Je eerste huis kopen: de oriëntatiefase

Je eerste huis kopen: dat is in deze tijd een heel slim idee. De hypotheekrentes zijn lager dan ooit en er zijn ontzettend veel huizen op de markt. Als je je voor het eerst op de huizenmarkt begeeft, komt er een hoop informatie op je af. Hoe zit het met hypotheken, hoeveel kun je aan het huis besteden en welke stappen moet je doorlopen om trotse eigenaar te worden van je eerste huis?
 
Om een beetje orde te scheppen in de overvloed aan informatie, hebben wij een stappenplan voor je opgesteld: de 12 stappen voor het kopen van je eerste eigen huis. Bij iedere stap geven we een korte uitleg en links waar je meer informatie kunt vonden over het onderwerp. We hopen de weg naar de sleuteloverdracht zo nét iets makkelijker te maken!
eerste huis kopen

Foto van Bigstock

Eisen en wensen op een rij zetten

Ga je op zoek naar je eerste eigen huis, dan is het belangrijk dat je weet waar je precies naar op zoek gaat. Wil je een appartementje in de stad, of liever een huis met een tuin? Wil je een nieuwbouwhuis of juist een oud huis? Om dit duidelijk te krijgen, kun het beste een lijst met al jouw woonwensen maken. Hierbij kun je denken aan de plek, buurt, de staat van het huis, de grootte, de afstand tot voorzieningen enzovoort.

Bepaalde wensen kunnen ertoe leiden dat je ideale huis duurder wordt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een balkon, een mooi uitzicht, een tuin, nabijheid van openbaar vervoer, de hoogte van het plafond, de bouwjaar van het huis, et cetera. Daarom is het belangrijk om te bedenken welke eigenschappen een absolute must voor je nieuwe huis zijn en welke eigenschappen gewenst, maar niet noodzakelijk zijn. Je kunt hiervoor onze “checklist: je droomhuis vinden” gebruiken. 

Budget bepalen

Het is belangrijk om – vóór je begint met het zoeken naar je ideale huis –  te bepalen hoeveel het huis maximaal mag kosten. Het is verstandig om hierbij uit te gaan van het bedrag dat je wilt uitgeven per maand, in plaats van hoeveel je maximaal kunt lenen. Op internet zijn er verschillende rekentools beschikbaar om te berekenen welke hypotheek past bij jouw maandelijkse budget.

Houd er rekening mee dat je behalve de hypotheeklasten ook andere maandelijkse kosten hebt. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de verzekeringen en de WOZ-belasting. (WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken) Als eigenaar van een huis ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud. Als er dus defecten zijn aan het huis moet jij zelf zorgen voor de reparatie en de bijbehorende kosten. Als vuistregel kun je ervan uit gaan dat de onderhoudskosten per jaar ongeveer 1% van de koopprijs zijn.

Vind je het lastig om zelf in te schatten wat je budget is, dan kun je eventueel in dit stadium van je zoektocht al professioneel hypotheekadvies inwinnen. Meer informatie over hypotheekadvies vind je verderop in dit artikel.

Ga ook na of je in aanmerking komt voor een starterslening. Dit is een extra voordelige financiering die sommige gemeentes wordt verstrekt aan starters op de woningmarkt. Wil je hier meer over weten, lees dan ons artikel over de starterslening.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Het is verstandig om op dit punt in het proces te bedenken of je de hulp wilt inroepen van een aankoopmakelaar. Om deze beslissing goed te kunnen maken, moet je eerst weten wat een aankoopmakelaar eigenlijk doet. Kort gezegd begeleidt de makelaar je bij de volgende zaken:

  • Woonwensen in kaart brengen
  • Het zoeken naar geschikte woningen
  • Begeleiden van de bezichtigingen
  • Waarde-inschatting
  • Onderhandelingen
  • Begeleiden van de oplevering
  • Regelen van de financiering

In principe zijn dit dingen die ook je zelf kunt doen. Houd er dan wel rekening mee dat je meer tijd kwijt bent met uitzoekwerk. Sommige aspecten van het koopproces zijn altijd handiger met een makelaar. Ben je bijvoorbeeld slecht in onderhandelen, dan kan een makelaar dit prima voor je doen. Heb je geen tijd om uitgebreide speurtochten op Funda te houden? Dan kan een makelaar passende woningen voor je zoeken. De kosten voor een makelaar bedragen ongeveer 1 tot 2% van de aankoopprijs. Je kunt ook een makelaar inschakelen voor bepaalde onderdelen van het koopproces.

Oriëntatie woningaanbod

Nu je weet wat je woonwensen zijn, wat de maximale koopprijs is en of je met of zonder makelaar aan de slag gaat, kun je je storten op het woningaanbod. De meest voor de hand liggende plek om te zoeken is natuurlijk Funda. Hier is naar verwachting ongeveer 90% van het Nederlandse woningaanbod te vinden. een alternatieve site om naar huizen te zoeken is Jaap.nl.  Maar al is het aanbod op internet nog zo goed, vergeet niet om ook offline te zoeken. Vraag aan vrienden en kennissen of zij misschien huizen te koop weten. Daarnaast kun je eens rondrijden in jouw favoriete wijk of woonplaats. Ongelofelijk maar waar: er zijn nog altijd mensen die hun huis niet meteen online te koop zetten. Daarnaast kun je woonadvertenties in de kranten doorspitten.

Ga verder naar stap 5 t/m 8: “van de bezichtiging tot het koopcontract”.

door  Valine | 17-01-2015 |
Reactie (0)

Reageer