Checklists voor je verhuizing

Ontvang al onze checklists als handig PDF-bestand

Prijzen vergelijken van verhuizers in jouw regio? Vraag nu gratis offertes aan!
06-11-2014 - door Valine

Checklist: Verhuisdozen inpakken

Verhuisdozen inpakken: waar begin je? We weten dat het geen gemakkelijke opgave is om bij een verhuizing alles goed in te pakken. Deze inpakhandleiding bevat tips en adviezen voor het inpakken van je verhuisdozen. Daarnaast vind je hier informatie over het inpakken voor verschillende ruimtes in je huis en tips voor het inladen van de verhuisauto.

verhuisdozen inpakken

Foto van Bigstock

Verhuisdozen

Verhuisdozen zijn met afstand de beste middelen om je spullen tijdens de verhuizing in te transporteren. De vuistregel is: alles wat in een verhuisdoos past, moet ook in een verhuisdoos gedaan worden. Losse voorwerpen gaan snel kapot en zijn gewoon onhandig tijdens de verhuizing.

Verhuisdozen zijn te koop bij bouwmarkten, doe-het-zelfzaken en natuurlijk bij verhuisbedrijven. Let goed op de kwaliteit, die kan tussen verschillende verkopers en merken nogal variëren. Verhuisbedrijven verkopen vaak de beste dozen, die dan ook meteen het duurste zijn. Wil je meer informatie over het kopen van verhuisdozen, lees dan ons artikel over verhuisdozen kopen.

Je kunt ook verhuisdozen huren, mocht je ze niet willen kopen. Als je de verhuizing door een verhuisbedrijf laat doen, is het meestal mogelijk om de verhuisdozen gratis te lenen. Er zijn ook bedrijven die herbruikbare verhuisdozen verhuren. 

Als vervanging voor verhuisdozen worden vaak bananendozen, vuilniszakken, papieren zakken en reistassen gebruikt. Die zijn echter niet stapelbaar, zijn moeilijker te transporteren (bijv. op een steekwagentje) en gaan vaak sneller kapot. Om effectief te verhuizen en het risico op ongewenste ongelukjes te verkleinen, is het het verstandigst om gewone verhuisdozen te gebruiken. Hoeveel dozen je nodig hebt, hangt af van de hoeveelheid spullen die je mee wilt nemen. Je kunt hierover meer lezen in ons artikel: “Hoeveel verhuisdozen heb ik nodig?“.

Planning van het inpakken

Het is het beste om zo vroeg mogelijk met inpakken te beginnen. Pak als eerste alles in dat je vóór de verhuizing niet meer nodig hebt, kleding voor andere seizoenen bijvoorbeeld, of waardevol porselein, boeken, enzovoort. De dingen die je nog gebruikt, pak je als allerlaatste in. De volgende dingen heb je misschien nog nodig:

 • Schoonmaakartikelen en alles wat je nodig hebt voor de eindschoonmaak van het huis kun je het beste als laatste inpakken. Het is ook handig om bij de eindschoonmaak nog een stoel of krukje bij de hand te hebben.
 • De lampen kun je het beste als laatste demonteren. In je nieuwe huis monteer je de lampen als eerste. Zonder licht is het namelijk moeilijk verhuizen.
 • Als je nieuwe huis erg ver weg is, is het fijn om verzorgingsartikelen (zoals wc-papier en zeep), een setje kleding en wat te eten apart te houden. Je hoeft dan in je nieuwe huis niet eerst alle dozen te doorzoeken voor de essentiële dingen.

Pak je spullen in door iedere kamer afzonderlijk af te werken en de spullen per kamer in een doos te doen. Schrijf op alle kanten van de dozen wat erin zit en naar welke kamer ze moeten (als je alleen op de bovenkant van de doos schrijft, kun je de tekst niet lezen terwijl de dozen opgestapeld staan). Ingepakte dozen kun je opstapelen. Normaal gesproken kun je een stapel van drie dozen makkelijk met een steekwagentje vervoeren. Als je een steekwagentje gebruikt, moet de zwaarste doos bovenaan staan.

