Je eerste huis kopen: van bezichtiging tot koopovereenkomst

Dit is deel twee van een stappenplan voor het kopen van je eerste huis. Klik hier om naar deel een: “Je eerste huis kopen: de oriëntatiefase” te gaan.

5: Huizen bezichtigen

Als je een of meerdere huizen op het oog hebt, is het tijd voor de bezichtiging. Neem altijd iemand mee, zodat je altijd een second opinion bij de hand hebt. Zelf zul je waarschijnlijk meteen al een goed of slecht gevoel bij het huis hebben. Laat je echter vooral niet leiden door emoties. Let goed op de afmetingen van de ruimtes en kijk of je vochtplekken of scheuren ziet. Stel vooral veel vragen aan de huiseigenaar over alles wat je ziet. Het kan ook geen kwaad om de wijk te bekijken als je toch in de buurt bent. Mocht je het nog niet zeker weten, schroom dan niet en maak gewoon een afspraak voor een tweede bezoek. Ga bijvoorbeeld ook eens ’s avonds langs. Een huis kan dan weer een heel ander gevoel geven, maar je kunt ook weer andere eventuele gebreken vinden, zoals geluidsoverlast.

bezichtiging huis

Foto van Bigstock

6: Waarde huis bepalen

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt bepalen wat het door jouw gewilde huis waard is. Belangrijk is dat je je daarbij niet moet laten leiden door de vraagprijs, maar juist door wat jij vind wat het huis waard is. Maar hoe kom je daar nu achter? Als je met een aankoopmakelaar werkt, is het makkelijk. Hij of zij zal dan een waarde-inschatting voor je maken. Maar werk je zonder makelaar, dan zul je je research zelf moeten doen. Je kunt als eerste stap nagaan wat de WOZ-waarde van de woning is. Dit bedrag geeft een goede indicatie van de verkoopwaarde van een huis. Je kunt de makelaar of verkoper vragen om de WOZ-beschikking, maar zij zijn niet verplicht om deze te laten zien. Je kunt de WOZ in sommige gevallen ook opvragen bij de gemeente.

Een andere manier om de waarde van een huis in te schatten is op internet kijken naar soortgelijke huizen die in dezelfde buurt te koop staan. Vergelijk de vraagprijs van deze huizen en kijk ook hoe lang ze al te koop staan. Bekijk de ligging en staat van deze huizen met jouw beoogde huis. Is jouw huis slecht onderhouden, dan zal de waarde dalen. Ligt jouw huis aan een mooi watertje, dan zal de waarde juist stijgen. Aan de hand van deze factoren kun je dus al een grove inschatting maken. Daarnaast kun je – tegen een klein bedrag – de vorige verkoopprijs van jouw beoogde huis opvragen bij het kadaster.

Kom je er niet uit? Dan kun je ook nog een professionele taxatie laten uitvoeren. Je krijgt dan van de taxateur een verklaring met daarop een indicatie van de vrije verkoopwaarde en de executiewaarde. Dit kost je enkele honderden euro’s, maar dan heb je ook wat! Je kunt eventueel ook kiezen voor een geveltaxatie. Dan bekijkt de taxateur het huis alleen van buiten. Hiermee heb je ook een goede waarde-inschatting, maar dan een stuk goedkoper.

Twijfel je erg aan de staat van het huis, of is het een heel oud huis, dan kun je een technische keuring laten uitvoeren. Daarover kun je verderop in dit artikel meer lezen.

7: Onderhandelen

Bij de koop van een huis onderhandel je niet alleen over de prijs, maar ook over andere dingen zoals ontbindende zaken, roerende goederen en de overdrachtsdatum. Het onderhandelen is een stuk makkelijker met een makelaar. Dat doet hij namelijk voor je. Hij heeft het al honderden keren gedaan en kent de trucjes. Zelf onderhandelen heeft echter ook zijn voordelen, want voor jezelf ben je een stuk gemotiveerder om een lagere prijs voor je droomhuis te betalen dan een makelaar dat voor jou is. Besluit je om zelf te onderhandelen, denk dan aan de volgende zaken. Ten eerste moet je je heel goed voorbereiden. Weet wat de waarde van het huis is en wees op de hoogte van de feiten. Neem bijvoorbeeld een keuringsrapport of een taxatierapport van het huis mee. Belangrijk is ook om objectief te blijven. Ken de feiten en gebruik niets dan de feiten als argument. Houd dus je hoofd koel en laat je niet leiden door emotie. Bepaal van te voren een maximumbedrag, waar je NOOIT overheen mag gaan. Het onderhandelen is eigenlijk een kunst op zich. We vonden op internet een mooie lijst met onderhandeltips. Als je je echt wil verdiepen in de onderhandelkunst, kun je daar eens naar kijken.

8: Voorlopige koopovereenkomst

Zodra de verkoper je bod geaccepteerd heeft, is het tijd om de voorlopige koopovereenkomst te tekenen. Met de voorlopige koopovereenkomst wordt de koop definitief, maar er staan een paar voorwaarden in die de koop nog kunnen ontbinden. Laat je niet misleiden door het woord “voorlopig”. Deze koopovereenkomst is in feite al bindend. Slechts onder enkele in het contract genoemde voorwaarden kun je nog afzien van de koop.

In de voorlopige koopovereenkomst worden in ieder geval de volgende zaken vermeld:

  • Wat koop je precies? Welke gebouwen en welk land is er bij de koop inbegrepen? Wat laat de huidige eigenaar ter overdracht achter in huis?
  • Wanneer is de overdracht?
  • Wat is de koopprijs?
  • Onder welke voorwaarden kan de koopovereenkomst nog ontbonden worden? (ontbindende voorwaarden)

Al deze dingen heb je als het goed is al besproken tijdens de onderhandelingen.

Na het tekenen van de voorlopige koopakte kun je nog 3 dagen zonder verdere gevolgen afzien van de koop. Als je na de bedenktermijn van 3 dagen besluit het huis niet te kopen, kan dit je een boete van 10% van de verkoopprijs kosten. Dit is uiteraard niet het geval als je de overeenkomst ontbindt op grond van de in het contract genoemde ontbindende voorwaarden. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld het niet rond krijgen van de financiering, het niet kunnen krijgen van Nationale Hypotheek Garantie of een negatieve uitkomst van een bouwkundige keuring. Het is belangrijk dat in de koopovereenkomst genoeg tijd is vastgelegd om de financiering rond te krijgen. 2 maanden is hierbij een goede richtlijn.

De voorlopige koopovereenkomst is vrij standaard en je hoeft hiervoor niet verplicht naar de notaris. Je kunt het de overeenkomst ook zelf opstellen, of de makelaar doet dit voor je. Een voorbeeld van een voorlopige koopovereenkomst vind je hier.

Klik verder om naar deel 3 te gaan: “Je eerste huis kopen: de hypotheek en de notaris“.

door  Valine | 01-02-2015 |
Reactie (0)

Reageer