Op jezelf wonen: 7 dingen om te regelen

Dus je gaat binnenkort op jezelf wonen! Eindelijk kun je je eigen inrichting bepalen, zelf weten wat je gaat koken en je eigen tijd indelen; heerlijk! Op jezelf wonen betekent natuurlijk ook dat je een heel stuk meer verantwoordelijkheid hebt. En dat kan best spannend zijn. Daarom hebben we 7 dingen voor je verzameld waar je aan moet denken als je voor het eerst op jezelf gaat wonen.

vrouw staat in woonkamer en kijkt uit het raam in artikel over op jezelf wonen

Afbeelding: Unsplash

Verzamel je uitzet

In je eerste eigen huis heb je natuurlijk je eerste eigen spullen nodig. Je hoeft niet meteen een huishouden met alles erop en eraan te hebben, maar om te kunnen functioneren, heb je bepaalde spullen echt nodig voor je uitzet. Zorg er dus voor dat je de noodzakelijke huisraad vanaf dag één in huis hebt. De andere dingen kun je later altijd nog aanschaffen. Natuurlijk hoef je niet alles nieuw te kopen. Als je een beetje rondvraagt aan familie en vrienden, kun je een hoop spullen waarschijnlijk gratis krijgen. Ook kun je kijken op websites als Marktplaats of in Facebook-groepen voor gratis spullen. Weet je niet zeker wat je nodig hebt? Wij hebben een lijst samengesteld met de belangrijkste uitzet voor je nieuwe huis.

Regel contracten voor energie en TV/internet/telefoon

Als je in een eigen huis of appartement gaat wonen, zul je zelf een energiecontract moeten afsluiten. Er zijn verschillende energieaanbieders op de markt, die je stroom en gas bieden. Het loont om vooraf online energieaanbieders te vergelijken om te zien welke aanbieder de beste aanbieding heeft in jouw nieuwe woonplaats. Daarnaast wil je waarschijnlijk internet en eventueel televisie en telefoon in je nieuwe huis. Ook daarvoor loont het om goed online te vergelijken om de beste aanbieder te vinden. Doe dit minimaal 4 weken voor je verhuizing, zodat alles is aangesloten zodra je intrekt.

Sluit de juiste verzekeringen af

Op jezelf wonen betekent dat je je eigen verzekeringen moet regelen. Voor je spullen in je nieuwe huis of kamer heb je in ieder geval een inboedelverzekering nodig. Deze verzekering vergoedt de schade als er spullen beschadigen door bijvoorbeeld brand of water, of als ze worden gestolen. Daarnaast is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan andere personen of hun spullen. Als je student bent, kun je tot je 27e, zo lang je studeert, bij je ouders voor aansprakelijkheid meeverzekerd blijven. In andere gevallen is het slim om er zelf een af te sluiten. In onze vergelijkingsstool kun je meteen inboedelverzekeringen vergelijken en zo precies zien welke het beste past bij jouw wensen en budget.

Vergelijk inboedelverzekeringen

Kijk of je recht hebt op toeslagen

Als je in een zelfstandige woning gaat wonen, kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Huurtoeslag kan handig zijn als je inkomen (nog) niet zo hoog is. Je hebt dan een steuntje in de rug om je huur te kunnen betalen. Hetzelfde geldt voor zorgtoeslag. Als je 18 jaar of ouder bent, moet je je eigen ziektekostenverzekering afsluiten. Is je inkomen niet hoog genoeg, dan kun je daarvoor zorgtoeslag aanvragen. Voor informatie over huur- en zorgtoeslag kun je kijken op de speciale website voor toeslagen van de overheid.

Maak een begroting

In je eerste eigen woning zul je te maken krijgen met kosten die je voorheen niet had: de rekeningen moeten elke maand betaald worden en je moet de wekelijkse boodschappen doen. Om zeker te weten dat je budget het einde van de maand haalt, kun je een begroting maken. Schrijf op wat je vaste lasten zijn: denk daarbij aan kosten voor de huur, verzekeringen en contracten. Bedenk daarnaast wat je maandelijks kwijt bent aan eten, vervoer en huishoudelijke artikelen. Dan weet je automatisch hoeveel je aan het einde van de maand over hebt voor andere dingen of om te sparen. Meer informatie over je maandelijkse uitgaven vind je in ons artikel ‘Hoeveel kost op jezelf wonen‘.

Verstuur adreswijzigingen

Het voordeel als je het ouderlijk huis verlaat: je ouders kunnen je post in het begin voor je bewaren of doorsturen. Hoogstwaarschijnlijk wil je je post echter uiteindelijk op je nieuwe adres ontvangen. Het eerste wat je daarvoor moet doen is je nieuwe adres aanmelden bij de gemeente. Dit moet je uiterlijk 5 dagen na je verhuizing doen. De gemeente geeft je nieuwe adres automatisch door aan de belastingdienst. Daarnaast moet je je adreswijziging doorgeven aan de bedrijven en instanties waarmee je te maken hebt. Om te inventariseren aan welke instanties je je nieuwe adres moet doorgeven, kun je kijken naar de brieven die je ontvangt op het adres van je ouders. Zo zul je geleidelijk aan al je post op je nieuwe adres ontvangen.

Check je huurcontract

Kijk goed naar de voorwaarden die in je huurcontract staan:. Bekijk welke kosten bij de huur zijn inbegrepen. Denk daarvoor bijvoorbeeld aan stroom, water of internet. Zet op een rij welke kosten je hebt naast de kale huur en neem deze op in je begroting. Bekijk ook wat de contractduur is en wat de opzegtermijn is. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. Als je deze 7 tips in de gaten houdt, is het niet ingewikkeld om op jezelf te gaan wonen. Op jezelf wonen is vooral heel erg leuk en begin van een nieuwe fase in je leven. We wensen je dus heel veel plezier! En mocht je nog praktische tips voor je verhuisdag nodig hebben, kijk dan eens naar onze checklist voor het plannen van je verhuizing.

Dit artikel bevat partnerlinks. (Wat is dat?)

door  Valine | 10-03-2021 |
Reactie (0)

Reageer