Verhuistip: Je verhuizing doorgeven aan de gemeente

Je verhuizing moet je binnen 5 dagen doorgeven aan de gemeente. Het is echt belangrijk dat je dit op tijd doet. Gemeenten kunnen namelijk sinds 1 januari 2014 een boete opleggen die kan oplopen tot € 325, als belangrijke wijzigingen niet op tijd doorgegeven worden. Daarnaast kan het te laat doorgeven van je verhuizing gevolgen hebben voor je huurtoeslag, studiefinanciering of parkeervergunning. In dit artikel lees je hoe je je verhuizing kunt doorgeven aan de gemeente.

verhuizing doorgeven gemeente

Foto van Rene Mensen via Flickr (onder CC 2.0 licentie)

Verhuizing doorgeven binnen dezelfde gemeente

Als je in dezelfde gemeente blijft wonen, kun je je nieuwe adres meestal al 30 dagen voor de verhuisdag doorgeven. In de meeste gevallen kan dit schriftelijk, aan de balie, of via de website van de gemeente. Als je je verhuizing online doorgeeft, gebruik je daarvoor je DigiD. In sommige gevallen kan er ook gevraagd worden om het uploaden van een huurcontract. Geef je je verhuizing online of aan de balie door, dan heb je de meestal volgende documenten nodig:

  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument)
  • Een bewijs van bewoning (huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner)

Verhuizen naar een andere gemeente

Voor het verhuizen naar een andere gemeente gelden dezelfde richtlijnen als bij het verhuizen binnen dezelfde gemeente. Je geeft je nieuwe adres door aan je nieuwe gemeente. De afmelding in je oude woonplaats gebeurt vervolgens automatisch. Dat hoef je dus niet zelf te doen.

Handige websites

Omdat de richtlijnen per gemeente kunnen verschillen, is het het handigst om de website te bekijken van de gemeente waar je gaat wonen. Vrijwel iedere gemeente geeft op de website heel duidelijk aan hoe je je verhuizing door kunt geven. Hier onder vind je de websites van de grootste gemeenten in Nederland.

door  Valine | 06-11-2014 |
Reactie (0)

Reageer