Zet de ingepakte dozen neer in een kamer die leeg is of weinig gebruikt wordt, zodat ze tot aan de verhuisdag niet in de weg staan. Zet de verhuisdozen niet op zolder, in de kelder of buiten, omdat de dozen en de inhoud door kou en vocht kunnen beschadigen. In het volgende onderdeel kun je lezen hoe je in de verschillende kamers het beste kunt inpakken.

Keuken

In de keuken kun je meestal al vroeg beginnen met inpakken, zodat de keukenspullen die je niet vaak gebruikt alvast ingepakt zijn. Houd de spullen die je tijdens de laatste dagen nog nodig hebt om te koken en eten apart.

 • Glazen, serviesgoed en andere breekbare voorwerpen moeten ingepakt worden in inpakpapier of bubbeltjesplastic. Andere opties zijn krantenpapier, handdoeken, lakens en kleding, die sowieso ingepakt moeten worden. Krantenpapier is het goedkoopst, maar maakt vaak vlekken op aardewerk waardoor je dat achteraf moet afwassen. Lakens, handdoeken en kleding zijn weliswaar schoon, maar ze zijn niet handig omdat ze veel plek in beslag nemen. Bovendien maken ze het uitpakken ingewikkelder, omdat kleding en servies in het nieuwe huis niet naar dezelfde kamer moeten. Inpakpapier kost wat meer, maar is toch vaak de beste keuze omdat het breekbare spullen het beste beschermt.
 • Borden worden op elkaar gestapeld met steeds een laag papier tussen twee borden. Als je wat papier verkreukelt en dat op de bodem van de verhuisdoos legt, staan de borden stabieler. De glazen pak je één voor één in papier in en zet of leg je vervolgens in de doos. Om de kans op breken te verkleinen, kun je schoenendozen gebruiken die je op hun beurt weer in de grote verhuisdoos zet. Verhuisbedrijven hebben vaak ook sorteerdozen, waarin je glazen afzonderlijk kunt inpakken. Lege ruimtes in de doos vul je met verkreukeld papier, kussens of ander zacht materiaal.
 • Keukenapparaten (Koffiezetter, broodrooster, etc.) pak je het beste in in afzonderlijke kleine dozen die je daarop in de verhuisdoos doet. Als je geen geschikte dozen hebt, kun je de apparaten ook in papier of bubbeltjesplastic inpakken, zodat ze niet kapot gaan.
 • Als je je vaatwasmachine meeneemt, kun je die het beste door een vakman laten uitbouwen. Zo voorkom je ongelukken die niet vergoed worden door de verzekering. Check de voorwaarden van je schadeverzekering.

Woonkamer

In de woonkamer kun je normaal gesproken al vroeg beginnen met het inpakken van boeken, dvd’s en decoratiemateriaal.

