Verhuizen naar een andere gemeente in 2023: 9 dingen die je moet regelen

Ga je verhuizen naar een andere gemeente, dan zijn er een aantal extra administratieve zaken die je moet regelen. In dit artikel zetten we alles voor je op een rij.

Inschrijven in je nieuwe gemeente

Zodra je verhuisd bent, moet je je binnen 5 dagen aanmelden als nieuwe bewoner van je nieuwe gemeente. Met je aanmelding word je automatisch afgemeld in je oude gemeente. Uitschrijven bij de gemeente is dus niet nodig als je binnen Nederland verhuist. In ons artikel over “aanmelden bij de gemeente” vind je hierover meer informatie.

verhuizen naar een andere gemeente

Foto van Pixabay

Check je gemeentelijke belastingen

De gemeente waarin je staat ingeschreven int jouw gemeentelijke belastingen, zoals OZB (onroerende zaak belasting), rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Verhuizen naar een andere gemeente heeft invloed op deze belasting.

Bij de meeste gemeenten krijg je (een deel van) de rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting terug als je die voor het hele jaar vooruitbetaald hebt. Iedere gemeente regelt dit op zijn eigen manier: soms gaat dit automatisch, soms moet je teruggave of herberekening aanvragen. Kijk op de website van je (oude) gemeente om te zien hoe dit geregeld wordt.

De OZB (belasting die betaald wordt door huiseigenaren) krijg je nooit terug. Deze wordt altijd gepeild op 1 januari en geldt voor het hele jaar. Vanaf 1 januari in het volgende jaar ga je OZB betalen voor je nieuwe huis in je nieuwe gemeente.

Meer hierover lees je in onze verhuistip over ‘gemeentelijke belastingen terugvragen bij verhuizing‘.

Controleer je waterschapsbelasting

Nederland is verdeeld in 24 waterschappen. Als je naar een andere gemeente verhuist, kan het zijn dat je in een ander waterschap komt te wonen. Het waterschap regelt onder andere de waterzuivering en onderhoud van dijken, waarvoor je een bijdrage betaalt: de waterschapsbelasting. Als je naar een ander waterschap verhuist, ontvang je automatisch een rekening voor de resterende maanden van het jaar. In sommige gevallen heb je al vooruit betaald voor je oude waterschap en betaal je dus dubbel. Je kunt het dubbel betaalde bedrag voor een deel terugvragen aan je oude waterschap.

Heroverweeg je energiecontract

In een nieuwe gemeente kunnen er andere energieaanbieders actief zijn, of er kunnen andere aanbiedingen van kracht zijn. Het is in ieder geval de moeite waard om energiecontracten te vergelijken om er achter te komen of er misschien een interessant energiecontract voor je is in je nieuwe woonplaats. Je kunt hiervoor onze onafhankelijke energievergelijker gebruiken. Of check hieronder meteen de aanbiedingen voor je nieuwe adres:

Meer informatie over het regelen van je energiecontracten vind je in ons artikel ‘Gas, water en licht regelen bij verhuizing‘.

Vergelijk contracten voor Internet, TV en telefoon

Het kan zijn dat er in je nieuwe woonplaats andere aanbieders voor internet, telefoon en televisie actief zijn dan in je huidige. Het is daarom de moeite waard om 6 tot 8 weken voor je verhuizing te kijken wat het aanbod is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er in je nieuwe woonplaats internet via glasvezel beschikbaar is. Ook kunnen er interessante welkomstacties zijn die het aantrekkelijk maken om naar een andere aanbieder over te stappen. Wij hebben een complete en onafhankelijke vergelijkingstool, waarmee je kunt zien wat het aanbod voor internet/tv en telefoon is in je nieuwe woonplaats.

