Spoedaanvraag energie bij verhuizing: wanneer is dat nodig?

Het kan zomaar gebeuren. Je verhuizing staat voor de boeg en je bent helemaal vergeten om je energiecontract te verhuizen. Is er dan een spoedaanvraag nodig? Het korte antwoord is ‘nee’: bij een verhuizing is het meestal niet nodig om een spoedaanvraag voor energie te doen. Wanneer is een spoedaanvraag wel nodig? En hoe regel je je energiecontract snel als je verhuisdag nadert of zelfs al achter de rug is? Dat lees je in deze verhuistip. 

Stopcontact in muur van nieuw huis na verhuizing
Foto van Neven Krcmarek via Unsplash

Wat gebeurt er als ik mijn energiecontract niet verhuisd heb?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je in alle verhuis-hectiek bent vergeten om je verhuizing door te geven aan je energieleverancier. Geen nood!

Op je nieuwe adres zal in alle gevallen gewoon stroom geleverd worden. De stroom wordt namelijk geleverd door de netbeheerder, of je nu een energiecontract hebt afgesloten of niet. 

Op het moment dat je alsnog een energiecontract afsluit, betaal je met terugwerkende kracht vanaf de datum van de sleuteloverdracht. De energie die je in de periode zonder energiecontract gebruikt heb, betaal je op deze manier dus achteraf. 

Hoeveel je met terugwerkende kracht moet betalen, wordt berekend aan de hand van de meterstanden. Schrijf dus in ieder geval zo gauw mogelijk na de sleuteloverdracht de meterstand op! Heb je geen meterstand opgenomen, dan zal de energieleverancier een schatting maken van je gebruik. 

Wil je nu alsnog een energiecontract afsluiten voor je nieuwe huis? Check dan even onze energievergelijker. Misschien zit er wel een goede aanbieding tussen voor je.

Naar de energievergelijker

Je kunt ook alsnog je oude energiecontract meeverhuizen. Geef dan zo gauw mogelijk je nieuwe adres door aan je bestaande energieleverancier. 

Wil je eerst wat meer informatie? Lees dan ons artikel over gas, water en licht regelen bij verhuizing even.

Wanneer is een spoedaanvraag voor energie nodig?

Een spoedaanvraag voor energie is alleen nodig als je een tijdje energie ontvangt van je netbeheerder en dus nog geen energiecontract afgesloten hebt. In dit geval zal de netbeheerder een brief sturen, met daarin de mededeling dat de stroom op een bepaalde datum zal worden afgesloten. Ligt deze datum binnen 5 dagen, dan moet je een spoedaanvraag doen. 

Als je nieuwe huis een tijdje leeg gestaan heeft of als de vorige bewoners een betalingsachterstand hadden, kan het theoretisch zo zijn dat de netbeheerder voor jouw komst de stroom heeft afgesloten, of binnenkort gaat afsluiten. Is dit in jouw nieuwe huis het geval, dan moet je toch een spoedaanvraag doen.

Hoe regel ik met spoed een energiecontract na mijn verhuizing?

Is de bovenstaande situatie op jou van toepassing en moet je echt een spoedaanvraag voor energie doen na je verhuizing? Neem dan contact op met de energiemaatschappij van jouw keuze. Bij de meeste energieleveranciers is spoedlevering mogelijk.  

Houd er rekening mee dat je bij het doen van een spoedaanvraag altijd een borg (waarborg energie) moet betalen. Een spoedaanvraag wordt door energieleveranciers altijd geassocieerd met een financieel risico. Door een borg te vragen, willen zij dit risico afdekken. 

Een spoedaanvraag regel je altijd het beste direct telefonisch met de klantenservice van de energieleverancier van jouw keuze.

Ik heb binnen 24 uur stroom nodig op mijn nieuwe adres. Kan dit?

Ja, dit kan. In verreweg de meeste gevallen heb je vanaf dag 1 gewoon stroom op je nieuwe adres. De netbeheerder levert altijd energie, ook al heb je nog geen contract afgesloten bij een energieleverancier. In de meeste gevallen is een spoedaanvraag dan ook niet nodig. 

door  Valine | 16-04-2020 |
Reactie (0)

Reageer