Duurzaam verhuizen: 6 tips voor een groene(re) verhuizing

Duurzaam verhuizen, is dat nu ook al nodig? Jazeker! We produceren met z’n allen namelijk veel te veel plastic afval en de CO-2 uitstoot mag drastisch verminderd worden. Maar hoe kun je met je verhuizing zo min mogelijk milieuschade aanrichten? Een verhuizing is natuurlijk bij voorbaat een activiteit waarbij inpakmateriaal, schoonmaakmiddel nodig is, en waarbij kilometers afgelegd moeten worden. Duurzaamheid ligt dus niet voor de hand, maar het kan wel! In deze blog post geven we je 6 tips om je verhuizing zo duurzaam mogelijk te maken.

duurzaam verhuizen

Foto van Canstockphoto

Duurzaam verhuizen, tip 1: Kies je verhuisdozen verstandig

De meeste verhuisdozen zijn gemaakt van karton, gaan slechts een paar verhuizingen mee en worden vervolgens weggegooid: niet erg duurzaam dus. Gelukkig zijn er ook alternatieven:

  • Huur plastic verhuisboxen. Deze worden voor je verhuizing bij je bezorgd en in je nieuwe huis weer opgehaald. Plastic verhuisboxen kunnen wel bij 400 verhuizingen gebruikt worden en zijn daarna volledig recyclebaar.
  • Huur kartonnen verhuisdozen. Kartonnen verhuisdozen worden weliswaar uiteindelijk weggegooid, maar de kartonnen verhuisdozen die je bij het verhuisbedrijf huurt, zijn van een stevige kwaliteit. Deze gaan langer mee dan de gemiddelde verhuisdoos van de bouwmarkt. En daarmee is er minder afval.
  • Koop tweedehands verhuisdozen. Zie je het niet zitten om te huren, dan kun je het beste gebruikte verhuisdozen kopen. Dan gebruik je in ieder geval een bestaand product, in plaats van iets nieuws te kopen. Want, minder nieuwe producten = minder afval.

Duurzaam verhuizen, tip 2: Wees selectief met inpakmateriaal

Wil je duurzaam verhuizen, probeer dan zo min mogelijk plastic te gebruiken voor het inpakken van je breekbare spullen. Noppenfolie en wikkelfolie kun je dus het beste links laten liggen.

In plaats daarvan kun je handdoeken, kussens, knuffels en oude kranten gebruiken om je breekbare spullen mee te beschermen. Kijk ook naar ons artikel over ‘Slim inpakken voor je verhuizing‘ voor meer inpaktips.

Eventueel kun je papieren inpakmateriaal kopen. Dit is weliswaar alsnog wegwerpmateriaal, maar dan wel biologisch afbreekbaar. Zo is er bijvoorbeeld golfkarton op rol en inpakpapier verkrijgbaar. Dit kun je in plaats van noppenfolie gebruiken om serviesgoed in te pakken.

Om te zorgen dat lades en deuren van meubels niet opengaan tijdens het transport, kun je spanbanden gebruiken. Dit is een duurzamer alternatief voor wikkelfolie.

Duurzaam verhuizen, tip 3: Gooi niet weg, maar recycle

In de periode voor je verhuizing zul je ongetwijfeld spullen vinden die je niet mee wilt nemen. (Zie ook ons artikel ‘Ontspullen voor je verhuizing’). Gooi deze spullen niet in de afvalcontainer, maar maak een bewuste keuze over hoe elk object hergebruikt of gerecycled kan worden. Je kunt spullen verkopen op de rommelmarkt of Marktplaats.nl, of zelfs weggeven via sites als Gratisaftehalen.nl of Facebook-groepen voor gratis spullen. Zo zorg je voor minder afval en dus minder vervuiling.

