Emigreren naar Zweden: de meest gestelde vragen (en hun antwoorden)

Overweeg je om te emigreren naar Zweden? Dan heb je vast een hoop vragen: welke stappen je moet nemen, wat een verhuizing naar Zweden kost en hoe het leven in Zweden eruit ziet. In deze verhuistip geven we antwoord op de meest voorkomende vragen. 

Omdat het hoofdkantoor van Moveria in Zweden staat, hoefden wij niet ver te zoeken naar de antwoorden! Dus lees verder en kom alles te weten over de ins en outs van verhuizen naar Zweden!

Wil je niet het hele artikel lezen maar ben je vooral nieuwsgierig naar wat een verhuizing naar Zweden kost? Vraag dan meteen gratis een aantal offertes aan bij verschillende internationale verhuisbedrijven!

Nu offertes aanvragen

Waarom emigreren veel Nederlanders naar Zweden?

Elk jaar emigreren er grofweg tussen de 700 en 800 Nederlanders naar Zweden (Bron: CBS). Maar wat is het nou aan Zweden dat Nederlanders zo aantrekkelijk vinden? Vaak genoemde redenen voor emigratie zijn: de ruimte en de natuur, de lage huizenprijzen, en de rustigere levensstijl van de Zweden.. 

Dat Nederlanders zich thuis voelen in Zweden blijkt ook wel uit de remigratiecijfers. Van alle Nederlanders die naar Zweden verhuizen, komt 42% uiteindelijk weer terug. Dit is het laagste remigratiepercentage van alle Europese landen. 

In 2015 interviewden wij twee Nederlanders die naar Zweden verhuisd zijn. Ben je benieuwd naar hun ervaringen? Lees dat artikel dan vooral!

Waar in Zweden wonen de meeste Nederlanders?

In absolute aantallen wonen de meeste Nederlanders in en rond Stockholm (ongeveer 2000 Nederlanders). Maar als je kijkt naar het percentage Nederlanders van het totale inwonersaantal per gemeente, vind je de hoogste dichtheid aan Nederlanders in de meer landelijke provincies Värmland en Dalarna. 

Wat vinden Zweden van Nederlanders?

Over het algemeen worden Nederlanders heel hartelijk ontvangen in Zweden. Nederlanders worden gezien als mensen die ondernemend zijn, hard werken en goed aansluiten bij de Zweedse cultuur. Om deze reden zijn er in het verleden zelfs Zweedse gemeenten geweest die actief Nederlandse gezinnen hebben geworven om een huis te komen kopen en een leven op te bouwen.

Foto van Unsplash

Kan je zomaar naar Zweden emigreren?

Als Nederlander, en dus als EU-burger, heb je sowieso het recht om 3 maanden in Zweden te verblijven voor vakantie, werk of studie. Als je werkzoekend bent in Zweden, mag je 6 maanden blijven zonder je in te schrijven. Ben je van plan om langer dan een jaar in Zweden te blijven, dan meld je je bij de Belastingdienst (Skatteverket). Je kunt dan verblijfsrecht krijgen als je kunt aantonen dat je in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. In de praktijk houdt dat in dat je moet voldoen aan minstens een van de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een arbeidscontract
  • Je hebt een eigen onderneming (gevestigd in Zweden)
  • Je hebt een pensioen/AOW/uitkering
  • Je hebt genoeg eigen vermogen

Verhuis je naar Zweden met je gezin, dan hoeft er slechts één iemand in het gezin aan de voorwaarden te voldoen.

Op de website van Skatteverket (De Zweedse Belastingdienst), vind je alle informatie over de voorwaarden om in Zweden te mogen wonen. 

Hoeveel eigen vermogen heb ik nodig om te emigreren naar Zweden?

Als je naar Zweden wilt verhuizen, maar geen aantoonbare vaste inkomsten hebt, kun je ook op basis van je eigen vermogen verblijfsrecht krijgen. Je moet dan kunnen aantonen dat je over voldoende financiën beschikt om één jaar van te kunnen leven in Zweden. Er zijn geen exacte cijfers bekend van het precieze bedrag waarover je moet beschikken, maar op fora geven ervaringsdeskundigen aan dat de meeste gemeenten vragen om 100.000 tot 150.000 Zweedse kronen per volwassene en 50.000 SEK per kind. 

Wat heb ik nodig om naar Zweden te emigreren?

