Ontspullen voor je verhuizing

Vaak hebben we heel veel spullen in huis die we nooit gebruiken, maar die alleen maar in de weg liggen. De verhuizing is een goede aanleiding om hier verandering in te brengen: ontspullen dus! Het is namelijk veel fijner om alleen de spullen mee te nemen naar je nieuwe huis die je ook ècht gebruikt. Dus, vóór je verhuizing is het opruimen en weggooien geblazen. Spullen die je niet meer nodig hebt, kun je verkopen, weggeven recyclen of eventueel weggooien. Zo maak je de verhuizing een stuk makkelijker en je nieuwe huis opgeruimder. Wie wil dat nou niet?

ontspullen

Foto van Bigstock

Ontspullen voor je verhuizing: hoe ga je te werk?

  • Verdeel het huis in meerdere “opruimprojecten”. Zo wordt het overzichtelijker voor jezelf. Begin bijvoorbeeld met één kast, of zelfs één lade. Zo kun je stap voor stap het hele huis opruimen.
  • Bedenk bij ieder item wat je vast pakt of je het nog nodig hebt. Twijfel je? Ga dan na of je het in het afgelopen jaar gebruikt hebt. Is dan niet zo, dan kan het artikel waarschijnlijk weg.
  • Mag het artikel weg? Dan zijn er vier opties: weggeven, verkopen, schenken of weggooien. Bedenk wat het beste bij dit artikel past.
  • Maak voor iedere categorie een kist en doe de spullen daarin.

Spullen die je wilt weggeven aan vrienden

Dit is eigenlijk de leukste categorie. Vaak kun je vrienden of familieleden heel blij maken met spullen die jij niet meer nodig hebt. Die broeken die jou net iets te strak zitten, passen je beste vriendin misschien perfect. Die vaas die bij jou al jaren in de kast staat te verstoffen, past wellicht precies bij de inrichting van het huis van je nichtje. Wees wel kritisch bij het weggeven van oude spullen. Past het écht bij diegene, of zadel je hem of haar met oude troep op?

Heb je heel veel spul weg te geven? Dan kun je eventueel een open huis voor vrienden organiseren. Stal alles uit wat je niet meer nodig hebt en nodig je vrienden en familie uit. Dan kan iedereen pakken wat ze willen. Zo heb je een gezellige middag en raak je tegelijkertijd je overbodige spul kwijt!

Spullen die je wilt verkopen

Sommige items heb jij misschien niet meer nodig, maar kunnen nog steeds geld opleveren. Denk bijvoorbeeld aan (keuken)apparaten, of verzamelaars-stukken. Het makkelijkst is om deze op Marktplaats te zetten. Spreek dan wel een tijdslimiet met jezelf af. Zijn de artikelen na een bepaalde tijd niet verkocht, dan wil blijkbaar niemand ze hebben en moeten ze alsnog naar de kringloop. Je wilt natuurlijk voorkomen dat deze spullen alsnog stof blijven vangen in je huis!

Spullen die je wilt schenken

Artikelen die nog in goede staat zijn, maar die geen geld meer opleveren, kun je recyclen. Je kunt spullen aan de kringloopwinkel of aan een goed doel schenken. Sommige goede doelen komen de spullen zelfs bij je ophalen! Een goede website om goede doelen te vinden waaraan je spullen kunt schenken is Inzameldoelen.nl. Op die site vind je een landkaart met locaties van organisaties die jouw oude spul graag willen hebben. Perfect!

Spullen die je moet weggooien

Uiteindelijk zullen er altijd dingen overblijven die echt niemand wil hebben. Die moet je dus weggooien. Kijk bij het weggooien wel altijd of het materiaal nog te recyclen is en breng zo veel mogelijk naar het afvalscheidingsstation. Kijk voor meer informatie hierover op de Afvalscheidingswijzer. Daar kun je precies zien welk artikel je in welke bak kunt gooien, of waar je het af kunt geven.

Spullen die je wilt opslaan

Sommige spullen liggen in de weg, maar heb je toch ooit nog nodig. je wilt ze niet wegdoen, maar ze hoeven ook niet altijd plek in je huis in te nemen. Je kampeerspullen bijvoorbeeld, of je platenverzameling die ooit nog eens veel geld gaat opleveren… Voor dit soort spullen zou je een tijdelijke opslagruimte kunnen overwegen. Zo kun je je huis ontspullen, maar blijven je bezittingen toch bereikbaar. Op de site Opslagprijzen.nl kun je prijzen vergelijken van opslagbedrijven in jouw regio.

Meer informatie over ontspullen

In dit artikel hebben we een korte introductie gegeven van een mogelijke aanpak van het ontspullen voor een verhuizing. Wil je meer weten over dit onderwerp en je opruimtechnieken echt professioneel maken? Dan zijn er genoeg boeken van opruimcoaches die je daarbij kunnen helpen.

Wat is jou ervaring met ontspullen? Of specifieker: ontspullen voor je verhuizing? Heb je tips die niet in dit artikel genoemd worden? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel!

door  Valine | 06-11-2014 |
Reactie (1)

Reactie

Reageer