Verhuizen: gas, water en licht regelen voor je nieuwe huis
Gas, water en licht regelen is essentieel in je nieuwe huis. Na je verhuizing wil je er uiteraard meteen gebruik van kunnen maken. Hoe regel je dat het beste? En hoe vind je een voordelig contract met een energieleverancier? In dit artikel lees je in het kort hoe je het beste gas, water en licht kunt regelen in je nieuwe huis.
Hoe kun je gas, water en licht afsluiten?
Gas en licht sluit je af bij een energieleverancier naar keuze. Je kunt online energiecontracten vergelijken, en vervolgens je energiecontract afsluiten op de website van de aanbieder. Vind je het fijner om iemand te spreken, dan kun je ook altijd de klantenservice van de energieaanbieder van jouw keuze opbellen.
Water sluit je altijd af bij het waterbedrijf van jouw regio. Dit is er altijd maar één en deze kun je dus niet uitkiezen. Meer informatie over het afsluiten van water in je nieuwe huis lees je in ons artikel over waterlevering en verhuizen.
Gas regelen voor je nieuwe huis
Wat je moet regelen omtrent je gasaansluiting hangt af van de situatie in je nieuwe huis. Ga daarom eerst na of je gas nodig hebt in je nieuwe woning. Is er geen gas nodig in je nieuwe huis, dan hoef je alleen maar een contract voor stroom af te sluiten.
Je kunt je huidige contract meenemen naar je nieuwe huis, of overstappen naar een andere energieleverancier. Op onze website kun je heel gemakkelijk energieleveranciers vergelijken en zo zien of er een goede aanbieding is op jouw nieuwe adres.
Vergelijk nu energiecontracten
Hoe je bepaalt om al dan niet over te stappen, kun je lezen in ons artikel over het wisselen van energieleverancier.
Verhuizen: Energiecontract regelen
In je nieuwe huis zul je altijd stroom nodig hebben. Ook hiervoor geldt dat je je huidige contract mee kunt nemen, of overstapt naar een nieuwe energieleverancier. Als je twijfelt of je over wilt stappen, kun je eerst eens vrijblijvend online energieleveranciers vergelijken. Je ziet dan vanzelf of er interessante aanbieding is die het waard is om over te stappen. Op onze website vind je een handige energievergelijker waarmee je gemakkelijk aanbiedingen van verschillende aanbieders kunt vergelijken.
Doe de postcodecheck en vind aanbiedingen voor jouw nieuwe adres:
Besluit je om gewoon bij je huidige energieleverancier te blijven, dan hoef je alleen maar je verhuizing door te geven. Dit kun je bij alle energieleveranciers online doen. De uiterlijke datum voor het doorgeven van je verhuizing verschilt per energieleverancier, maar is meestal 2 weken voor de verhuisdag. Maar, om stress te voorkomen raden we je aan om je verhuizing zo vroeg mogelijk door te geven. Je kunt je verhuizing meestal al 3 maanden vóór de sleuteloverdracht doorgeven. Meer informatie hierover vind je in onze verhuistip: Energiecontract verhuizen.
Tijdelijk gas water en licht op twee adressen
Soms is het handig om tijdelijk zowel in je nieuwe als in je oude huis gas, water en licht te hebben. Als je alvast aan het klussen bent in je nieuwe huis bijvoorbeeld. Dit is altijd mogelijk, maar geef dit wel duidelijk aan bij je energieleverancier.
Als je bij dezelfde energieleverancier blijft, geef je de data van de sleuteloverdracht van zowel je nieuwe als oude huis op. Zo wordt automatisch energie geleverd op beide adressen tussen deze twee data in.
Als je overstapt van energieleverancier, kun je het contract van je nieuwe huis alvast wat eerder laten ingaan. Je hebt dus een overlap van beide contracten.
Verhuizen: Water regelen
In iedere regio is slechts één waterbedrijf actief. Daardoor is het erg makkelijk om je waterzaken te regelen. We hebben een afzonderlijk artikel geschreven over het melden van je verhuizing aan het waterbedrijf. Daarin lees je precies hoe je het water regelt rondom je verhuizing.
Meterstanden noteren
Bij een verhuizing moet je altijd de meterstanden van gas, water en licht noteren. Doe dit op de dag van de sleuteloverdracht, zowel in je nieuwe als in je oude huis. Aan de hand van de meterstanden maken de leveranciers een eindafrekening op. Deze ontvang je uiterlijk twee maanden na de verhuisdag.
