Verhuizen met hond: zo pak je het aan.

Als je bedenkt dat een verhuizing voor ons mensen al stressvol is, kun je je vast voorstellen hoe het voor je huisdier moet zijn. Als je binnenkort gaat verhuizen met hond, is het verstandig om hem ruim van te voren voor te bereiden op de verhuisdag. Honden zijn namelijk gewoontedieren en plotselinge veranderingen kunnen daarom een grote impact op ze hebben. Maar met de juiste aandacht en voorbereiding kan je verhuisdag zelfs voor je trouwe viervoeter een fluitje van een cent zijn.


verhuizen met hond

Foto van Bigstock

Voor het verhuizen: laat de hond alvast wennen

Honden hechten zich het meeste aan hun baasjes. Onderschat echter niet hoe erg je hond gehecht is aan zijn omgeving. Door een verhuizing wordt de vertrouwde omgeving van de hond plotseling weggenomen. Dit kan er voor zorgen dat het beestje bang en onzeker wordt. Hier kunnen in het ergste geval gedragsproblemen uit voortkomen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je de hond van tevoren al aan het nieuwe huis laat wennen. Heb je een paar weken voor de verhuizing al toegang tot het nieuwe huis? Maak daar gebruik van. Zo kun je alvast wat spulletjes in het nieuwe huis neerzetten en er af en toe met de hond heen gaan. Zo kan hij de ruimtes en de omgeving van het huis alvast verkennen. Misschien vindt hij alvast een lievelingsplekje, waar je later zijn mand neer kunt zetten. Neem ook de tijd om alvast met de hond te gaan wandelen in jullie nieuwe buurt.

Tijdens het verhuizen: zo min mogelijk stress voor de hond

Het is belangrijk dat de hond zo min mogelijk meekrijgt van de stress rondom de verhuisdag. Daarom is het verstandig om de hond een paar dagen te laten logeren bij een vertrouwd persoon. Kun je geen logeeradres vinden en moet je toch verhuizen met hond? Maak dan een rustig hoekje voor hem met zijn mand, eten, water en speeltjes binnen pootbereik. Neem de tijd om een lange wandeling met de hond te maken. Heb je zelf echt geen tijd, laat het dan door een ander persoon doen die de hond goed kent.

Als jullie lang moeten rijden naar het nieuwe huis, geef tijdens de rit dan voldoende aandacht aan je huisdier. Houd regelmatig een pauze om de poten te strekken en om wat water te drinken. Laat je hond nooit alleen in de auto.

Laat de hond pas binnen in het nieuwe huis als alle dozen en meubels op hun plek staan. Laat hem meteen zijn mand zien, zodat hij weet waar zijn eigen plekje is. Als je hond zenuwachtig is, dan kun je hem het beste aan de lijn doen en samen rustig het huis verkennen. Door jouw aanwezigheid zal je hond zich gauw op zijn gemak voelen.

Is je hond erg gevoelig voor stress, dan kun je hem in de dagen rondom de verhuizing eventueel speciaal voer tegen stress geven. 

Na het verhuizen met hond: terug naar jullie oude gewoontes

Je hond is nu in een hele nieuwe omgeving. Het is dus logisch dat hij nieuwsgierig is en graag op ontdekkingstocht wil gaan. Laat hem daarom nog niet los van de lijn. Hang voor de zekerheid ook een hanger aan zijn halsband met zijn nieuwe adres en telefoonnummer, voor het geval hij toch verdwaalt.

Het allerbelangrijkste is echter: pak na de verhuizing zo snel mogelijk jullie oude gewoontes weer op. Je bent in deze periode druk met uitpakken, inrichten en regelen, maar vergeet de hond niet. Houd je aan de vertrouwde eet- wandel en speelmomenten. Je kunt je hond zelfs betrekken bij het uitpakken. Wist je dat ze het heerlijk vinden om met kartonnen dozen te spelen?

Praktische dingen die je moet regelen als je gaat verhuizen met hond

  • Is je hond gechipt, denk er dan aan om je nieuwe adres door te geven aan de databank. Dit kun je regelen via je dierenarts. In de meeste gevallen kun je het nieuwe adres ook zelf online doorgeven bij de databank waar jouw hond geregistreerd is. 
  • Ga je verhuizen naar een andere gemeente, vergeet dan niet om je hond af te melden in je oude gemeente, en weer aan te melden in je nieuwe. Zo weet je zeker dat je de hondenbelasting in de juiste gemeente betaalt. 
  • Zoek na je verhuizing zo gauw mogelijk een nieuwe dierenarts in je nieuwe buurt. Zo weet je in geval van nood alvast waar je terecht kunt. 

Heb jij nog tips voor succesvol verhuizen met hond? Laat een reactie achter op deze post!

door  Valine | 07-04-2019 |
Reactie (12)

Reactie

  • Leo

    Bedankt voor de tips! We hebben zijn mand meteen laten zien en in het nieuwe huis hem zijn eigen plek gegeven, dit hielp aanzienlijk!

  • Jeroen

    Verhuizen staat inderdaad gelijk aan stress en dit zal zeker op de meeste honden van toepassing zijn. Iets waar zelfs de meeste hondenbaasjes niet bij stil staan. In de verhuisbus zit mijn trouwe keffer gewoon naast me en als we meer hulp in huren dan zie je hem als het ware alle verhuizers met zijn geblaf dirigeren.