Naar de internetvergelijker

gemeentelijke belasting terugvragen

Foto van Pexels

Verhuizen naar een andere gemeente: Check je waterbedrijf

Als je gaat verhuizen naar een andere gemeente, is het soms nodig om te wisselen van waterbedrijf. Nederland heeft 12 waterbedrijven en het kan zijn dat er een ander waterbedrijf actief is in je nieuwe woonplaats. In dit geval moet je je afmelden bij het oude, en aanmelden bij het nieuwe waterbedrijf. Meer hierover kun je lezen in ons artikel over verhuizen en het waterbedrijf.

Check je inboedelverzekering

Sowieso is het handig om even met je inboedelverzekering te checken of en hoe je spullen verzekerd zijn tijdens je verhuisperiode. Meer hierover lees je in ons artikel over verhuisverzekeringen. Je kunt de verhuizing ook als aanleiding gebruiken om eens te checken of er een betere of voordeligere inboedelverzekering te krijgen is op je nieuwe adres. Dit kun je meteen bekijken in onze vergelijkmodule

Vergelijk inboedelverzekeringen

School en kinderopvang

Als je kinderen hebt, zul je in je nieuwe gemeente een school en/of kinderopvang moeten zoeken. Begin zodra je weet dat jullie gaan verhuizen, met het zoeken naar scholen en kinderopvanglocaties in de nieuwe woonplaats. Ga er op bezoek en regel eventueel een gesprek met de directeur. Zodra je je keuze gemaakt hebt, kun je de inschrijving regelen en de oude school/kinderopvang inlichten over de verhuizing.

Meer info hierover lees je in onze verhuistips: Nieuwe school zoeken bij verhuizing en Nieuwe Kinderopvang zoeken bij verhuizing.

Vraag je uitkering opnieuw aan

Heb je een uitkering, dan komt deze te vervallen op het moment dat je naar een nieuwe gemeente verhuist. Je moet opnieuw een uitkering aanvragen in je nieuwe gemeente. De meeste gemeenten leggen op hun website uit hoe dit werkt. De website “Antwoord op bijstand” geeft algemene informatie over het aanvragen van een uitkering bij het verhuizen naar een andere gemeente.

Wat te doen bij verhuizing naar een andere gemeente?

Als je gaat verhuizen naar een andere gemeente moet je in ieder geval de volgende zaken regelen: inschrijven bij de gemeente, gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting checken, contracten voor energie en internet meeverhuizen, aanmelden bij waterbedrijf, nieuwe school, kinderopvang en huisarts zoeken, inboedelverzekering aanpassen en eventueel je uitkering opnieuw aanvragen.

door  Valine | 03-01-2023 |
Reactie (21)

Reactie

  • Cora Vegter

    Als een student van maandag tot vrijdag elders in huis (hospita) woont buiten eigen woonplaats moet je hem dan inschrijven in de gemeente waar hij maandag t/m vrijdag verblijft?
    Of kan hij op thuis adres blijven staan?

    • Moveria

      Hoi Cora, officieel moet iedereen ingeschreven staan op het adres waar hij/zij het grootste deel van de tijd verblijft. Volgens de regels zou deze student dus inderdaad moeten inschrijven op het adres van de hospita. Een bijkomend voordeel van inschrijven op het adres van de hospita is dat de student meer studiefinanciering ontvangt, aangezien hij/zij dan officieel uitwonend is.

  • André Verduin

    In Alkmaar wordt bij het wegbrengen van afval gecontroleerd op de plaatsnaam op je ID. Wat zijn de regels bij het verhuizen naar een andere gemeente m.b.t. je identiteitsbewijs?
    Moet je een nieuwe laten maken in de gemeente waar je bent gaan wonen?

    • Valine

      Hoi André, het is voor de wet niet verplicht om een nieuwe ID-kaart aan te vragen als je naar een andere gemeente verhuist. Misschien kun je bij het wegbrengen van je afval een ander bewijs van je adres meenemen? Het bewijs van inschrijving bij de gemeente, of een bankafschrift met je nieuwe adres erop? Samen met je ID-kaart zou dit voldoende bewijs van je woonplaats moeten zijn. Vraag het bij twijfel nog even na bij je nieuwe gemeente.