Hoe lang duurt het voordat gas, water en licht is aangesloten?
Vanaf je aanvraag duurt het 2 tot 4 weken totdat gas, water en licht zijn aangesloten in je nieuwe huis. Als je van energieleverancier wisselt, moet je rekening houden met een opzegtermijn van een maand. Blijf je bij dezelfde energieleverancier, geef je nieuwe adres dan uiterlijk 2 weken voor de verhuizing door.
Of je nou overstapt naar een andere leverancier of niet, regel je verhuizing zo vroeg mogelijk met je energieleverancier. Dan weet je zeker dat gas, water en licht op tijd zijn aangesloten. Je kunt je nieuwe adres of opzegging meestal al vanaf 3 maanden van tevoren doorgeven.
Ik heb een huis gekocht. Wanneer moet ik de energie regelen?
Als je een huis gekocht hebt, wil je uiteraard zo gauw mogelijk het gas, water en licht aansluiten. Het maakt hierbij verschil of je een nieuwbouwwoning of een bestaande woning gekocht hebt.
Gas, water en licht in een nieuwbouwoning
Bij nieuwbouwwoningen heeft de aannemer meestal al aansluitingen geregeld voor het elektriciteits-, gas- en telecomnetwerk en voor de waterleiding. Vraag dit dus na bij het bouwbedrijf of aannemer. Hebben zij nog geen aansluitingen geregeld, dan kun je dit zelf doen via Mijnaansluiting.nl
Is je aansluiting geregeld, dan moet je nog wel een geschikt energiecontract voor licht en eventueel gas afsluiten. Zorg dat je dit uiterlijk twee weken voor de verhuisdag doet, liever eerder. Zo weet je zeker dat alles vanaf de eerste dag in je nieuwe woning werkt. Meer hierover lees je in ons artikel over verhuizen naar een nieuwbouwhuis.
Voor het water meld je je aan bij het waterbedrijf in jouw regio. Hiervan is er maar één, dus je hoeft niet te kiezen. Meer hierover lees je in ons artikel over verhuizing doorgeven aan het waterbedrijf.
Gas, water en licht regelen in een bestaand koophuis
Heb je een bestaand huis gekocht? Dan kun je de stappen volgen zoals uitgelegd aan het begin van dit artikel.
Geachte Heer / Mevrouw,
Heb een vraag; Woon zelf in Amsterdam en sta hier ook ingeschreven. Ik werk echter in Leeuwarden en wil daar nu voor door de week een huurhuis huren. Hoe zit dat met het afsluiten van een contract voor g/w/l; moet je ingeschreven staan op een adres om een dergelijk contract af te sluiten? Wil graag wel in Amsterdam ingeschreven blijven ivm parkeervergunning, etc.
Hoor graag, heb al een tijd op internet zitten zoeken maar kan de oplossing voor dit probleem niet vinden.
Hartelijk dank!
Beste Juliaan,
Bij sommige energieleveranciers kun je (tijdelijk) energie op twee adressen geleverd krijgen. De exacte voorwaarden hiervoor weten wij helaas niet. Omdat dit om een vrij specifieke situatie gaat, dit is een vraag die je daarom het beste direct aan je (beoogde)energieleverancier kunt stellen. Succes!
Geachte Heer / Mevrouw,
Hoe zit dit als je nog nergens contracten hebt lopen en voor het eerst een huis koop?
Hoi Nic, dat is een goede vraag!
Voor gas en licht kun je gewoon een contract afsluiten. Je kunt hiervoor onze energievergelijker gebruiken. Uiteraard weet je je verbruik nu nog niet, maar als je klikt op ‘gegevens wijzigen’ kun je de samenstelling van je huishouden aangeven. Op basis daarvan wordt dan een schatting gemaakt van je verbruik. Je kunt vervolgens een contract afsluiten bij de aanbieder van jouw keuze en deze laten ingaan op de door jou gewenste datum.
Je waterbedrijf kun je niet kiezen, maar je moet je wel aanmelden bij het waterbedrijf dat in jouw regio actief is. Bij je aanmelding geef je ook de meterstanden door. Meer informatie hierover vind je in ons artikel: ‘verhuizing doorgeven aan het waterbedrijf‘.