De kat verhuizen: alles wat je moet weten.
De kat verhuizen: prettig is het niet, maar soms moet het. Er was ooit een onderzoek dat uitwees dat een verhuizing een van de meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven is. Je kunt je voorstellen dat de verhuizing voor een kat des te meer stress oplevert. Katten zijn territoriumdieren en dus erg gehecht aan hun omgeving. Een verhuizing haalt ze plotseling uit hun vertrouwde territorium. Bovendien zijn katten erg gevoelig voor stress. Een lange autorit of verhuistroepen in huis kunnen daarom een grote impact hebben op het beestje. Niet alleen tijdens verhuisdag zelf, maar ook in de periode voor de verhuizing is het belangrijk om de stress voor je kat te minimaliseren. Maar hoe ga je te werk?
Foto van Unsplash
Kat verhuizen: Voor de verhuizing
Katten merken al gauw dat er iets gaat veranderen in huis. Door de stress van de mensen, maar ook door het verplaatsen van spullen zal je kat aanvoelen dat er iets belangrijks te gebeuren staat. Alleen dit kan al stress opleveren. Eigenlijk is het om deze reden het beste om je kat zo’n week voor de verhuizing naar een logeeradres te brengen. Heb je geen logeeradres en moet de kat dus in huis blijven tijdens de verhuizing, zorg dan dat de kat tot de verhuisdag een eigen, veilig plekje heeft dat niet verandert of verplaatst. Als je de mogelijkheid hebt, kun je het beste een eigen kamer voor de kat inrichten. Zorg er dus voor dat je deze kamer als eerste “inpakt” en alle meubels alvast in een andere ruimte zet. Zo blijft dit een veilige haven voor de kat, waar in de laatste dagen voor de verhuizing niets meer verandert. Zet de etensbakjes, kattenbak en mand hier neer, zodat de kat alles bij de hand heeft. Zorg ook voor wat speeltjes.
Zet de transportkooi ook alvast in deze kamer. Laat het deurtje open staan en doe er een dekentje of kussen in met een vertrouwd geurtje. Waarschijnlijk gaat je kat zelf af en toe in de kooi liggen slapen. Op deze manier went je kat op een natuurlijke manier aan de transportkooi en zal de stress tijdens de verhuisdag minder zijn.
Kat verhuizen: Tijdens de verhuizing
Op de verhuisdag laat je de kat zo lang mogelijk in zijn eigen kamer. Plak eventueel een briefje op de deur, zodat verhuizers en/of hulptroepen weten dat deze ruimte dicht moet blijven. Als alle verhuisdozen en meubels het huis uit zijn, kun je de kat rustig in zijn transportkooi doen en, samen met zijn spulletjes, in de auto zetten.
Vervoer je kat altijd met je eigen auto, niet met de verhuiswagen. De rit is al stressvol genoeg voor het beestje, dus het is fijn voor de kat als hij bij jou in de buurt is.
Ook in het nieuwe huis richt je weer een veilige kattenkamer in. Bedenk van te voren in welke kamer in het nieuwe huis de kat als eerst mag bivakkeren. Zorg dat alle vertrouwde kattenspulletjes daar zijn en doe pas de transportkooi open. Laat de kat op zijn eigen tempo de ruimte verkennen. Misschien durft hij niet meteen het mandje uit, geef hem dan de tijd. Laat de kat in de “kattenkamer” terwijl jij het huis op orde maakt. Pas als de meubels op hun plek staan, de helpers naar huis zijn en de chaos voorbij is, laat je de kat uit de kamer. Controleer van tevoren of alle deuren en ramen dicht zijn, zodat je kat niet kan ontsnappen. Hij zal dan op zijn eigen tempo het nieuwe huis gaan verkennen.
Kat verhuizen: Na de verhuizing
Na de verhuizing is het belangrijk dat je kat zich thuis gaat voelen op zijn nieuwe plek. Een kat voelt zich thuis zodra zijn eigen geurtjes verspreid zijn in zijn nieuwe territorium. Zorg er daarom voor dat er voldoende spulletjes in huis zijn met zijn eigen geur eraan. Stop zijn dekentje en kussen dus vooral niet in de wasmachine! Doordat de kat uiteindelijk gaat rondlopen en snuffelen in het nieuwe huis, wordt zijn geur automatisch verspreid en gaat hij het huis meer en meer als zijn eigen plekje zien. Laat je kat de eerste 3 weken niet naar buiten. Je hebt dan namelijk de kans dat hij zich nog niet genoeg thuis voelt en dus op zoek gaat naar zijn vorige thuis. Zodra je kat naar buiten mag, zorg er dan voor de zekerheid voor dat hij een halsbandje met jouw telefoonnummer draagt. Als je kat gechipt is, denk er dan aan om het nieuwe adres door te geven aan de database. Als je kat toch naar zijn oude huis blijft lopen, kun je dit artikel van de Praktijk voor Kattengedrag eens lezen. Daar wordt precies uitgelegd hoe je dit op kunt lossen.
Ben jij al eens verhuisd met een kat? Wat was jou ervaring? Heb jij misschien nog andere tips waardoor de kat verhuizen makkelijker wordt? We horen het graag van je in een reactie op deze post!