Emigreren naar Spanje: hoe zit het met kosten, inschrijving en pensioen?

Emigreren naar Spanje, is dat iets waar je wel eens over droomt of is het zelfs al een concreet plan waar je mee bezig bent? Dan heb je waarschijnlijk een hoop vragen: hoe zit het met inschrijven in Spanje, wat zijn de kosten voor levensonderhoud, hoeveel kost verhuizen naar Spanje, en hoe zit het met je pensioen? Op deze vragen geven we antwoord in deze verhuistip!

Ben je gewoon benieuwd hoeveel emigreren naar Spanje kost? Vraag dan meteen offertes aan via de onderstaande knop. Je ontvangt dan meteen helemaal vrijblijvend een aantal offertes van internationale verhuisbedrijven die precies weten hoe ze jouw verhuizing naar Spanje tot in de puntjes kunnen verzorgen.

Nu offertes aanvragen

Voorbereiden van je verhuizing naar Spanje

Uiteraard zet je niet zomaar de stap om te gaan verhuizen naar Spanje. Meestal gaat er aan een emigratie een periode van wikken en wegen, informatie inwinnen en keuzes maken vooraf. Dingen om goed over na te denken voordat je concrete stappen gaat zetten zijn:

  • Wat is je inkomen in Spanje? Wil je daar gaan werken, of heb je recht op een uitkering of pensioen vanuit Nederland?
  • Wil je in Spanje gaan huren of kopen?
  • Maak je meteen definitief de sprong, of ga je eerst een paar maanden tijdelijk op proef in Spanje wonen?
  • Neem je je inboedel mee of zorg je in Spanje voor nieuwe spullen?
  • Hoe ga je je sociale leven vormgeven in Spanje?
  • Wil je eerst een keer een verkenningstrip doen naar Spanje?

Kun je zomaar in Spanje gaan wonen?

Ja, dat kan. Als inwoner van de EU heb je het recht om in ieder land van de Europese Unie te gaan wonen. Heb je de Nederlandse nationaliteit (of die van een ander EU-land), dan kun je dus in Spanje gaan wonen. Als je langer dan 6 maanden per jaar in Spanje woont, dan moet je je daar inschrijven. Dit word ‘residencia’ genoemd.

Hoe lang mag je als Nederlander in Spanje wonen?

Je mag als Nederlander zo lang in Spanje wonen als je wilt. Ga je emigreren naar Spanje en woon je er langer dan 3 maanden, dan moet je ‘residencia’ aanvragen. Dit betekent dat je je aanmeldt als inwoner van Spanje. Residencia vraag je aan bij de Policia Nacional. Je eerste residencia is altijd 5 jaar lang geldig, en daarna kun je hem voor onbepaalde tijd laten verlengen. 

Kan ik in Nederland en Spanje ingeschreven staan?

Als je residencia in Spanje aanvraagt, moet je je uitschrijven uit Nederland. Voor je aanvraag van de residencia heb je het bewijs van uitschrijven uit Nederland nodig. Het is dus niet mogelijk om tegelijkertijd in Nederland en Spanje ingeschreven te staan. 

Als je korter dan 3 maanden in Spanje verblijft, kun je je daar wel inschrijven bij de gemeente. Dit heet padronamiento (ook wel: Padron). Je bent dan geen staatsburger van Spanje, maar je staat wel ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente waar je verblijft. In dit geval kun je tegelijkertijd in Nederland ingeschreven blijven staan. 

Waar kun je het beste wonen in Spanje?

Waar in Spanje je het beste kunt wonen, hangt af van jouw specifieke wensen. Ben je op zoek naar een grote stad, dan kun je denken aan Barcelona. Een kleinere stad met veel studenten? Wat dacht je van Salamanca? Wil je het hele jaar door een prettig klimaat, kijk dan eens aan Malaga. Wil je in een gebied wonen waar veel Nederlanders zitten, ga dan voor de Costa Blanca. Wil je zo goedkoop mogelijk wonen, dan kun je het beste zoeken in de kleine dorpjes in het binnenland. Emigreren naar Spanje kan dus naar allerlei verschillende gebieden met elk hun eigen voordelen.

emigreren naar spanje
Bron: Unsplash

Wat kost emigreren naar Spanje?

Hoeveel geld je nodig hebt voor je emigratie naar Spanje, hangt af van de manier waarop je wilt verhuizen. Als je je met een koffer naar een huurappartement in Barcelona vertrekt, zul je stukken minder kwijt zijn dan als je met je gehele inboedel naar een landhuis verhuist. Hieronder vind je van de verschillende opties inschattingen van de kosten:

Soort verhuizingKosten
Verhuizen met eigen auto€400 – €600
Kleine hoeveelheid verhuizen met koerier€400 – €1000
Zelf verhuizen met huurbusje€1400 – €2000
Verhuizen complete inboedel met verhuisbedrijf€2000 – €6000

Hoeveel kost een verhuizing naar Spanje?

