De overdracht van je huis: waar moet je op letten?

De overdracht van je huis: waar moet je op letten? Ga je verhuizen, dan is er een punt waarop je je huis moet overdragen. Het proces rondom de overdracht is anders voor koop- en huurwoningen. In dit artikel lees je hoe de overdracht in zijn werk gaat in beide gevallen:

overdracht huis

Foto van Bigstock

Overdracht van een huurwoning

Verlaat je een huurwoning, dan vindt er meestal enkele weken voor het einde van de huurovereenkomst een voorinspectie plaats door de verhuurder. Hierbij bekijkt de verhuurder het huis en geeft aan wat er aangepast moet worden voor de overdracht. De uiteindelijke overdracht valt samen met de eindinspectie. Bij de voorinspectie van je huurwoning mogen de meubels nog in het huis staan. Bij de eindinspectie dient het huis schoon en leeg te zijn. Je moet zelf aanwezig zijn bij beide inspecties, om zo nodig toelichting te kunnen geven.

Als je intrekt in een huurwoning, is het belangrijk dat je de woning meteen inspecteert op schade en gebreken. Mocht je wat vinden, deel dit dan direct mee aan de verhuurder, zodat je niet aansprakelijk gesteld wordt voor de schade als je het huis ooit weer verlaat.

Wil je weten waar je huurwoning aan moet voldoen bij de overdracht? Lees dan verder bij het Juridisch Loket. Daar zijn de regels rondom de overdracht van een huurwoning uitgebreid beschreven.

Overdracht van een koopwoning

De officiële overdracht van een koopwoning vindt bij de notaris plaats, door middel van het ondertekenen van de leveringsakte en de hypotheekakte. Bij de notaris worden tevens de sleutels overhandigd. Meestal wordt het huis nog geïnspecteerd voordat de officiële overdracht plaatsvindt. Er wordt dan door de verkoper en koper samen gekeken of het huis inderdaad zo opgeleverd wordt als afgesproken in de koopovereenkomst.

Ben jij de koper van het huis, dan is het belangrijk om tijdens de laatste inspectieronde het huis grondig te controleren. Gebreken die pas later naar voren komen, vallen namelijk niet meer onder de verantwoordelijkheid van de vorige eigenaar. Het is niet verplicht om een koophuis bij de overdracht te inspecteren, maar het is wel verstandig. Het geeft de betrokkenen meer zekerheid en voorkomt latere conflicten. Bij Stichting Eigen Huis kun je meer lezen over de overdracht van een koopwoning.

door  Valine | 06-11-2014 |
Reactie (0)

Reageer