Hoeveel kost een verhuizing met verhuisbedrijf in 2024?

Wat kost een verhuizing?

Een verhuizing kost tussen de 350 en 2500 euro. De prijs van een verhuisbedrijf hangt af van meerdere factoren, zoals de grootte van je huis, de afstand naar je nieuwe woning en hoeveel verhuistaken je zelf doet. In dit artikel leggen we uit hoe je de prijs van een verhuisbedrijf kunt beïnvloeden en op welke prijzen je ongeveer kunt rekenen.

Geen zin om alles te lezen? Dan kun je natuurlijk ook meteen online offertes opvragen, dan weet je meteen wat de kosten voor jouw persoonlijke situatie zijn.

Nu offertes opvragen

Verhuizing kosten
Afbeelding van Freepik

Hoeveel kost een verhuisbedrijf ongeveer?

Voor een standaardverhuizing met één verhuizer en vervoer, kun je kosten tussen de €350 en €500 verwachten. Als je meer hulp nodig hebt, kies dan voor extra verhuizers. Deze optie kost tussen de €700 en €1050. Voor een complete service voor een groot huis, inclusief het (de)monteren van meubels en inpakken, liggen de kosten tussen de €1400 en €2500.

Dit is een ruime inschatting, omdat de kosten van de verhuizing afhangen van verschillende factoren. In de rest van dit artikel lees je meer over de verhuiskosten in specifieke situaties.

Wat beïnvloedt de kosten van een verhuisbedrijf?

Zoals in de eerste paragraaf aangegeven, hangt het type verhuisbedrijf wat je kiest sterk samen met de uiteindelijke kosten. Kies je voor een Erkende Verhuizer, dan ben je duurder uit dan met bijvoorbeeld een zzp’er van Marktplaats. Daarnaast hangen de kosten af van de volgende factoren:

 • De hoeveelheid spullen die je verhuist. Verhuisbedrijven berekenen hun prijzen aan de hand van het aantal kubieke meters.
 • De afstand tussen je oude en je nieuwe huis
 • De verdieping waarop je nieuwe en oude woning zich bevinden
 • De toegankelijkheid van beide woningen (is er een verhuislift nodig?)
 • De hoeveelheid hulp (vrienden, familie) die je zelf inschakelt
 • Of je zelf inpakt, of dit ook door het verhuisbedrijf laat doen
 • Wanneer je verhuist: op doordeweekse dagen is een verhuizing vaak goedkoper dan in het weekend.
 • Waar je woont: de prijzen van verhuisbedrijven variëren per stad/regio.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een verhuisbedrijf?

In de onderstaande tabellen kun je zien wat de gemiddelde kosten van een verhuizing voor verschillende types woningen zijn. Voor alle prijzen geldt dat de verhuizing gedaan wordt door een niet-erkende verhuizer en dat je het inpakken en demonteren van meubels zelf doet.

Gemiddelde kosten voor een verhuizing binnen een straal van 30 km

In de onderstaande tabel zie je de mogelijke kosten voor een verhuizing voor een appartement, rijtjeshuis en een villa/2-onder-1-kap. De prijs hangt ook af van je gezinsgrootte, want: hoe meer personen, hoe meer spullen. Als je single bent, zal je daarom aan de lagere kant van de prijscategorie uitkomen. Als gezin met meerdere kinderen zul je aan de hogere kant uitkomen.

Gemiddelde kosten verhuizing binnen 30 km
Type woning Prijs in Euro’s
Appartement €350 – €500
Rijtjeshuis €700 – €1100
Vrijstaande woning of 2-onder-een-kap €1400 – €1700

Gemiddelde kosten voor een verhuizing verder dan 30 km

In de onderstaande tabel vind je de prijzen voor een verhuizing verder dan 30 km. Deze kosten zijn hoger omdat het verhuisbedrijf meer tijd en kosten kwijt is met de rit. Houd rekening met een kilometervergoeding van tussen de €0,50 en €1,- per gemaakte kilometer door het verhuisbedrijf.

Gemiddelde kosten verhuizing verder dan 30 km
Type woning Prijs in Euros
Appartement €450 – €700
Rijtjeshuis €800 – €1100
Villa of 2-onder-1-kap €1500 – €2200

Houd er in het algemeen rekening mee dat de kosten in het weekend ongeveer hoger zijn dan door de weeks. Op zaterdagen kost verhuizen gemiddeld 25% meer dan door de weeks en op zondagen kan dit maar liefst 75% duurder zijn! Het kan dus echt lonen om een aantal verhuisdagen op te nemen van je werk op kosten te sparen.

Mogelijke bijkomende kosten voor je verhuizing

Naast het standaardtarief van het verhuisbedrijf, kunnen er nog andere bijkomende kosten zijn. Deze zijn afhankelijk van de extra services die je van het verhuisbedrijf verlangt.