  • Anne-Laure

    Bedankt voor de tips. Ik ben al eens verhuisd met mijn twee jackrussels (beide 14 jaar) en ze hebben toen wel moeite gehad om aan te passen. Als ik thuis ben geen probleem, maar de ene heeft verlatingsangst en hij blafte vaak als hij alleen moest zitten (zelfs als het maar kort is om naar de winkel te gaan bv). Nu zijn ze het hier gewoon en heb ik een huis gekocht dus moet ik ze weer laten verhuizen. Ik zit ermee verveeld want ik denk dat ze weer verlatingsangst zullen hebben als ze alleen moeten blijven in het nieuwe huis.
    Ze hebben wel hun vaste kooi die mee verhuist, dat helpt alvast.
    Hebben jullie nog tips voor honden met verlatingsangst bij een verhuis?
    Alvast bedankt!

    • moveria

      Als honden verlatingsangst hebben, is het het beste om het alleen thuis blijven opnieuw op te bouwen in het nieuwe huis. Ga dus niet meteen een hele dag weg, maar begin met 5 minuutjes en bouw het langzaam op. Zo leert de hond opnieuw te vertrouwen in het feit dat je echt weer terug komt, ook in het nieuwe huis. Ik wens je veel succes met de verhuizing!

  • bas

    ik ben een aantal weken geleden verhuisd. ik had het idee dat mijn hond hier goed op reageerde. Al was ik zelf wel heel erg gestressed. Nu begint me op te vallen dat mijn hond wel erg aan het vermageren is. Ik heb hem zacht voer gegeven en dit eet hij op tot de laatste lik. Een worm kuur gedaan, geen wormen gevonden. Ik weet ook niet of het misschien een pijnlijke kies is, want hij eet wel brokken. Dus kan afvallen misschien door de bverhuizing zijn gekomen? Toch stress? Andere, nieuwe regeltjes?

    • moveria

      beste Bas, als je hond gezondheidsklachten heeft na de verhuizing, raad ik je toch aan om met hem naar de dierenarts te gaan. Het kan natuurlijk door stress omtrent de verhuizing komen, maar er kan meer aan de hand zijn. Beter het zekere voor het onzekere nemen, toch?

  • Martine

    Ik ben gisteren mer mijn hond verhuisd naar een heel ander omgeving en naar een appartement ipv huis met tuin. Ik heb gedaan wat op de site staat. De weken van te voren de hond meegenomen naar naar het nieuwe adres en in het dorp rondwandelen.
    Vannacht was ze wel onrustig, de eerste nacht. Heen en weer lopen, geluidjes maken end e rust niet kunnen vinden. Ik heb haar bij mij op de kamer laten slapen, toen was het goed. Ik doe dit de eerste nachten maar gewoon en dan weer op haar eigen plek in de woonkamer. Dan is ze wat meer gewend.

    Het enige waar ik bang voor ben is als ik ga werken. Ik zit hier net een dag en ben lekker thuis en aan de wandel geweest met m’n hond. Ze kan perfect alleen zijn hoor maar wil nog weleens blaffen, vooral in een onbekende omgeving waar ze de dagelijkse geluiden niet van kent. Ik werk gelukkig alleen de ochtenden dus lang is ze niet alleen. Ik doe haar dan altijd in de bench, dat is haar plekje. Ik denk gewoon maar doen;)

    Ik merk dat ik de hele verhuizing mij het meest zorgen maak om de hond haha! En dat terwijl die nu allang op haar kussen in diepe rust is.

  • Veronique Teeuwen

    Mijn hondje van bijna 15 jaar heeft denk ik behoorlijk last van stress neem hem geregeld mee naar het nieuwe huis en vond het eerst wel prima ging op mijn jas liggen en hoorde hem niet! Nu is het een paar dagen voor de verhuizing en nu begint hij elke keer te plassen in het huis terwijl hij dat niet in het nieuwe huis doet… heb je hiervoor tips!??
    Groetjes

    • Admin

      Hoi Veronique,
      wat sneu voor je hondje dat hij zo’n last van stress heeft. De kans is inderdaad groot dat het in huis plassen komt doordat hij de stress rondom de verhuizing meekrijgt. Hij weet dat er iets belangrijks gaat gebeuren. Ik raad je aan om de stress bij je hondje niet nog te gaan vergroten, en hem dus niet te straffen voor zijn plasjes. In de meeste gevallen gaan de huisplasjes vanzelf weer over als de rust is wedergekeerd. Mocht het gedrag niet over gaan na een tijdje in het nieuwe huis, dan raad ik je aan om informatie in te winnen bij de dierenarts.

  • Quinty Ouwerkerk

    Ik ben pas drie weken geleden verhuisd met mijn twee hondjes (4 en 14). Voorheen waren het dikke maatjes en ik heb vanaf de eerste dag ze meegenomen naar het nieuwe huis en hun eigen mandjes ook. Nu is de benedenverdieping klaar maar boven nog niet en ze slapen bij mij boven. Nu vertoont de jongste jaloersheid naar de oudere en valt hem aan als deze maar op de bank wil zitten. Hij tolereert bijna niks meer van de oudere. Hij ligt altijd graag tegen mij aan op de bank maar als de oudere dit nu probeert, vliegt de jongere hem aan. Hebben jullie ideeën of tips hiervoor??

    • Valine

      Wat een vervelende situatie. Het lijkt erop dat de jongste hond toch stress ervaart door de verhuizing. Het kan zijn dat dit na een tijdje vanzelf over gaat, maar het kan ook zijn dat je jongste hond hiervoor wat extra aandacht nodig heeft. Dit is niet onze expertise, dus daarom raad ik je aan om dit na te vragen bij je dierenarts, of eventueel verder te lezen op een site die specifiek over hondengedrag gaat, zoals Ikwileenbravehond.nl. Succes!

Reageer