Verhuizen naar een andere gemeente in 2024: 9 dingen die je moet regelen

Ga je verhuizen naar een andere gemeente, dan zijn er een aantal extra administratieve zaken die je moet regelen. In dit artikel zetten we alles voor je op een rij.

Inschrijven in je nieuwe gemeente

Zodra je verhuisd bent, moet je je binnen 5 dagen aanmelden als nieuwe bewoner van je nieuwe gemeente. Met je aanmelding word je automatisch afgemeld in je oude gemeente. Uitschrijven bij de gemeente is dus niet nodig als je binnen Nederland verhuist. In ons artikel over “aanmelden bij de gemeente” vind je hierover meer informatie.

verhuizen naar een andere gemeente

Foto van Pixabay

Check je gemeentelijke belastingen

De gemeente waarin je staat ingeschreven int jouw gemeentelijke belastingen, zoals OZB (onroerende zaak belasting), rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Verhuizen naar een andere gemeente heeft invloed op deze belasting.

Bij de meeste gemeenten krijg je (een deel van) de rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting terug als je die voor het hele jaar vooruitbetaald hebt. Iedere gemeente regelt dit op zijn eigen manier: soms gaat dit automatisch, soms moet je teruggave of herberekening aanvragen. Kijk op de website van je (oude) gemeente om te zien hoe dit geregeld wordt.

De OZB (belasting die betaald wordt door huiseigenaren) krijg je nooit terug. Deze wordt altijd gepeild op 1 januari en geldt voor het hele jaar. Vanaf 1 januari in het volgende jaar ga je OZB betalen voor je nieuwe huis in je nieuwe gemeente.

Meer hierover lees je in onze verhuistip over ‘gemeentelijke belastingen terugvragen bij verhuizing‘.

Controleer je waterschapsbelasting

Nederland is verdeeld in 24 waterschappen. Als je naar een andere gemeente verhuist, kan het zijn dat je in een ander waterschap komt te wonen. Het waterschap regelt onder andere de waterzuivering en onderhoud van dijken, waarvoor je een bijdrage betaalt: de waterschapsbelasting. Als je naar een ander waterschap verhuist, ontvang je automatisch een rekening voor de resterende maanden van het jaar. In sommige gevallen heb je al vooruit betaald voor je oude waterschap en betaal je dus dubbel. Je kunt het dubbel betaalde bedrag voor een deel terugvragen aan je oude waterschap.

Heroverweeg je energiecontract

In een nieuwe gemeente kunnen er andere energieaanbieders actief zijn, of er kunnen andere aanbiedingen van kracht zijn. Het is in ieder geval de moeite waard om energiecontracten te vergelijken om er achter te komen of er misschien een interessant energiecontract voor je is in je nieuwe woonplaats. Je kunt hiervoor onze onafhankelijke energievergelijker gebruiken. Of check hieronder meteen de aanbiedingen voor je nieuwe adres:

Meer informatie over het regelen van je energiecontracten vind je in ons artikel ‘Gas, water en licht regelen bij verhuizing‘.

Vergelijk contracten voor Internet, TV en telefoon

Het kan zijn dat er in je nieuwe woonplaats andere aanbieders voor internet, telefoon en televisie actief zijn dan in je huidige. Het is daarom de moeite waard om 6 tot 8 weken voor je verhuizing te kijken wat het aanbod is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er in je nieuwe woonplaats internet via glasvezel beschikbaar is. Ook kunnen er interessante welkomstacties zijn die het aantrekkelijk maken om naar een andere aanbieder over te stappen. Wij hebben een complete en onafhankelijke vergelijkingstool, waarmee je kunt zien wat het aanbod voor internet/tv en telefoon is in je nieuwe woonplaats.

Naar de internetvergelijker

gemeentelijke belasting terugvragen

Foto van Pexels

Verhuizen naar een andere gemeente: Check je waterbedrijf

Als je gaat verhuizen naar een andere gemeente, is het soms nodig om te wisselen van waterbedrijf. Nederland heeft 12 waterbedrijven en het kan zijn dat er een ander waterbedrijf actief is in je nieuwe woonplaats. In dit geval moet je je afmelden bij het oude, en aanmelden bij het nieuwe waterbedrijf. Meer hierover kun je lezen in ons artikel over verhuizen en het waterbedrijf.

Check je inboedelverzekering

Sowieso is het handig om even met je inboedelverzekering te checken of en hoe je spullen verzekerd zijn tijdens je verhuisperiode. Meer hierover lees je in ons artikel over verhuisverzekeringen. Je kunt de verhuizing ook als aanleiding gebruiken om eens te checken of er een betere of voordeligere inboedelverzekering te krijgen is op je nieuwe adres. Dit kun je meteen bekijken in onze vergelijkmodule

Vergelijk inboedelverzekeringen

School en kinderopvang

Als je kinderen hebt, zul je in je nieuwe gemeente een school en/of kinderopvang moeten zoeken. Begin zodra je weet dat jullie gaan verhuizen, met het zoeken naar scholen en kinderopvanglocaties in de nieuwe woonplaats. Ga er op bezoek en regel eventueel een gesprek met de directeur. Zodra je je keuze gemaakt hebt, kun je de inschrijving regelen en de oude school/kinderopvang inlichten over de verhuizing.

Meer info hierover lees je in onze verhuistips: Nieuwe school zoeken bij verhuizing en Nieuwe Kinderopvang zoeken bij verhuizing.

Vraag je uitkering opnieuw aan

Heb je een uitkering, dan komt deze te vervallen op het moment dat je naar een nieuwe gemeente verhuist. Je moet opnieuw een uitkering aanvragen in je nieuwe gemeente. De meeste gemeenten leggen op hun website uit hoe dit werkt. De website “Antwoord op bijstand” geeft algemene informatie over het aanvragen van een uitkering bij het verhuizen naar een andere gemeente.

Wat te doen bij verhuizing naar een andere gemeente?

Als je gaat verhuizen naar een andere gemeente moet je in ieder geval de volgende zaken regelen: inschrijven bij de gemeente, gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting checken, contracten voor energie en internet meeverhuizen, aanmelden bij waterbedrijf, nieuwe school, kinderopvang en huisarts zoeken, inboedelverzekering aanpassen en eventueel je uitkering opnieuw aanvragen.

door  Valine | 03-01-2023 |