Kosten voor bijkomende diensten verhuizing
Dienst Prijs in Euro’s
Inpakken/uitpakken van dozen €50 per uur
Meubels monteren/demonteren €50 per uur
Verhuislift huren €60 – €80 per uur
Parkeervergunning verhuiswagen €25 – €50

Wat gaat mijn verhuizing kosten?

De kosten van een verhuizing kunnen dus uiteenlopen van zo’n 400 euro tot maar liefst 2500 euro. Omdat de prijs van een verhuizing afhankelijk is van zo veel factoren, is het erg lastig om zomaar een inschatting te maken. Daarom hebben verhuisbedrijven wat meer informatie nodig om de prijs van je verhuizing in te kunnen schatten. Een goede eerste stap is het aanvragen van een aantal online offertes. Dit kun via onderstaande knop meteen doen:

 Wat kost mijn verhuizing?

In dit formulier vul je een aantal gegevens in over je aanstaande verhuizing, zoals je huidige en nieuwe woonplaats, het type woning en het aantal kamers. Daarnaast geef je aan of je zelf wilt inpakken en demonteren, of dat je dit liever aan de verhuizers overlaat. De informatie die je invult, wordt met één klik op de knop verzonden naar verschillende verhuisbedrijven in jouw regio. Zij maken dan een inschatting van de prijs en sturen je deze toe per e-mail. Op deze manier heb je een goede eerste indruk van wat jou verhuizing je ongeveer gaat kosten.

In de meeste gevallen is een online offerteaanvraag een globale inschatting. Om de exacte kosten te bepalen, wil een verhuisbedrijf meestal een huisbezoek doen. Zo kunnen ze zien wat de omvang van je inboedel is en hoe toegankelijk de woning is. Soms kan zo’n ‘bezoek’ ook via Skype.

Er zijn echter ook verhuisbedrijven die werken met een bindende online offerte. Je vult dan op hun website precies in hoeveel spullen je hebt en wat de kenmerken van je verhuizing zijn. Op basis hiervan wordt door een medewerker van het verhuisbedrijf een offerte opgemaakt. In sommige gevallen is dit proces zelfs geautomatiseerd en kun je je verhuiskosten direct online bekijken.

Het voordeel van deze laatste methode is dat je na het invullen van je gegevens direct een prijs te zien krijgt. Hier kleeft echter ook een nadeel aan: de kans is groter dat de berekening niet optimaal is. Het kan dus zijn dat je te veel betaalt of dat de kosten op de verhuisdag zelf hoger uitvallen.

De slimste aanpak is om ruim voor je verhuisdag verschillende offertes op te vragen om het meest geschikte aanbod te vinden.

Hoe kan ik besparen op mijn verhuiskosten?

Zoals je aan bovenstaande informatie ziet: de prijs van een verhuizing kan nogal variëren. Dit betekent ook dat jij met de juiste voorbereidingen een hoop kunt besparen op de prijs van je verhuizing.

 • Kies een verhuizer uit je eigen regio. De verhuizer hoeft dan minder kilometers af te leggen om bij jou te komen, dus je betaalt geen of minder voorrijkosten.
 • Pak van tevoren zo veel mogelijk zelf in, en demonteer de meubels alvast. Zo zijn de verhuizers minder tijd kwijt met inpakken en betaal jij minder manuren.
 • Verplaats ingepakte dozen alvast naar de begane grond. Ook dit bespaart uren voor de verhuizers.
 • Verhuis je van of naar een appartement op een hogere verdieping? Overweeg om een verhuislift te huren. Dit is een extra uitgave, maar bespaart ook weer op manuren van de verhuizers.
 • Verhuis op een doordeweekse dag. In het weekend zijn verhuisbedrijven duurder, omdat de verhuizers wettelijk recht hebben op een weekendtoeslag op hun uurloon.
 • Plan je verhuizing zo dat het rijden buiten de spits gebeurt. Iedere minuut in de file is tijd die jij betaalt aan de verhuizers.
 • Zorg van tevoren voor parkeergelegenheid voor de verhuiswagen.
 • Vergelijk offertes. De prijzen van verhuisbedrijven lopen sterk uiteen, dus door meerdere offertes op te vragen, kun je de voordeligste uitkiezen.

We hopen je met dit artikel wat meer inzicht gegeven te hebben in de kosten van een verhuisbedrijf. Wat zijn jouw ervaringen met de prijzen van verhuisbedrijven of het aanvragen van offertes? Heb je misschien nog vragen die niet in dit artikel beantwoord zijn? We horen graag van je middels een reactie onderaan deze pagina!

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 06-02-2020 en geüpdatet op 17-01-2014

door  Valine | 17-01-2024 |
Reactie (0)

Reageer