Zoals je in de bovenstaande tabel ziet, kunnen de kosten van een verhuizing naar Spanje sterk uiteen lopen. Hieronder geven we wat meer toelichting bij de verschillende manieren van transport naar Spanje:

Emigreren naar Spanje met eigen auto

Heb je niet veel spullen om mee te nemen, dan kun je uiteraard met je eigen auto naar Spanje rijden. Houd er rekening mee dat je voor brandstof en tolwegen ongeveer tussen de €400 en €600 euro kwijt bent. 

Als je met je eigen auto gaat emigreren naar Spanje, mag je nog 6 maanden met je Nederlandse kenteken in Spanje blijven rijden. Daarna moet je je auto naar Spanje importeren. Dit kan veel tijd en geld kosten, dus het kan zijn dat het goedkoper en sneller is om uiteindelijk je Nederlandse auto te verkopen en een nieuwe auto in Spanje te kopen. 

Inboedel naar Spanje laten brengen door een koerier of met groupagetransport

Met een kleine hoeveelheid spullen om te verhuizen kun je ook een koerier overwegen. Internationale koeriers kunnen niet een hele inboedel, maar wel enkele kuups aan spullen voor je vervoeren. Als je bijvoorbeeld geen meubels meeneemt, maar wel een aantal verhuisdozen zou zit een goede optie kunnen zijn. Reken dan op een prijs van tussen de €400 en €1000 euro. 

Met een groupagetransport stuur je jouw spullen mee met een vrachtwagen die ook al met andere vracht naar Spanje rijdt. Het voordeel hiervan is dat je goedkoper uit bent dan met een verhuisbedrijf. Het nadeel is dat je zelf al je spullen gereed moet maken voor transport, en zelf het in- en uitladen moet verzorgen.

Zelf naar Spanje verhuizen met een huurbusje

Een busje huren en daarmee zelf naar Spanje verhuizen, dat is natuurlijk ook een optie. Het voordeel hiervan is dat je veel mee kunt nemen en goedkoper uit bent dan met een verhuisbedrijf. Het nadeel is dat je je busje terug moet brengen naar Nederland en hierdoor toch veel tijd en geld kwijt bent. Voor deze optie ben je tussen de €1400 en €2000 euro kwijt. 

Naar Spanje verhuizen met een verhuisbedrijf

Wil je je hele inboedel mee verhuizen naar Spanje, dan is het aan te raden om een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Je kunt dan al je verhuisdozen en meubels meenemen en het verhuisbedrijf zorgt voor het in- en uitladen en het transport. Uiteraard kun je bij een verhuisbedrijf ook altijd extra services boeken, zoals inpakhulp of een verhuislift. Met een verhuisbedrijf naar Spanje verhuizen kost gemiddeld tussen de €2000 en €6000. Wil je een exacte prijsopgave voor jouw verhuizing? Vraag dan via de onderstaande knop een aantal offertes aan. 

Nu offertes aanvragen

Hoe duur is het leven in Spanje?

Het leven in Spanje is over het algemeen ongeveer 30% goedkoper dan in Nederland. (Bron: Numbeo). Je zult merken dat alle kosten voor levensonderhoud, zoals huur, boodschappen en de horeca, minder kosten dan in Nederland. Houd er wel rekening mee dat ook het gemiddelde inkomen in Spanje lager is. Zou je je inkomen in Spanje moeten verdienen, dan neemt je koopkracht dus niet toe. Heb je een Nederlands pensioen, of kun je op afstand voor een Nederlandse werkgever werken, dan zal je in Spanje een stuk verder komen met je geld dan in Nederland. 

Wat kost een huis in Spanje?

Huizen in Spanje zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Voor het bedrag waarvoor je in Nederland een tweekamerappartement koopt, koop je in veel plaatsen Spanje een vrijstaand huis met een lap grond erbij. De nationale gemiddelde huizenprijs in Spanje is €280.000 euro. 

In Spanje is de gemiddelde woningprijs per m2 op dit moment €1449, terwijl de gemiddelde prijs in Nederland veel hoger ligt: €1816 per m2 in de goedkoopste gemeente, en €8618 in de duurste. (Bron: De Hypotheker)

Waar woon je het goedkoopst in Spanje?

De goedkoopste regio’s in Spanje zijn de plattelandsgebieden in het binnenland. De allergoedkoopste provincie is Zamora, met een gemiddelde huizenprijs van €100.000 euro. Wil je liever aan de kust wonen, dan is je goedkoopste optie de noordkust: Baskenland en Cantabrië. 