Zoals hierboven al beschreven, heb je om naar Zweden te emigreren een inkomen of eigen vermogen nodig. Daarnaast is het – totdat je een Zweeds persoonsnummer hebt – nodig om een ziektekostenverzekering te hebben die dekking geeft in Zweden. Om naar Zweden te emigreren heb je uiteraard ook woonruimte nodig. Dus puntsgewijs zijn de belangrijkste dingen die je nodig hebt om naar Zweden te emigreren als volgt:

  • Inkomen in Zweden of voldoende eigen vermogen
  • Ziektekostenverzekering met voldoende dekking in Zweden
  • Woonruimte in Zweden

Stappenplan om naar Zweden te emigreren

Je hebt besloten dat je naar Zweden wilt emigreren. En wat zijn nu de stappen die je moet nemen? Hieronder geven we je een lijst van de dingen die je in ieder geval moet regelen:

  • (tijdelijke) woonruimte regelen
  • Ziektekostenverzekering met voldoende dekking in Zweden regelen
  • Binnen 6 maanden na aankomst zorgen voor een inkomstenbron in Zweden: daar een baan vinden of een eigen bedrijf starten, of zorgen voor voldoende eigen vermogen om het eerste jaar door te komen
  • Inschrijven in Zweden bij Skatteverket en persoonsnummer ontvangen
  • Met je persoonsnummer kun je nu alles regelen in Zweden: een bankrekening, verzekeringen, etc.

Zoals je ziet, is dit een erg beknopt stappenplan. Wil je nog specifiekere informatie? Op de site Quietnovember vind je een heel uitgebreid stappenplan van twee ervaringsdeskundigen. 

Op de site van de Nederlandse overheid vind je een algemeen overzicht van wat je in Nederland moet regelen als je gaat emigreren

Emigreren naar Zweden zonder werk

Het is mogelijk om naar Zweden te emigreren als je daar nog geen werk hebt. Je kunt dit op meerdere manieren aanpakken:

  • Als EU-burger heb je het recht om 6 maanden als werkzoekende in Zweden te verblijven. Het is dus mogelijk om zonder werk naar Zweden te vertrekken, en ter plaatse op zoek te gaan naar een baan. Het is dan wel aan te raden om van tevoren al Zweeds te leren. Dit vergroot de kansen op een baan aanzienlijk. 
  • Veel Nederlanders beginnen in Zweden een eigen bedrijf. Misschien heb je in Nederland al een eigen bedrijf en kun je dezelfde werkzaamheden ook vanuit Zweden uitvoeren. Of misschien wil je in Zweden wel een compleet nieuwe weg inslaan en bijvoorbeeld een camping of hotel beginnen. In ieder geval zul je je bedrijf in Zweden moeten oprichten. Dit kun je in de eerste maanden van je verblijf daar doen. Op de blog Backtobasicsweden vind je een persoonlijk verhaal van een Nederlands stel dat het op die manier aangepakt heeft. 
  • De derde optie is om helemaal niet te gaan werken in Zweden. In dat geval dien je aan te tonen dat je voldoende eigen vermogen hebt om in ieder geval het eerste jaar te overbruggen, of dat je een Nederlandse uitkering of pensioen hebt die je in Zweden kunt blijven ontvangen.

Wat kost verhuizen naar Zweden?

De kosten voor een verhuizing naar Zweden kunnen uiteenlopen van zo’n €500 tot €7000, afhankelijk van de soort verhuizing. Als je maar een paar meubelstukken en dozen wilt verhuizen, zul je aan de lage kant zitten. Ga je verhuizen met een complete inboedel, dan moet je denken aan enkele duizend euro’s. In de onderstaande tabel vind je een grove schatting van de verhuiskosten naar Zweden per soort verhuizing.

Soort verhuizingGeschatte kosten
Enkele meubelstukken/dozen400-800 euro
Verhuizing appartement (1 kamer)1400-2000 euro
Verhuizing kleine gezinswoning (2-3 kamers)2000-4000 euro
Verhuizing grote gezinswoning (4 of meer kamers4000-6000 euro

Wil je precies weten wat jouw verhuizing naar Zweden zou gaan kosten? Vraag dan alvast gratis en vrijblijvend een offerte aan. Als je het formulier op onze site invult, ontvang je binnen enkele dagen een prijsopgave van 4 verschillende verhuisbedrijven. 

Nu offertes aanvragen

Wat kost een gemiddeld huis in Zweden?

Als je op de ‘Zweedse Funda’ Hemnet gaat kijken, zul je gauw zien dat de woningen in Zweden een stuk goedkoper zijn dan in Nederland. Zoals altijd bij woningen, lopen de prijzen erg uiteen afhankelijk van het type woning en de locatie. 

Over het algemeen geldt dat huizen op het platteland goedkoper zijn dan huizen in stedelijke omgevingen. Daarbij, hoe noordelijker je gaat, hoe goedkoper de woningen. 

