Je eerste huis kopen: hypotheek en notaris

Dit is deel drie van een stappenplan voor het kopen van je eerste huis. Klik hier om naar deel twee: “Je eerste huis kopen: van bezichtiging tot koopovereenkomst” te gaan.

9: Bouwkundige keuring

Als je een wat ouder huis koopt, kun je overwegen om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit kun je doen na het tekenen van de voorlopige koopakte, maar eventueel kun je dit ook al doen tijdens de onderhandelingsfase. Door middel van een bouwkundige keuring worden eventuele verborgen gebreken opgespoord. Dit zijn meestal dingen die jij als leek niet zo gauw ziet, zoals houtrot, houtworm of lekkages. Als jij precies weet in welke technische staat het huis verkeert, kun je beter onderhandelen over de verkoopprijs. Als je de uitkomst van een bouwkundige keuring hebt opgenomen als ontbindende voorwaarde in je voorlopige koopakte, kun je nog van de koop afzien als de technische staat van het huis tegenvalt.

10: Hypotheek afsluiten

Is de voorlopige koopakte getekend, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een hypotheek. Voordat je daadwerkelijk een hypotheek afsluit, doe je uiteraard het nodige uitzoekwerk. Op internet kun je zelf alvast hypotheken vergelijken en kijken welke hypotheken een gunstige rente bieden.

Heb je eenmaal een goed beeld van de beschikbare hypotheken, dan kun je een hypotheekadviseur inschakelen. Misschien had je dit al eerder in het proces gedaan, maar het kan ook goed zijn dat je daar nu pas aan toe komt. De hypotheekadviseur kijkt met jou wat de beste hypotheek is en regelt de aanvraag en afsluiting.

Sinds 2013 zijn de kosten voor hypotheekadvies direct voor de koper. Voorheen werden deze kosten doorberekend in je maandlasten. Reken voor het hypotheekadvies op een bedrag tussen de 1500 en 3000 euro. Zoals je ziet kunnen de kosten voor hypotheekadvies sterk uiteen lopen. De kosten hangen er onder andere mee samen of je advies van een geheel onafhankelijk adviseur inwint (duurder), of van een bank (goedkoper). De kans is echter groot dat je via een onafhankelijk adviseur uiteindelijk een voordeligere hypotheek te pakken krijgt. Denk hier dus van te voren goed over na en ga niet per se voor de goedkoopste adviseur. Het is sowieso de moeite waard om met meerdere adviseurs een gratis oriënterend gesprek te houden om te kijken met wie je in zee wilt. Er is een interessant fragment van KASSA over het kiezen van een hypotheekadviseur. Zeer het kijken waard!

Je kunt sinds kort ook zelf online een hypotheek afsluiten. Dit betekent dus dat je geen advies krijgt. Het is aan jou om goed te lezen en te vergelijken. Een website met een goede reputatie waar je zelf een hypotheek kunt zoeken en afsluiten is Hypotheek24.nl.

Zijn hypotheken sowieso nog abracadabra voor je, lees dan eens het artikel “Hypotheken voor dummies” van Wegwijs.nl door.

overdracht huis

Foto van Canstockphoto

11: Naar de notaris

Is je hypotheek aangevraagd en geaccepteerd, dan worden alle stukken naar de notaris gestuurd. Daar vindt de officiële eigendomsoverdracht plaats door middel van het ondertekenen van de leveringsakte en de hypotheekakte. Voordat het officiële gedeelte begint, vindt er meestal nog een laatste inspectie van het huis plaats. Er wordt dan gekeken of het huis inderdaad zo opgeleverd is als afgesproken. Dit doe je in de meeste gevallen zelf, daar na ga je met de verkoper naar het kantoor van de notaris, waar de akten worden ondertekend. Daar worden tevens de sleutels overgedragen. Het huis is op dat moment officieel van jou!

Bij een nieuwbouwhuis is er meestal al een aangewezen projectnotaris. Als je een bestaand huis koopt, kun je zelf je notaris kiezen. De prijzen van notarissen lopen sterk uiteen. Je kunt op onze website gratis offertes van notarissen aanvragen, zodat je kunt vergelijken voordat je er een kiest.

Nu prijzen van notarissen vergelijken

Nog een extra tip: Je bent niet verplicht om een notaris in je eigen woonplaats te kiezen. Over het algemeen zijn notarissen buiten de randstad goedkoper. Zoek bij het vergelijken dus verder dan je eigen woonplaats!

12: Verhuizen

Als de hypotheekakte en de leveringsakte zijn ondertekend en de sleutels zijn overhandigd, dan is je droomhuis eindelijk van jou! Dan is het nu tijd om de verhuizing te plannen. En laten wij daar nu net de beste tips voor hebben. Kijk maar eens bij onze verhuistips, download onze checklists, of check de kosten voor een verhuisbedrijf!

Vergelijk verhuisbedrijven

door  Valine | 01-02-2015 |
Reactie (0)

Reageer