Nieuwe school zoeken bij verhuizing

Een nieuwe school zoeken voor je kinderen, daar ontkom je waarschijnlijk niet aan als je gaat verhuizen met je kinderen. In deze verhuistip bespreken we of een nieuwe school voor je kinderen echt nodig is, en wat je moet regelen als je inderdaad op zoek gaat naar een nieuwe school.

nieuwe school zoeken

Foto van Kaboompics

Is een nieuwe school zoeken wel nodig?

Of je kinderen echt naar een nieuwe school moeten na de verhuizing, hangt af van meerdere factoren. Het is namelijk niet altijd nodig. Verhuis je naar een andere wijk of naar een andere woonplaats die niet al te ver is, dan kun je overwegen om je kinderen op dezelfde school te laten.

Zoek uit wat het exacte aantal extra kilometers naar de nieuwe school is en hoe je de grotere afstand kunt overbruggen. Moet je bijvoorbeeld toch elke dag met de auto naar je werk in de oude woonplaats, dan kun je de kinderen gemakkelijk halen en brengen. Of zijn je kinderen al groot genoeg om zelf op de fiets naar school te gaan en vinden ze een paar kilometer extra niet erg? Ook dan kunnen ze best op hun oude school blijven.

Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat de leeftijd van je kind is. Zit je kind al in groep 7 of 8, dan kan het de extra kilometers waard zijn om hem of haar de laatste een of twee jaar op de oude school te laten. Zit je kind in een lagere groep, dan loont het misschien de moeite om de overstap toch te wagen.

Jij bent de enige die deze overweging kan maken, eventueel samen met je kinderen. Praat er met ze over en vraag ook naar hun mening. Zien ze op tegen een nieuwe school, of vinden ze het juist wel spannend en leuk? Bedenk ook dat kinderen erg flexibel zijn en zich snel aanpassen. Waarschijnlijk is de nieuwe school voor jou als ouder spannender dan voor je kind zelf.

Nieuwe basisschool zoeken bij verhuizing

Besluit je om toch een nieuwe basisschool te zoeken voor je kinderen, dan moet je heel ruim op tijd beginnen met zoeken. Voor een correcte afhandeling moet je je kind zo’n 10 weken voor de verhuizing inschrijven op de nieuwe school. De nieuwe en de oude school nemen namelijk contact met elkaar op om het onderwijskundig rapport van je kind door te nemen. Ook moet er voldoende tijd zijn voor een kennismakingsgesprek en een proefdag. En dan moet je de juiste school dus al gevonden hebben! Begin dus zo vroeg mogelijk, ten minste 3 maanden voor de verhuizing, met zoeken.

Je kunt je zoektocht beginnen op websites als Scholenopdekaart.nl of Scholenkeuze.nl. Op deze websites zoek je aan de hand van je postcode scholen in jouw nieuwe buurt. Het loont de moeite om beide websites te gebruiken, omdat ze allebei net andere informatie over de scholen bieden. Kijk ook even op de website van de Onderwijsinspectie. Daar kun je zien wat de kwaliteit is van de scholen in jouw nieuwe buurt.

Als je eenmaal weet welke scholen in de buurt van jullie nieuwe huis zijn, kun je gaan selecteren. Maar waar moet je op letten bij het zoeken van een nieuwe school? Op de website Ouders Van Nu vind je een handige checklist voor het kiezen van een basisschool. Ga bij de selectie van scholen meteen na of er een wachtlijst is. Dit komt vooral in de grote steden voor.

Heb je een of twee scholen op het oog, ga dan ruim van tevoren langs voor een kennismakingsgesprek en laat je kind eel een proefdag draaien. Zo weet je zeker dat jij en je kind je er thuisvoelen voordat je overgaat op de inschrijving. Laat je kind in de weken voor de verhuizing eventueel nog eens langs gaan op de nieuwe school. Dan leert hij of zij de juffen en andere kinderen alvast kennen. Zo is de uiteindelijke verhuizing en switch naar de nieuwe school iets minder spannend.

Klik hier voor meer tips voor verhuizen met kinderen!

Verhuizen en een nieuwe middelbare school zoeken

Zijn je kinderen al wat groter en gaan ze naar de middelbare school? Ook dan moet je bedenken of ze naar een nieuwe school moeten. Kinderen in de middelbare-schoolleeftijd kunnen in principe een langere weg naar school afleggen, daarmee zijn ze veel flexibeler. Misschien kunnen ze dus gewoon op de fiets of met het OV naar hun oude school blijven gaan.

Is dit niet het geval, dan kun je op de eerdergenoemde websites zoeken naar middelbare scholen. Uiteraard hebben kinderen van deze leeftijd veel meer te zeggen in de keuze van een school, dus zoek samen met je kind en laat hem of haar van te voren op de school meedraaien of kijken. Ook voor een middelbare school geldt: regel de inschrijving zo mogelijk uiterlijk 10 weken van tevoren en houd rekening met eventuele wachtlijsten.

Heb jij nog andere tips voor een nieuwe school zoeken bij een verhuizing? Laat dan een reactie achter op deze post!

door  Valine | 06-11-2019 |
Reactie (6)

Reactie

 • Brandon

  Wij zijn verhuisd en hebben een nieuwe school gevonden, nou weten wij niet of wij nieuwe boeken moeten bestellen voor bij de nieuwe school of niet. Wij kunnen niks vinden op vandijk.com of op andere sites.

  • Valine

   Hee Brandon, het hangt er van af of de nieuwe school dezelfde boeken gebruikt als de oude school. De enige die hier antwoord op kan geven, is de school zelf 🙂 Vraag het daar dus even na. Succes!

 • Joyce

  Ik vraag me af of jullie een bepaalde website in de gaten houden voor een nieuwe en goede basisschool voor de kinderen wanneer er verhuisd is? We hebben zelf een goede basisschool in Amsterdam achter moeten laten en nog niet echt een goede gevonden hier in Breda.

  • Valine

   Hee Joyce, je kunt de websites Scholenopdekaart.nl en Scholenkeuze.nl gebruiken om te kijken welke scholen er in Breda zijn, op de site van de onderwijsinspectie kun je zien wat de kwaliteit van het onderwijs is van iedere school. Wij houden zelf geen websites in de gaten. Schoolkeuze is een persoonlijk iets, dus het is toch het beste om zelf op onderzoek uit te gaan en om de scholen in de buurt te bezoeken.

 • Brent

  beste
  Ik vraag me af of je na een verandering van school ook een nieuwe start krijgt. Ik verhuis namelijk naar een andere provincie en moet dus van school veranderen. Maar door stress wat grotendeels te maken heeft door deze verhuis en nog andere zaken kan ik me niet concentreren en zijn mijn resultaten echt vreselijk, ook voorbereiden voor de examens gaat moeilijk… Ik vroeg me dus af of deze resultaten mee gingen naar de andere school als je van school verandert.
  Alvast bedankt!
  Brent

  • Valine

   Beste Brent,

   wat vervelend dat je je niet goed kunt concentreren op school. Of je cijferlijsten mee gaan naar je nieuwe school, kan ik je helaas niet vertellen. Soms gebeurt dit wel, en soms niet. Je kunt het dus het beste gewoon op school navragen. Succes met de verhuizing en op je nieuwe school!

Reageer