In Zweden vind je veel erg goedkope huizen van onder de 100.000 euro. Vaak moeten deze huizen nog gerenoveerd worden en/of hebben ze geen centrale verwarming en soms zelfs geen stromend water, elektriciteit of mobiele dekking. Maar toch krijg je al heel wat huis voor je geld! Zeker in vergelijking met Nederland. Dus als je handig en/of avontuurlijk aangelegd bent, kun je in Zweden al voor 15.000 euro een huis kopen! Let er wel op dat veel erg goedkope huizen extreem afgelegen zijn en/of geen wintervoorzieningen hebben. Zeker in Noord-Zweden zijn deze huizen ‘s winters niet comfortabel omdat dan bijvoorbeeld de waterbron bevroren, of de weg ingesneeuwd is. Staar je dus niet blind op de lage huizenprijzen maar kijk heel goed naar de ligging en de voorzieningen van het huis. 

Hieronder een overzicht van de gemiddelde huizenprijzen in Zweden:

Soort woningPrijs
Vrijstaand huis op het platteland dat nog gerenoveerd moet wordenVanaf 15.000 euro
Vrijstaand huis op het platteland in goede staatVanaf 50.000 euro
Huis in de stadVanaf 100.000 euro

Wat is Bostadsrätt (bewoningsrecht)?

Appartementen in Zweden zijn bijna nooit te koop, maar je kunt er wel ‘bewoningsrecht’ voor kopen. Dit betekent dat je een bedrag betaalt aan de woningcorporatie, en daarna nog een maandelijkse huur. Deze constructie heet ‘Bostadsrätt’. Let dus op deze term als je online zoekt naar appartementen (en heel soms (vakantie)huizen. Staat er ‘Bostadsrätt’ bij, dan heb je dus niet een heel goedkoop koopappartement gevonden.

Waarom zijn Zweedse huizen zo goedkoop?

De huizen in Zweden zijn een heel stuk goedkoper dan die in Nederland. Maar hoe is dat mogelijk? Er zijn een aantal factoren aan te wijzen:

  • Zweden is een ontzettend groot land met relatief weinig inwoners. Dit betekent dat er een groot aanbood is aan land met een relatief lage vraag, waardoor de prijs van grond vanzelf lager wordt. 
  • Veel huizen op het Zweedse platteland zijn gemaakt van hout. Dit is een goedkoper materiaal dan baksteen, waarvan de meeste Nederlandse huizen gemaakt zijn. 
  • Veel goedkope huizen in Zweden liggen extreem afgelegen, in kleine dorpen zonder werkgelegenheid. Veel van deze dorpen zijn leeggelopen en hebben veel leegstand. Als logisch gevolg hiervan zijn de huizen in deze dorpen sterk in prijs gedaald. 

Is er een Zweedse Funda?

Ja, die is er. Het Zweedse equivalent van Funda is Hemnet.

Is Zweden goedkoop om te wonen?

Zweden heeft de reputatie een duur land te zijn. In werkelijkheid valt dit echt erg mee: gemiddeld gezien liggen Nederland en Zweden op hetzelfde prijsniveau en is het leven in Zweden onder de streep zelfs goedkoper dan in Nederland. 

Bepaalde dingen zin Zweden zijn duurder dan in Nederland: het bekendste voorbeeld is alcohol. Dit is in Zweden zwaarder belast en dus veel duurder dan bij ons. Maar ook de meeste boodschappen en diensten zijn in Zweden iets duurder dan in Nederland. 

Daarentegen betaal je in Zweden minder aan vaste lasten, zoals hypotheek/huur, energie en verzekeringen. 

Voor een handig overzicht van de kosten voor levensonderhoud in Zweden en Nederland kun je kijken op Numbeo.com

Hoe hoog is de belasting in Zweden?

In Zweden betaal je zowel inkomstenbelasting op regionaal niveau als op lokaal niveau. De hoogte van de lokale inkomstenbelasting verschilt per gemeente, maar ligt op zo’n 29 tot 35% van je inkomen. 

Als je meer verdient dan 540.700 Zweedse Kronen netto per jaar, ga je ook staatsbelasting betalen. Deze belasting is 20% van je netto inkomen (dus na aftrekking van de lokale belasting). 

Het is belangrijk om te vermelden dat je in Zweden veel terugkrijgt voor de belasting die je betaalt. Zo krijg je een ziektekostenverzekering van de staat en zijn de kinderopvang en school gratis.

Wij hopen dat jouw belangrijkste vragen over emigreren naar Zweden zijn beantwoord. Wil je nog meer weten? Dan kun je ons altijd een bericht sturen of een comment plaatsen onder deze verhuistip. We denken graag met je mee!

door  Valine | 29-11-2022 |
Reactie (0)

Reageer