Verbouwen of verhuizen? In 4 stappen naar een besluit!

Verbouwen of verhuizen, wat is de beste keuze? Het kan zijn dat je met die vraag worstelt als je niet helemaal tevreden bent met je huidige woning. Wil je zo veel veranderen aan je huis dat verkassen de slimste optie is? Of kun je droomhuis creëren met een flinke verbouwing? Zowel verbouwen als verhuizen hebben hun voor- en nadelen en soms is het niet meteen duidelijk wat voor jou de beste optie is. In dit artikel laten we zien hoe je in 4 stappen tot een besluit kunt komen.

verbouwen of verhuizen

Foto van Picjumbo

Stap 1: Waarover ben je niet tevreden in je huidige woning?

Dat je niet 100% tevreden bent met je huis is duidelijk. Maar zet eens op papier wat je precies wilt veranderen. Ben je niet tevreden over de indeling of de grootte van je huis, dan kan dit eventueel opgelost worden door een verbouwing. Wil je een (grotere) tuin, of wil je misschien op een andere locatie wonen, dan zou een verhuizing de voor de hand liggende keuze zijn.

Wat de redenen ook zijn, de eerste stap is om tot in detail duidelijk te hebben wat er moet veranderen.

Vind je het lastig om je exacte woonwensen op een rij te zetten? Dan kun je onze checklist: “Je droomhuis vinden” gebruiken. Hierop kun je alle aspecten van je ideale huis gemakkelijk op een rij zetten.

Stap 2: Wat is je budget?

Een heel belangrijke factor in je besluitvorming is uiteraard je budget. Schat in wat je eenmalig kunt besteden aan een verbouwing of verhuizing. Bedenk ook hoeveel je maandlasten eventueel omhoog kunnen.

Bij een verhuizing kun je uiteraard een nieuwe hypotheek nemen, maar ook voor een verbouwing zijn er extra financieringsopties. Misschien kun je je hypotheek wat verhogen, een tweede hypotheek nemen of eventuele overwaarde van je huis gebruiken om de verbouwing te bekostigen. Op de website van het NIBUD lees je meer over de verschillende manieren om een verbouwing te betalen.

Stap 3: Schat de kosten in van een eventuele verbouwing

Nu je een overzicht hebt van de dingen die je wilt veranderen aan je huis, kun je uitzoeken wat de kosten hiervoor zullen zijn. Op onze website kun je gratis en vrijblijvend offertes van aannemers opvragen. Je kunt aangeven wat je wilt verbouwen en op basis daarvan ontvang je een aantal prijsopgaves per email.

Prijzen van aannemers ontvangen

Houd er rekening mee dat je de kosten van een verbouwing in veel gevallen later weer terugverdient. De verbeteringen die je aanbrengt aan je huis zorgen namelijk vaak voor waardevermeerdering. Op de website van Vereniging Eigen Huis vind je meer informatie over de financiële aspecten van een verbouwing.

Neem in je kostenlijst ook eventuele kosten voor het aanvragen van een vergunning mee. Of je voor jouw verbouwactiviteiten een vergunning nodig hebt, kun je opzoeken in deze tool van het Online Omgevingsloket.

Als je grote veranderingen wilt aanbrengen waarvoor een vergunning nodig is, is het de moeite waard om de vergunningsaanvraag alvast te doen. Zo weet je alvast of de verandering die je in je hoofd hebt überhaupt toegestaan is. Dit kan je weer helpen met je uiteindelijke beslissing.

Stap 4: Bekijk wat de kosten zijn van een verhuizing

Om in te schatten wat de kosten zouden zijn voor een verhuizing, moet je uiteraard eerst kijken wat jouw ideale huis zo ongeveer zou kosten. Waarschijnlijk heb je al wat uren op Funda doorgebracht, maar maak nu eens een concreet financieel plaatje:

Bereken je verhuiskosten

Verbouwen of verhuizen? Zet alle overwegingen op een rij

Nu is het tijd om al je bevindingen naast elkaar te leggen. Je weet wat je budget is. Als het goed is weet je nu ook ongeveer wat de door jouw gewenste verbouwing gaat kosten en wat de financieringsmogelijkheden zijn. Ten slotte heb je gekeken wat de maandlasten zouden zijn voor een eventueel nieuw huis en de bijbehorende verhuiskosten. Zo heb je het financiële plaatje rond en op basis daarvan kun je deels een beslissing maken.

Maar natuurlijk hangt je besluit niet alleen af van de financiën. Bij een verhuizing hoort ook: afscheid nemen van je buren, wennen in een nieuwe buurt of woonplaats en kinderen die misschien van school moeten wisselen. Bij een verbouwing daarentegen zit je weer een tijd lang tussen de steigers.

Bedenk dus van beide opties wat de voors en tegen zijn, zowel emotioneel als financieel, en trek je conclusie!

door  Valine | 06-11-2014 |
Reactie (0)

Reageer