  • Robbert

    Hoe zit het als je verhuist naar een andere gemeente en de woning staat nog te koop in de oude gemeente?

    • Valine

      Hee Robbert, goede vraag! Je schrijft je in bij de nieuwe gemeente binnen 5 dagen na je verhuizing. Je staat dan dus ingeschreven op je nieuwe adres vanaf het moment dat je daar daadwerkelijk woont, of in ieder geval de meeste tijd doorbrengt. Op het moment dat je je in de nieuwe gemeente inschrijft, word je automatisch uitgeschreven uit je oude gemeente.

  • nel van rooijen

    Wij willen gaan wonen op vakantiepark en 3 maanden verhuren waar moet ik me dan laten inschrijven

    • Valine

      Beste Nel,
      je mag je meestal niet inschrijven op het adres van een vakantiepark. In dit geval zou je je tijdelijk met een ‘briefadres’ kunnen inschrijven bij de gemeente. Ofwel op het adres van je oude huis (indien deze nog in je bezit is/in overleg met de huurders), of op het adres van vrienden of familie. Je kunt je situatie ook voorleggen aan de gemeente en kijken wat zij adviseren. Meer informatie over tijdelijk inschrijven op een briefadres vind je in ons artikel over tijdelijke verhuizingen. Succes!

  • ilona de Groot

    Mijn man en ik zijn vorig jaar gescheiden en hebben ons huis moeten verkopen. Ik ben naar een andere gemeente verhuisd en heb me daar ook ingeschreven. Ik hoefde me niet uit te schrijven in mijn oude gemeente. Mijn ex is daar gebleven.
    Ik heb onze hond meegenomen en hem aangemeld in mijn nieuwe woonplaats, maar die ben ik toen vergeten uit te schrijven in mijn oude gemeente.
    Alle enveloppen met aanslagen waren altijd geadresseerd op naam van mijn ex. Nu hebben we allebei een aanslag voor hondenbelasting
    Dus niet vergeten om wel je hond uit te schrijven in je oude gemeente.
    Met vriendelijke groet,
    Ilona

  • christy dinger

    goedemiddag,

    wij zijn voornemens op te verhuizen naar een andere gemeente, maar nu is 1 van mijn mede bewoonster in de schuldsanering, gaat deze dan vervallen en moet deze weer opnieuw aangevraagt worden in de nieuwe gemeente, of houd de oude gemeente
    deze aanvraagt ?? is toch alleen maar een adres, de rest blijft het zelfde toch,???

    christy dinger
    16-05-2019

    • Valine

      Beste Christy,

      Houd er rekening mee dat er bij een verhuizing meer verandert dan alleen het adres. De vaste lasten gaan veranderen, de verhuizing zelf kost geld, en in een nieuwe woonplaats zijn er wellicht andere kosten voor vervoer, activiteiten, etc.

      Als je medebewoonster in de schuldsanering zit, mag zij niet verhuizen zonder toestemming van haar bewindvoerder. Zij moet de verhuizing dus sowieso aan hem/haar voorleggen, en kan dan meteen met de bewindvoerder overleggen hoe dit administratief met de gemeente geregeld wordt.

      Groeten,
      Valine

  • Antoinette

    Hi,
    Wij gaan verhuizen naar een andere gemeente, maar hebben een overlap met onze huizen van 2 maanden. Wat kunnen we het beste doen? Direct inschrijven in de nieuwe gemeente? Onze dochter gaat nog 6 weken naar school in de oude gemeente. Heeft dit nog invloed? Moeten we nog specifiek ergens aan denken voordat we ons inschrijven bij de nieuwe gemeente?