 • Boeken zijn zwaar, vul er dus geen hele dozen mee. Pak in plaats daarvan steeds een halve doos in met boeken en vul de andere helft met lichte dingen zoals kussens, dekens, gordijnen, enzovoort. Het is ook een goed idee om lichte en zware boeken gelijkmatig over de dozen te verdelen. Een ander idee is om boeken in rolkoffers te doen, mocht je die toevallig hebben.
 • Dekoratiemateriaal pak je, net als je glazen en serviesgoed, voorzichtig in. Dit doe je het beste met inpakpapier en kleinere dozen die je vervolgens in de verhuisdozen doet.
 • Schilderijen en andere dingen die te groot voor een verhuisdoos zijn, kun je in speciale schilderijendozen doen (ook te huur bij het verhuisbedrijf). Een goedkoper alternatief is om alle schilderijen bij elkaar te binden of plakken met steeds een stuk karton ertussen. Pak de schilderijen niet te vroeg in, zodat de kans op beschadiging zo klein mogelijk is. Vervoer ze het liefst staand.
 • Kabels en dergelijke kun je beter niet allemaal bij elkaar binden. Zet er duidelijk op waar de kabels bij horen. Als een kabel niet van een apparaat af gehaald kan worden, rol hem dan op en plak hem vast aan het apparaat. Zo is de kans op beschadiging het kleinst. Je kunt ook een foto van de aansluiting van de kabels maken, zodat je in je nieuwe huis precies weet welk stekkertje waarin moet.
 • Gordijnrails en dergelijke bind je met een stuk touw of plakband bij elkaar, je kunt hier meteen andere lange voorwerpen, zoals bezems, ski’s, etc. bij binden.
 • Vloerkleden kun je het beste oprollen en vastbinden. Als je meerdere kleine vloerkleedjes hebt, kun je ze allemaal op elkaar leggen en dan oprollen.
 • Haal alle losse planken uit de kasten en plak ze met plakband aan elkaar. Bewaar de schroefjes goed en schrijf erbij waar ze bij horen zodat je de meubels ook weer makkelijk in elkaar kunt zetten.
 • Lades kun je het beste leeg maken en tijdens de verhuizing in het meubelstuk laten zitten. Als de lade er makkelijk uit valt, kun je hem met plakband vastplakken zodat hij niet kapot gaat. Hetzelfde geldt voor kastdeuren die makkelijk open gaan. In plaats van plakband kun je ook wikkelfolie gebruiken. Meubels met uitstekende delen kun je het beste uit elkaar halen, dat is makkelijker tijdens het vervoer.
 • Lampen zijn vaak groot en onhandig tijdens het vervoer, dat geldt met name voor bijvoorbeeld kroonluchters. Om kroonluchters veilig te transporteren, kun je ze aan het plafond van de verhuiswagen hangen, waarbij je er goed op moet letten dat ze niet naar beneden kunnen vallen.
 • Kamerplanten zijn gevoelig en worden vaak beschadigd tijdens een verhuizing, vooral ’s winters. De meeste verhuisbedrijven zijn niet aansprakelijk voor kamerplanten, of willen ze zelfs niet vervoeren. Het kan dus zijn dat je ze zelf moet meenemen. Doe ze staand in open verhuisdozen. Je kunt krantenpapier gebruiken om ze tegen de kou te beschermen. In de betere tuincentra worden er beschermnetten voor grote planten verkocht.

Slaapkamer

In de slaapkamer kun je meestal al vroeg beginnen met inpakken. De lakens, handdoeken en kleding die je tot aan de verhuizing niet nodig hebt, kun je al in dozen doen. Houd in je achterhoofd dat je de handdoeken eventueel kunt gebruiken om breekbare spullen mee in te pakken of om lege ruimtes in verhuisdozen mee op te vullen.

 • Ook de kleding uit je kledingkast kun je netjes opvouwen en in verhuisdozen doen. Als je veel kleding hebt die aan hangers hangt, kan dit wat langer duren. Bij sommige verhuisbedrijven zijn er speciale kledingdozen waarin je kleding met hanger en al kunt ophangen. Als alternatief kun je ook een paar hangers met kleding aan elkaar plakken en er een grote vuilniszak overheen doen. Knip onderin de vuilniszak een gat en doe daar het haakje van de hanger doorheen. Nu kan je kleding tot de verhuisdag gewoon blijven hangen en in het nieuwe huis meteen in de kast gehangen worden. Deze aanpak bespaart tijd bij het inpakken, maar is wat onhandiger tijdens het vervoer.
 • Matrassen worden net als vloerkleden opgerold en met touw of spanband vastgezet. Je kunt speciale hoezen kopen om je matras te beschermen tijdens de verhuizing.

Badkamer

In de badkamer kun je pas laat inpakken, omdat daar veel spullen zijn die je dagelijks of wekelijks nodig hebt. Ook medicijnen kun je beter niet te vroeg inpakken, ook als je ze op dit moment niet nodig hebt. Je kunt elk moment ziek worden en dan plotseling de medicijnen nodig hebben.