De duurste regio’s van Spanje zijn de grote steden: Madrid, Barcelona, Bilbao en Malaga. Maar ook de eilanden zijn relatief duur. 

Hoe zit het met mijn pensioen als ik naar Spanje verhuis?

Op het moment dat je meer dan 6 maanden in Spanje woont, ben je belastingplichtig in Spanje. Je kunt wel gewoon je Nederlandse pensioen ontvangen, maar betaalt hier in Spanje belasting over. Dit komt doordat Nederland en Spanje een belastingverdrag hebben afgesloten. 

Hoeveel belasting betaal ik over mijn pensioen in Spanje?

Hoeveel belasting je in Spanje betaalt over je pensioen hangt af van jouw situatie. Spanje werkt met een schijvensysteem. Er is een belastingvrije voet van €5500 euro. De hoogste belastingschijf is per deelstaat verschillend. Uiteraard zijn er nog andere factoren die meespelen met de exacte hoeveelheid belasting die je uiteindelijk betaalt, maar om je een idee te geven, zie je hieronder de belastingtarieven per schijf. 

Jaarinkomenbelastingtarief
Tot 12.449 €19%
12.450 – 20.199 €24%
20.200 – 35.199 €30%
35.200 – 59.999 €37%
60.000 – 299,999 €45%
+ 300.000 €47%

Hoeveel AOW krijg ik als ik in Spanje ga wonen?

Je AOW wordt opgebouwd in de jaren die je in Nederland woont tussen je 15e en je 65e. Voor ieder jaar in Nederland bouw je 2% van je AOW op, zodat je op je 65ste 100% AOW krijgt. Ga je na je 65e emigreren naar Spanje, dan ontvang je daar gewoon 100% van je AOW. Hierover betaal je in Spanje belasting. 

Emigreer je al voor je 65e naar Spanje, dan bouw je in die jaren geen Nederlands AOW meer op. Wel kun je je via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vrijwillig verzekeren zodat je alsnog AOW opbouwt over de jaren die je in Spanje woont. Deze verzekering kun je uiterlijk één jaar na je vertrek uit Nederland afsluiten. 

Heeft Spanje vermogensbelasting?

Spanje heeft vermogensbelasting. Als je in Spanje woont, moet je deze dus gewoon betalen. Er wordt in Spanje over gesproken om de vermogensbelasting (weer) af te schaffen, maar dit is vooralsnog niet gebeurd. De belastingvrije voet verschilt per regio. Meestal is deze €700.000, maar in sommige regio’s ook maar €500.000. Heb je een eigen woning waarin je daadwerkelijk woont, dan geldt een extra vrijstelling van 300.000 euro.

Wat moet ik regelen na mijn emigratie naar Spanje?

Om officieel inwoner te worden van Spanje, moet je een aantal administratieve handelingen uitvoeren, die zijn als volgt:

NIE-nummer aanvragen

Na je aankomst in Spanje is het essentieel om binnen drie maanden een NIE-nummer aan te vragen. Dit nummer is noodzakelijk voor vrijwel alle officiële transacties. Een NIE-nummer vraag je op bij het Oficina de Extranjeros (de vreemdelingendienst) of de politie. Met je NIE kun je je vervolgens weer inschrijven bij je lokale gemeente. Voor deze registratie zijn naast je NIE, een bewijs van woning en een uitschrijvingsbewijs uit Nederland vereist. Dit proces is fundamenteel voor je integratie en toegang tot lokale diensten.

Spaanse bankrekening openen

Voor de meeste lokale zaken, zoals bijvoorbeeld het afsluiten van abonnementen of verzekeringen, heb je een Spaanse bankrekening nodig. Daarom kun je deze het beste zo gauw mogelijk afsluiten.

Spaanse zorgverzekering

Als je in Spanje woont en daar werkt, of je nu in loondienst bent of zelfstandige, krijg je toegang tot het socialezekerheidsstelsel van het land. Met je inschrijving kun je een gezondheidspas aanvragen bij je lokale gezondheidscentrum, wat je recht geeft op publieke zorg. Maar, gezien de lange wachttijden, is het slim om ook een particuliere verzekering te overwegen voor snellere toegang tot zorg van hoge kwaliteit.

Emigreren naar Spanje met een verhuisbedrijf

Ben je benieuwd hoeveel jouw verhuizing naar Spanje gaat kosten? Vul dan ons formulier in en ontvang tot 5 offertes van internationale verhuisbedrijven. Dit is helemaal kosteloos en vrijblijvend. Zo heb je meteen een goede indruk van de prijs waarop je kunt rekenen. 

Nu offertes aanvragen
door  Valine | 13-03-2024 |
Reactie (0)

Reageer