    • Valine

      Hoi Antoinette,

      officieel moet je je binnen 5 dagen na de verhuizing inschrijven bij je nieuwe gemeente. In jullie geval is er een overlap, dus de officiele verhuisdatum is flexibel, maar zal ten laatste op de dag van de overdracht van het oude huis zijn. Jullie kunnen je dus tot uiterlijk 5 dagen na de overdracht van het oude huis inschrijven bij de nieuwe gemeente. Wanneer je dit precies doet, maakt in principe niet uit. Je kunt voor jezelf bepalen waar je je post wilt ontvangen. Wil je dit alvast op het nieuwe adres? Dan kun je je het beste zo gauw mogelijk in die gemeente inschrijven. Wat betreft de school van je dochter kun je het beste even navraag doen bij de gemeente. Succes!

  • Jopago Everaert

    Onze woning wordt 20 december verkocht bij de notaris
    omdat onze nieuwe woning in aanbouw is

  • Erik

    Mijn vrouw en ik liggen in scheiding momenteel. Ik ben voornemens terug te keren naar mijn geboortestad. Door veel heimwee de afgelopen jaren wil ik terug. Om dicht bij mijn familie te wonen. Mijn vrouw mag blijven wonen in ons huurhuis in Brabant. Ik kan voorlopig bij mijn zus intrekken. En inmiddels reageer ik op tijdelijke woonruimtes. Wij zijn 10 jaar samen waarvan 7 jaar getrouwd. Waar word naar gekeken door de onze woonstichting zodat mijn vrouw en haar dochter kunnen blijven wonen in onze huidige woning. Vooropgesteld …wij hebben afgesproken onderling dat we geen vechtscheiding willen. En als goede vrienden uit elkaar te gaan.

    • Admin

      Beste Erik,
      normaal gesproken heeft zowel u als uw vrouw recht om in de huurwoning te blijven wonen. Dus als u en uw vrouw samen besluiten dat zij in de woning mag blijven wonen, zou dat geen enkel probleem moeten zijn. Het beste vraagt u dit na bij de woningstichting. U kunt ook meer infomratie over uw specifieke situatie vinden in dit artikel op Juridischloket.nl. Ik wens u veel sterkte!

  • Elzer

    Mijn dochter heeft 16 jaar samen gewoond, en hebben samen 3 kinderen.
    Nu gaan zij uit elkaar alleen betaald hij geen alimentatie, en hij heeft niets met haar advocaat nodig. Hij heeft zich laten inschrijven bij de gemeente van zijn ouderlijkhuis, maar verblijft het grootste gedeelte bij zijn nieuwe vriendin in een andere gemeente, en is van plan om met haar samen te gaan wonen maar dat doet hij al.
    Alleen zegt hij steeds dat hij niet bij haar inwoont terwijl zijn auto daar alle dagen staat. En ook de KPN is al naar dat adres overgeschreven. Er is zelfs al een foto van hem zittende aan de eettafel. wat kan zij daar aan doen?

    • Valine

      Hoi, wat een vervelende situatie voor uw dochter. Wij als verhuisplatform hebben helaas geen verstand van dit soort zaken. Ik raad u aan om dit met de advocaat van uw dochter te overleggen. Ook kunt u informatie inwinnen bij het LBIO. Ik wens u veel succes.

  • BJ Baumeister

    Beste
    We zijn van plan om te verhuizen naar een andere gemeente, maar voorlopig onze huidige (nog) niet te verkopen. Hoe zit het dan met de gemeentelijke belastingen?
    Moeten we dan dubbel betalen in de nieuwe en huidige gemeente?
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Grt
    BJ

    • Valine

      Beste heer of mevrouw Baumeister,
      iedere gemeente regelt het al dan niet terugbetalen van dubbele gemeentelijke belastingen op zijn eigen manier. Er is hierin ook onderscheid in de verschillende belastingen (OZB, afvalstoffenheffing, etc). Het is daarom lastig om hier een antwoord voor uw specifieke situatie te geven. Ik raad u aan om navraag te doen bij uw huidige en nieuwe gemeente. Succes!

Reageer