Een piano verhuizen: wat kost dat en hoe werkt het?

Wil je een piano of vleugel verhuizen? Ofwel omdat je gaat verhuizen en je piano wilt meenemen, ofwel omdat je een piano gekocht hebt en deze moet vervoeren? Dan is het logisch dat je eerst wilt uitzoeken hoe je dat het beste kunt doen. In deze verhuistip geven we alle informatie de je daarvoor nodig hebt. Heb je geen zin om tijd om het allemaal zelf uit te zoeken? Dan kun je ook een verhuisbedrijf inhuren om je piano te verhuizen. Om een idee te krijgen van de prijzen daarvoor kun je met de onderstaande knop vrijblijvende offertes aanvragen.

Nu offertes opvragen

Wil je liever zelf aan de slag? Lees dan verder!

Piano verhuizen: tips voor een verhuizing zonder brokken

Een piano weegt gemiddeld tussen de 200 en 300 kilo. Wil je een vleugel verhuizen? Dan heb je maar liefst te maken met een gewicht van 350 tot 550 kilo. Het verplaatsen van een piano of vleugel vergt dus wat voorbereiding.

Bedenk goed of je de piano echt zelf wilt verhuizen. Het is noodzakelijk dat je hulp hebt van 3-4 mensen, dat je het juiste materiaal in huis hebt en dat je geen trappen of of af hoeft.

Regel genoeg hulp om de piano te vervoeren

In verband met het gewicht van een piano is het noodzakelijk dat je hem met meerdere mensen verplaatst. Het is fijn als je zeker met 4-5 personen bent. Zorg ervoor dat iedereen werkhandschoenen met goede grip aan heeft, en eventueel een band om ondersteuning aan de rug te geven.

Bescherm de piano tijdens de verhuizing

Om de voorkomen dat je piano beschadigt tijdens het transport, pak je hem het beste in met beschermmateriaal. Je kunt hier verhuisdekens voor gebruiken, maar er bestaan ook op maat gemaakte transporthoezen voor piano’s.

Bescherm je vloer

De wieltjes onder je piano zijn niet bedoeld om afstanden mee af te leggen. Ze zijn klein en hebben vaak scherpe randjes. Bovendien komt er veel gewicht op. Dit zorgt ervoor dat je vloer gemakkelijk kan beschadigen tijdens het verplaatsen van de piano. Bescherm je vloer daarom met bijvoorbeeld een stucloper.

Verplaats de piano met beleid

Een piano is kwetsbaar, zwaar en heeft een ongelijke gewichtsverdeling. Bij een verkeerde beweging kun je dan ook gauw de controle verliezen met beschadiging tot gevolg. Wees dus extra voorzichtig bij het verplaatsen van de piano.

Voor het verplaatsen van je piano kun je het beste gebruik maken van een hondje of meubelroller (ook wel piano karretje genoemd).

Bereid de route voor

Plan de route die je piano gaat afleggen. Meet de deuropeningen, de gangen en de afmetingen van je busje of vrachtwagen. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan als je met een gevaarte van 300 kilo in je handen staat.

Als de piano over hoge drempels heen moet, leg je daar alvast planken neer zodat je eroverheen kunt rijden. Hetzelfde geldt voor de bestelbus of vrachtwagen: zorg ervoor dat je de piano daarin kunt rollen en leg alles daarvoor klaar voordat je begint met verplaatsen van de piano.

Bij het uitmeten van de route kun je er achter komen dat de piano sommige bochten niet kan maken. Vaak kan zo’n bocht wel gemaakt worden als je de piano kantelt. Meet dit ook van tevoren uit zodat je zeker weet dat het gaat passen en de kanteling kunt voorbereiden.

Een piano vervoeren

Gebruik voor het vervoer van je piano bij voorkeur een bestelbusje of vrachtwagen. Zet de piano goed vast met spanbanden tijdens het vervoer. Het laatste wat je wil is dat de piano gaat rollen tijdens het rijden.

Een aanhangwagen is een minder goede keuze voor het vervoer van een piano. Deze schudt te veel tijdens het rijden, wat de kans op beschadigingen vergroot.

Piano verhuizen met een karretje?

Een karretje om je piano te verhuizen kan heel handig zijn. Om de afstand tussen het huis en de auto te overbruggen is het fijn om de piano te kunnen rollen. Je kunt hiervoor het beste een hondje of een meubelroller gebruiken. Let dan wel op de maximale draagkracht van het karretje. Een piano weegt tussen de 200 en 300 kilo, dus je karretje moet dit gewicht kunnen dragen.

De piano verhuizen: kun je dit zelf doen?

Zoals je in de tips hierboven leest, heeft het verhuizen van een piano nogal wat voeten in de aarde. Het is belangrijk dat je beschikking hebt over voldoende mensen, dat je beschikt over goed materiaal en dat je alles goed opmeet en voorbereidt. Zelf een piano verhuizen is dus een klus om met voldoende tijd en aandacht te doen.

Heb je niet voldoende tijd, materiaal, geduld of mankracht? Dan kun je er toch het beste voor kiezen om de piano te laten verhuizen door professionals.

Moet je piano van of naar een hogere verdieping verhuisd worden? Dan raden we je sowieso aan om een verhuisbedrijf in te huren. Waarom dat zo is, lees je hier onder.

Een piano verhuizen naar de eerste verdieping of hoger

Een piano verhuizen van een naar de begane grond is goed zelf te doen. Moet de piano echter een trap op of af, dan wordt het een ander verhaal. Een piano is namelijk echt te zwaar om te trap op en af te tillen. En al zou je het willen proberen met een groepje hele sterke mensen, dan is het alsnog gevaarlijk. Niet alle trappen zijn berekend op het gewicht van een piano plus vier personen.

Als je met trappen te maken hebt, kun je er daarom het beste voor kiezen om toch met een verhuisbedrijf samen te werken. Zij hebben de expertise en professioneel materiaal.

Een verhuisbedrijf zal de piano niet via de trap naar boven brengen. Dit is niet toegestaan volgens de Arbowet. In plaats hiervan zullen de verhuizers gebruik maken van een verhuislift.

Een piano verhuizen: wat kost het?

De exacte kosten voor het verhuizen van een piano hangen af van meerdere factoren:

  • moet de piano gekanteld worden om bepaalde bochten te kunnen maken
  • Moet de piano van of naar een hogere verdieping verhuisd worden
  • is de ondergrond tussen de verhuisbus en de woning vlak of hobbelig
  • hoe groot is de piano
  • welke afstand moet er afgelegd worden

Een indicatie van de gemiddelde verhuiskosten van een piano vind je in onderstaande tabel

Kosten voor het verhuizen van een piano*

ServicePrijs
Verhuizen piano (excl. vervoer)€150 – €250
Verhuizen vleugel (excl. vervoer)€300 – €400
Vervoer per km€0.80 – €2
Verhuislift€60 – 80 per uur
*Indicatieve kosten voor een fictieve verhuizing

Wil je precies weten wat het verhuizen van jouw piano gaat kosten? Dan kun je het beste offertes aanvragen via onderstaande knop. Je krijgt dan helemaal vrijblijvend prijsopgaven van maximaal 6 verhuizers in jouw regio.

Nu offertes opvragen

Laat de piano acclimatiseren

Laat je piano eerst 4 weken acclimatiseren op zijn nieuwe plek. Hout zet uit of krimpt naar gelang de temperatuur of luchtvochtigheid van een locatie. Dit kan de stemming van de piano beïnvloeden. Na 4 weken kun je de piano (laten) stemmen, en spelen maar!

door  Valine | 19-03-2021 |
Reactie (0)

Reageer