Een seniorenverhuizing: 6 verhuistips voor ouderen

Verhuizen is als oudere niet zo gemakkelijk meer, en daarmee niet vanzelfsprekend. Maar het kan natuurlijk zijn dat verhuizen als senior onvermijdelijk is: als uw huidige woning niet meer geschikt is, omdat u gaat verhuizen naar een verzorgingstehuis, of misschien wel dichter bij kinderen en kleinkinderen wil wonen. Er zijn genoeg redenen te bedenken voor een seniorenverhuizing. Maar hoe pakt u het het beste aan? In deze verhuistip geven wij u 6 tips.

seniorenverhuizing
Foto van Freepik

Tip 1: Gaat u kleiner wonen? Bedenk wat u met uw spullen doet

Gaat u van een eengezinswoning verhuizen naar een aanleunwoning, appartement of verzorgingstehuis? Dan is de kans groot dat u niet al uw spullen mee kunt verhuizen. Het is dus zaak dat u ruim voor de verhuizing begint met het sorteren van uw spullen: wat mag mee naar het nieuwe huis? En wat heeft u niet meer nodig?

Maak uw kinderen en kleinkinderen blij

Spullen die u niet meer nodig heeft, kunnen wel nog heel handig zijn voor kinderen en kleinkinderen. Misschien heeft u (klein)kinderen die binnenkort op zichzelf gaan wonen, of gaan verhuizen naar een groter huis. U zou iedereen eens uit kunnen nodigen, en hen aan kunnen bieden om spullen uit te zoeken die zij goed kunnen gebruiken. 

Spullen die u niet aan uw (klein)kinderen kwijt kunt, kunt u verkopen, weggeven of recyclen. In ons artikel ‘Ontspullen voor de verhuizing’ vindt u hier voor meer tips. 

Schakel hulp in bij het verhuizen

Ziet u erg op tegen het uitzoeken van uw spullen? Dan kunt u misschien een familielid vragen om hier de leiding over te nemen. 

Wilt of kunt u dit niet aan familie vragen? Dan kunt u ook overwegen om een gespecialiseerde service voor seniorenverhuizen in te schakelen. Daarover leest u hieronder meer. 

Tip 2: Speciale verhuisservices voor ouderen

Er bestaan gespecialiseerde verhuisdiensten voor ouderen. Zij zorgen er niet alleen voor dat uw inboedel van A naar B verhuisd wordt, maar assisteren u bij alle aspecten van de verhuizing. Denk hierbij aan:

  • Uitzoeken en inpakken van spullen
  • Spullen naar een opslagruimte brengen
  • Meubels monteren en demonteren
  • Omzetten van abonnementen
  • Versturen van adreswijzigingen
  • Vloerbedekking leggen
  • Schilderen
  • etc.

Dergelijke verhuisservices wijzen meestal een ‘verhuisregisseur’ aan u toe. Dit is een vast contactpersoon waarbij u terecht kunt met alle vragen rondom uw verhuizing. Bij deze persoon kunt u terecht voor bijvoorbeeld administratieve taken zoals abonnementen aanpassen, adreswijzigingen doorgeven. Maar ook voor klusjes zoals het ophangen van lampen, schoonmaken van het oude en nieuwe huis, of zelfs het geheel inrichten van de nieuwe woning. 

Tip 3: Seniorenverhuizing met een conventioneel verhuisbedrijf

Kiest u niet voor een gespecialiseerde verhuisservice voor ouderen, dan kunt u uiteraard met een conventioneel verhuisbedrijf in zee gaan. Verreweg alle verhuisbedrijven bieden extra diensten aan, zoals inpakken, monteren en demonteren van meubels en opslag. 

Bij een conventioneel verhuisbedrijf kunt u niet hetzelfde scala aan services verwachten als bij een verhuisdienst voor senioren, maar u bent hier wel goedkoper uit. Als u nog veel zelf kunt doen, of familie en vrienden heeft die u kunnen helpen, is een verhuisbedrijf dus een prima optie. Spreek goed met het verhuisbedrijf af welke extra diensten zij leveren, en welke taken u en uw familie zelf willen doen. 

Bent u benieuwd wat het kost om een verhuisbedrijf in te schakelen? Vraag dan direct gratis offertes aan van verhuizers in uw regio

Nu offertes aanvragen

Tip 4: Voorzieningen in uw nieuwe huis

U wilt uiteraard dat uw in uw nieuwe huis nog lang kunt blijven wonen. Speciale voorzieningen in uw woning kunnen ervoor zorgen dat dit mogelijk is. Denk er voor uw verhuizing alvast over na welke voorzieningen u in uw nieuwe huis wilt (laten) plaatsen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

  • Het installeren van een traplift
  • Ligbad vervangen door een (inloop)douche
  • Een verhoogde toiletpot
  • Badkamer installeren op de begane grond
  • Wandbeugels in de douche en het toilet 
  • Drempels verwijderen
  • Verbreden van de deuren

Vergoeding voor aanpassingen aan de woning

In veel gevallen kunt u van de gemeente een vergoeding krijgen voor de aanpassingen die u aan uw woning wilt doen. Dit wordt, afhankelijk van uw situatie, geregeld via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Vraag na bij uw nieuwe gemeente wat de mogelijkheden zijn. 

Tip 5: Diensten en voorzieningen in uw nieuwe woonplaats

Het is niet alleen belangrijk dat u nog een tijd vooruit kan in uw nieuwe woning, maar de omgeving van de woning is ook belangrijk! 

Kijk van tevoren alvast waar u een goede huisarts kunt vinden, of er activiteiten worden georganiseerd voor ouderen en waar u terecht kunt met vragen over zorg/thuishulp. 

Tip 6: Verhuiskostenvergoeding voor ouderen

In sommige gevallen is het mogelijk om van de gemeente een verhuiskostenvergoeding te ontvangen. Dit geldt alleen als u in verband met lichamelijke beperkingen niet meer in uw oude huis kunt blijven wonen. De gemeente schat dan in of het voordeliger is om uw oude huis aan te passen, of om te verhuizen naar een geschikte woning. In het laatste geval kunt u dan een vergoeding krijgen voor uw verhuiskosten. 

Als u denkt dat u mogelijk recht op heeft op een verhuisvergoeding, kunt u het beste ruim voor het plannen van uw verhuizing contact opnemen met het Wmo-loket in uw gemeente. 

Heeft u nog andere tips voor het verhuizen als oudere? Of heeft u vragen over het organiseren van uw verhuizing? Dan horen wij graag van u in een recatie onderaan dit artikel!

door  Valine | 26-08-2019 |
Reactie (2)

Reactie

  • Koot

    Ik heb een aanleunwoning gekregen naast de moutheuvel in Stein,daar ik moeite heb met trappen lopen in mijn huidige woning aan de Heerstraat nrd. 108 Stein nou is mijn vraag kom ik voor verhuis vergoeding in aanmerking,ben bijna 80 jaar. Graag een antwoord b.v.b.d.

    • Valine

      Beste heer of mevrouw,
      wat fijn dat u een geschikte woning gekregen heeft. U kunt het beste bellen met het WMO-loket in Stein om na te vragen of u recht heeft op verhuisvergoeding. Het telefoonnummer is 046-43 59 393. Meer informatie van het WMO-loket in Stein vindt u hier. Ik wens u alvast veel plezier in uw nieuwe woning!

Reageer