Verhuistips

Wil je weten wat het kost om een verhuisbedrijf in te huren? Vraag gratis offertes aan!
06-11-2014 - door Valine

Gemeentelijke belastingen terugvragen bij verhuizing

Als je verhuist naar een andere gemeente, kan het zijn dat je reeds betaalde gemeentelijke belastingen kunt terugvragen. In dit artikel geven we je meer informatie over het terugvragen van gemeentelijke belastingen na een verhuizing. 

gemeentelijke belasting terugvragen

Foto van Pexels

Wat zijn gemeentelijke belastingen?

Gemeentelijke belastingen zijn kosten die je jaarlijks afdraagt aan de gemeente waarin je woont. Onder de gemeentelijke belastingen vallen:

 • OZB (onroerende zaak belasting, alleen voor huiseigenaren)
 • rioolheffing (alleen voor huiseigenaren, maar kan doorberekend worden in de huur)
 • afvalstoffenheffing
 • hondenbelasting

De hoogte van de gemeentelijke belastingen is afhankelijk van de grootte van je huishouden (en de hondenbelasting uiteraard van of je een hond hebt). Je ontvangt eens per jaar automatisch een factuur van de gemeente. Deze kun je in de meeste gevallen in maandelijkse termijnen betalen. 

Gemeentebelasting terugvragen na je verhuizing

Als je verhuist naar een andere gemeente, ga je uiteraard ook je gemeentelijke belastingen in de nieuwe gemeente betalen. Deze zijn van kracht vanaf de dag dat je je aanmeldt in je nieuwe gemeente.

Als je de gemeentelijke belastingen al voor het hele jaar vooruitbetaald hebt, kan het zijn dat er een overlap is en dat je dus dubbel betaalt. Mocht dit het geval zijn, dan krijg je het te veel betaalde bedrag bij de meeste gemeenten gewoon terug. Iedere gemeente regelt dit op zijn eigen manier: soms gaat dit automatisch, soms moet je teruggave of herberekening aanvragen. Kijk op de website van je (oude) gemeente om te zien hoe dit geregeld wordt.

De OZB (belasting die betaald wordt door huiseigenaren) krijg je nooit terug, maar overlapt ook nooit. Deze wordt altijd gepeild op 1 januari en geldt voor het hele jaar. Vanaf 1 januari in het volgende jaar ga je OZB betalen voor je nieuwe huis in je nieuwe gemeente.

Lees hier verder over dingen die je moet regelen als je gaat verhuizen naar een andere gemeente. 

Reactie (2)

Reactie

 • J van Duin

  Wat gebeurt er wanneer OZB betaald is voor een veel duurder oude huis dan het nieuwe huis waarnaar je verhuisd in dezelfde gemeente

  • Valine

   De OZB wordt altijd vastgesteld aan de hand van een peiling op 1 januari. Dus als je middenin het jaar verhuist naar een goedkoper huis, betaal je toch nog het hele jaar OZB voor je oude (duurdere) huis. Deze belasting kun je niet terugvragen bij de gemeente. Wel is het gebruikelijk dat bij de verkoop van de woning koper en verkoper een verrekening van belastingaanslagen afspreken. De koper neemt de kosten voor de OZB dus van jou over. Dit wordt geregeld door de notaris.

Reageer