Duurzaam verhuizen, tip 4: Gebruik een elektrische verhuiswagen

Er zijn inmiddels, vooral in de randstad, al verhuisbedrijven die uitsluitend elektrisch rijden. Voor meer informatie en offertes ga je naar Verhuiselektrisch.nl.

Woon je buiten de randstad, dan zijn er helaas nog niet zo veel opties om te verhuizen met een elektrisch vervoermiddel. Ben je echt vastberaden om je verhuisvoetafdruk klein te houden, dan kun je natuurlijk altijd verhuizen met een (elektrische) bakfiets!

Duurzaam verhuizen, tip 5: Maak schoon schoon

Bij een verhuizing hoort altijd een grote schoonmaak: je moet je oude huis bezemschoon opleveren en je wilt je nieuwe huis een goede poetsbeurt geven voordat je erin gaat. Als je duurzaam bezig wilt zijn, is het de kunst om niet te veel nieuwe giftige schoonmaakmiddelen en verpakkingen de wereld in te helpen.

Vermijd ten eerste om onnodig nieuwe schoonmaakartikelen te kopen. Gebruik dus zo veel mogelijk wat je al hebt, al zijn de schoonmaakmiddelen die je hebt niet 100% eco. Het is altijd beter om zo min mogelijk nieuwe spullen met de bijbehorende plastic verpakkingen te kopen.

Heb je toch nieuwe schoonmaakspullen nodig, kies dan voor natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn, groene zeep en soda. Met deze basismiddelen kom je al een heel eind.

Als je toch speciale schoonmaakmiddelen wilt gebruiken, kies dan voor ecologische merken zoals Ecover. Let ook op de verpakkingen als je nieuwe schoonmaakmiddelen koopt: kies voor navulverpakkingen en geconcentreerde schoonmaakmiddelen; die verbruiken minder verpakkingsmateriaal en minder chemicaliën.

Kies niet voor traditionele kunststof sponzen en doekjes, maar voor biologisch afbreekbare varianten.

Kijk voor meer tips voor milieuvriendelijk schoonmaken op de site van Milieu Centraal.

Duurzaam verhuizen, tip 6: Voed je hulptroepen verantwoord

Als je je verhuizing groen wilt houden, zijn (plastic) wegwerpbekertjes en -bordjes echt een no-go. Zorg er voor dat je wat van je eigen borden, bekers en bestek apart houdt zodat je deze kunt gebruiken tijdens de verhuisdag.

Als je toch geen zin hebt om af te wassen, kun je desnoods biologisch afbreekbaar wegwerpservies kopen. Zo zijn er bordjes van palmblad en bestek van hout. Voor de koffie moet je toch nog je eigen bekers inzetten, want er bestaan geen volledig biologisch afbreekbare bekers. Er bestaan wel bekers van bioplastic, maar bioplastic is nog steeds moeilijk af te breken en niet goed voor het milieu.

Verder wat betreft het eten. Houd het eten zo veel mogelijk vegetarisch, of nog beter: veganistisch. Let ook op de verpakkingen: koop zo min mogelijk in plastic. Een suggestie van ons: haal broodjes bij de bakker en serveer deze met een lekkere salade of zelfgemaakte groentesoep. Koop uitsluitend dranken in statiegeldflessen of glazen flessen. Zo eten jij en je hulptroepen niet alleen duurzaam, maar ook gezond! En PS, een (vegetarische) pizza bestellen kan natuurlijk ook altijd nog 😉

Heb jij nog andere tips voor duurzaam verhuizen? Dan kun je die achterlaten in een reactie onder deze post. We horen graag van je!

door  Valine | 18-10-2018 |
Reactie (1)

Reactie

  • Verhuisbedrijf Direct

    Geweldig artikel, aangezien er met verhuizingen inderdaad best veel dozen worden gebruikt is het goed als deze duurzaam zijn. Hetzelfde geldt voor het inpakmateriaal. Als je hier niet onnodig veel van gebruikt dan zit je helemaal goed!

Reageer