Als de verhuisdag dichterbij komt (binnen een week), kun je beginnen met inpakken in de badkamer. Pak alles behalve de dagelijkse verzorgingsartikelen in. Die doe je pas als allerlaatst, en moeten in je nieuwe huis ook weer makkelijk te vinden zijn.
Als je een wasmachine of droger hebt, kun je die net als de vaatwasmachine het beste door een vakman laten demonteren.

Garage/Kelder

Hier kun je vroeg beginnen met inpakken, omdat je hier normaal gesproken spullen bewaart die je niet zo vaak gebruikt. Vaak zijn deze spullen echter moeilijk in te pakken.

 • Machines en apparaten maak je leeg (benzine, diesel, etc.) voordat je ze inpakt. Voor zover dat gaat, doe je ze in verhuisdozen. Zet ze daarbij het liefst rechtop in de doos, zodat er geen resten brandstof uit kunnen lopen.
 • Als je veel grote voorwerpen, zoals fietsen, grasmaaiers, enzovoort hebt, kan het zijn dat je een extra grote verhuiswagen nodig hebt. Deze spullen kun je namelijk niet ruimtebesparend vervoeren.

Verhuiswagen

Zodat je verhuizing soepel verloopt, moet je het inladen van de verhuiswagen van tevoren plannen. Let daarbij op het volgende:

 • Begin met de grootste meubels en vul de tussenruimtes op met kleine meubels en verhuisdozen. Als je uitstekende delen van de meubels demonteert (handvatten, poten, etc.), kun je de ruimte het effectiefst gebruiken.
 • Om beschadiging van de meubels te voorkomen, kun je ze met spanband vastzetten. Je kunt dekens op de grond en langs de wanden van de wagen aanbrengen, om schadegevoelige meubels voor krassen te beschermen.
 • Meubels die naar dezelfde ruimte moeten, kun je het beste bij elkaar in de verhuiswagen zetten. Bij het uitladen heb je de juiste meubels dan meteen bij elkaar.
 • Om in te schatten hoe groot de verhuiswagen moet zijn, kun je er van uit gaan dat een verhuisdoos ongeveer 0,5 kubieke meter in beslag neemt. Schat vervolgens in hoeveel meubels je hebt. Hoe groter de auto, hoe eenvoudiger het in- en uitladen is. Dit maakt de verhuizing natuurlijk aanzienlijk makkelijker. Als je een kleine wagen hebt, kan het zijn dat je niet alles in één keer kunt meenemen en je dus meerdere malen moet rijden.

Als je twijfelt, kun je het beste voor het grotere voertuig kiezen. Als je zelf wilt rijden, check dan van te voren of je met jouw rijbewijs in de betreffende wagen mag rijden. Een kleine vrachtwagen mag je besturen met een rijbewijs B, maar voor grote wagens heb je een chauffeur met rijbewijs C nodig.

Meer informatie over het kiezen van de juiste verhuiswagen vind je in onze verhuistip: Een verhuisbus huren

Ontvang de checklist “Verhuisdozen inpakken” per e-mail

De checklist kun je gratis per e-mail ontvangen door onderaan deze pagina op de blauwe knop “Download” te klikken. Je krijgt vervolgens een pop-up waarin je je e-mailadres kunt invullen. Je ontvangt de checklist dan binnen enkele minuten als PDF bestand in je e-mail. Natuurlijk kun je hem ook op je tablet of smartphone openen en bekijken.

Bekijk ook onze andere checklists

Behalve deze checklists, hebben we meerdere gratis checklists voor je. Je kunt ze allemaal in één keer per mail ontvangen door helemaal bovenaan deze pagina op de blauwe ‘download’ knop te klikken. Je ontvangt dan al onze checklists in één keer.

Wil je alleen de boodschappenlijst voor de verhuisdag ontvangen? Klik dan hier onder op de knop: “Download” en je ontvangt hem binnen enkele minuten in je mailbox.