar een verhuizing kan ook een goed moment zijn om te wisselen van energieleverancier. Je moet je verhuizing sowieso al doorgeven aan de energieleverancier, dus een wissel is niet veel extra werk. Het kan zijn dat je bij een nieuwe energieleverancier veel geld kunt besparen.

In dit artikel leggen we uit hoe je bepaalt of je je energieleverancier wilt wisselen, hoe je energieleveranciers vergelijkt en hoe je de overstap regelt. 

energiecontract verhuizen

Foto: bewerking van afbeelding van Pixabay

Energiecontract verhuizen of overstappen?

Als je gaat verhuizen, kun je je huidige energiecontract verhuizen naar je nieuwe adres. Je kunt ook kiezen voor een nieuw energiecontract. Hoe bepaal je of je moet wisselen?

Bekijk eerst wat de voorwaarden zijn voor het opzeggen van je contract. Als je huidige contract nog meer dan twee maanden duurt, kan het zijn dat je een boete moet betalen als je vroegtijdig opzegt. Deze boete wordt ook wel opzegvergoeding genoemd. Het kan natuurlijk zijn dat de kosten van de opzegvergoeding het waard zijn als je nieuwe contract een stuk goedkoper is. Een overzicht van de opzegvergoedingen van verschillende energieleveranciers vind je hier. 

Bekijk vervolgens wat je op dit moment betaalt per maand voor gas en licht. Bekijk ook wat je gemiddelde verbruik per maand is. Aan de hand van deze gegevens kun je online energieleveranciers vergelijken

Energiecontracten vergelijken

Op onze website vind je een vergelijkingstool waarmee je eenvoudig energiecontracten kunt vergelijken. 

Met behulp van deze tool kun je gemakkelijk opzoeken hoeveel je kunt besparen als je overstapt naar een andere energieleverancier. Voor de berekening kun je invullen hoeveel personen je in je huishouden hebt, wat je nieuwe postcode is en bij welke energieleverancier je nu zit. Voor een exactere berekening kun je je maandelijkse verbruik van stroom en gas invullen, maar dit hoeft niet per se.

Aan de hand van je gegevens kun je direct zien hoeveel je kunt besparen als je naar een andere energieleverancier overstapt. De jaarlijkse besparing kan oplopen tot meer dan 300 euro per jaar. Het is dus sowieso de moeite waard om te vergelijken. 

Ga naar de energievergelijker

Energieleverancier wisselen: De overstap regelen

Als je overstapt, moet je zelf het contract bij je oude energieleverancier opzeggen. Bekijk daarvoor eerst of je een contract hebt voor onbepaalde tijd, of een contract voor bepaalde tijd. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, houd dan de opzegtermijn in de gaten. Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, en je contract is nog niet voorbij, houd dan rekening met een opzegvergoeding. Zeg uiterlijk een maand voor je verhuizing op, maar bij voorkeur langer van tevoren. De verwerkingstijd en opzegtermijn verschilt per energieleverancier. Opzeggen kun je meestal op de website van de energieleverancier zelf doen, of anders telefonisch of per mail. 

Je kunt al vanaf 6 maanden voor je verhuizing een nieuwe energieleverancier kiezen. 

Wil je niet overstappen? Zo verhuis je je energiecontract

Ben je helemaal tevreden met je huidige energieleverancier en wil je deze meenemen naar je nieuwe huis? Geef je verhuizing dan uiterlijk 2 weken, maar het liefst een maand voor de verhuizing door aan je energieleverancier. 

Heb je andere vragen over je energiecontract verhuizen? Stel ze dan in een reactie op deze post. We vinden het leuk om van je te horen en helpen je graag!

Nu energiecontracten vergelijken

Dit artikel bevat partnerlinks (Wat is dat?)

Reactie (2)

Reactie

  • Tom Bennis

    Een vraag over verhuizing van gas, water en elektra. Tussen het kopen van het nieuwe huis en verkopen van de huidige woning zitten ongeveer 5 weken. Dus die periode heb ik twee woningen met levering van gas enz. nodig.
    Begrijp ik het goed dat de huidige eigenaar van mijn nieuwe woning bij zijn leveranciers mijn gegevens door moet geven? Waardoor ik dan verzekerd ben van levering bij twee woningen voor die 5 weken.

    • Valine

      Beste Tom, in dit geval kunt u aan uw energieleverancier doorgeven wat de twee data van de sleuteloverdracht zijn van uw oude en nieuwe woning. Uw energieleverancier zorgt er dan voor dat er tussen die twee data op beide adressen geleverd wordt. Omdat de exacte werkwijze per energieleverancier kan verschillen, raad ik u wel aan om dit voor de zekerheid bij uw eigen energieleverancier na te vragen. Bij de meeste energieleveranciers vindt u deze informatie tevens op de verhuispagina’s/ FAQ’s van hun website.

Reageer