Water afsluiten bij je verhuizing: incl. links naar alle waterbedrijven

Je verhuizing komt dichterbij, waar moet je aan denken met betrekking tot het water? Hoe kun je water afsluiten voor je nieuwe woning? Dat leggen we stapsgewijs uit in dit artikel.

Het waterbedrijf zorgt ervoor dat er water uit de kraan komt. In principe is ieder huis standaard aangesloten op de waterleiding. Het enige wat jij moet doen, is zorgen dat het waterbedrijf weet dat jij woonachtig bent op jouw adres.

Als je gaat verhuizen, kun je de volgende stappen volgen om ervoor te zorgen dat je verhuizing bij het waterbedrijf gemeld wordt.

Stap 1: Bekijk welk waterbedrijf actief is in jouw nieuwe woonplaats

Er zijn 10 waterbedrijven actief in Nederland. Elk waterbedrijf bedient een specifieke regio. Blijf je in dezelfde regio wonen, dan moet je nieuwe adres doorgeven aan je huidige waterbedrijf. Verhuis je naar een andere regio, dan meld je je af bij je huidige waterbedrijf. Je meldt je weer aan bij het waterbedrijf in je nieuwe regio. Op deze kaart kun je zien welk waterbedrijf actief is op je nieuwe adres.

waterbedrijf verhuizen
Foto van Kaboompics

Stap 2: Verhuizing in zelfde regio? Meld je nieuwe adres aan het waterbedrijf

Laat het waterbedrijf weten dat je gaat verhuizen. Dit is bij alle waterbedrijven online mogelijk, bij enkelen ook telefonisch. Als je een verhuizing doorgeeft, moet je ook de meterstanden doorgeven van de dag van de sleuteloverdracht. Om deze reden is het bij de meeste waterbedrijven pas mogelijk om een verhuizing door te geven vanaf de dag van de sleuteloverdracht tot maximaal een week erna. Het is dus niet nodig om dit ruim voor je verhuizing al te doen. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van alle waterbedrijven met meer informatie over het proces en een link naar hun verhuispagina.

Stap 2: Verhuizing naar andere regio? Afmelden bij oud en aanmelden bij nieuw waterbedrijf

Verhuis je naar een regio waarin een ander waterbedrijf actief is, dan moet je je bij je huidige waterbedrijf afmelden. Bij je afmelding geef je de meterstand door van de dag van de sleuteloverdracht. Meld je na de verhuizing zo snel mogelijk aan bij het nieuwe waterbedrijf. Bij je aanmelding geef je de meterstand door van je nieuwe huis op het moment van de sleuteloverdracht. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van alle waterbedrijven met informatie over het proces van aan- en afmelden en een link naar hun verhuispagina.

Stap 3: Meterstanden doorgeven

Het doorgeven van een verhuizing aan het waterbedrijf gaat altijd gepaard met het doorgeven van de meterstanden. Je waterrekening is namelijk gebaseerd op jouw waterverbruik. Je geeft altijd de meterstand door van het moment van de sleuteloverdracht. Aan de hand van deze meterstanden wordt de eindrekening opgemaakt van je oude adres. Deze eindrekening ontvang je dan enkele weken na je verhuizing. Aan de hand van de meterstand op je nieuwe adres wordt bepaald vanaf welk moment jij verantwoordelijk bent voor de kosten.

Overzicht waterbedrijven in Nederland

Hier vind je een overzicht van de Nederlandse waterbedrijven, informatie over hun beleid rondom verhuizen en links naar hun verhuispagina’s:

Meer informatie over het regelen van gas, water en licht bij je verhuizing vind je in ons speciale artikel hierover.

door  Valine | 19-02-2023 |
Reactie (2)

Reactie

 • J.Worp

  ik heb bericht ontvangen dat ik afgemeld ben als bewoner, er is nog geen nieuwe bewoner, huis staat te koop.
  ik wil niet dat waterleiding wordt afgesloten
  desnoods betaal ik wel een bedrag

  J. Worp

  • Valine

   Beste mevrouw Worp,

   U kunt hierover het beste contact opnemen met het waterbedrijf. In uw regio is dit PWN. U kunt PWN bellen op maandag t/m vrijdag tussen 8:00 en 17:00 uur op het nummer 0900 405 07 00.

   Groeten,
   Valine

Reageer