Verhuizen naar een nieuwbouwhuis: 5 aandachtspunten.
Ga je verhuizen naar een nieuwbouwhuis, dan zijn er een aantal extra zaken waar je op moet letten. Naast de standaard klussen zoals het inpakken van verhuisdozen, het regelen van verhuishulp en het versturen van adreswijzigingen, moet je spiksplinternieuwe huis klaargemaakt worden voor bewoning. Het verhuizen naar een nieuwbouwwoning heeft veel meer voeten in de aarde dan een ‘gewone’ verhuizing. In dit artikel geven we je 5 zaken om rekening mee te houden.
Meld gebreken zo snel mogelijk
In een nieuwbouwhuis is bijna nooit alles meteen perfect na de oplevering. In de meeste gevallen zijn er bij de oplevering nog een aantal gebreken (of in nieuwbouwtaal: opleverpunten).
Vaak voorkomende gebreken zijn beschadigingen aan kozijnen of deuren, technische mankementen aan bijvoorbeeld de verwarming, of slordig schilderwerk. De bouwer of aannemer is verplicht gebreken binnen drie maanden na de oplevering op te lossen.
Gebreken noteer je in een inspectieronde tijdens de oplevering. Heb je zelf weinig verstand van woningbouw, dan kun je het beste een deskundige meenemen naar de oplevering. Op de website Bewustnieuwbouw.nl vind je meer informatie over de oplevering van een nieuwbouwwoning.
Ga je verhuizen naar een nieuwbouwhuis? Houd rekening met vocht
In een nieuwbouwhuis zit een hoop vocht: wel tot zo’n 4000 liter! Dit komt doordat de constructie tijdens de bouw bloot gestaan heeft aan de elementen. Daarnaast bevat vers gestort beton van zichzelf veel water. Nadat het huis af is, duurt het tot twee jaar totdat al het vocht uit het huis verdwenen is.
Deze kennis is van belang bij het kiezen van vloeren en wandbekleding van je nieuwbouwhuis. Het vrijkomende vocht kan namelijk beschadigingen veroorzaken.
Wanden
De wanden zullen in de eerste twee jaar nog werken. Dit betekent dat er scheuren kunnen ontstaan. Hiermee moet je rekening houden met het kiezen van wandbekleding. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je vers gestuukte wanden gaan barsten, of je mooie kinderbehang begint te scheuren! De beste opties voor muren in een nieuwbouwhuis zijn:
Glasvezelbehang
Dit behang vormt een stevige beschermlaag voor je wanden. Als er scheuren ontstaan, vangt het glasvezelbehang deze op. Er is dan niks van de scheuren te zien. Bovendien voorkomt het glasvezelbehang dat de muur verder scheurt of afbrokkelt.
Glasvezelbehang wordt alleen in het wit geleverd. Eventueel kun je over het glasvezelbehang heen schilderen, of er zelfs overheen behangen met een ander soort behang.
Direct schilderen op het beton
Je kunt de betonnen wanden schuren, gaatjes opvullen, en behandelen met voorstrijk. Vervolgens kun je de wanden dan verven. Na een tijd kunnen er barsten zichtbaar worden vanwege het verdampende vocht. Maar het voordeel is dat je deze kun je dan gemakkelijk opvullen en overschilderen.
Bouwbehang
Dit is een goedkope en tijdelijke oplossing. Bouwbehang is vochtdoorlatend. Dit betekent dat de muren een paar maanden tot 2 jaar rustig kunnen werken. De meeste mensen vinden bouwbehang niet mooi, maar het is een gemakkelijke en goedkope oplossing. Zodra de wanden hun vocht kwijt zijn, kun je iedere gewenste definitieve wandbekleding kiezen.
Stuken
Veel mensen kiezen er voor hun nieuwbouwwoning direct te laten stuken. Dit is mogelijk, maar je hebt veel kans op scheuren in het stukwerk na verloop van tijd. Een goede stukadoor kan de kans op scheuren verkleinen en de scheuren die toch ontstaan in goede banen leiden. Benieuwd hoeveel een stukadoor kost? Met ons formulier kun je meteen offertes aanvragen bij stukadoors in jouw regio!
Vloeren
Wacht met het leggen van een vloer totdat het meeste vocht uit de vloer verdwenen is. Dit is belangrijk omdat je nieuwe vloer krom kan gaan staan of los kan laten als er te veel vocht onder zit. Laat je je vloer leggen door een professioneel bedrijf, dan doen zij normaal gesproken een vochtmeting voordat ze beginnen. Zo weet je zeker dat de vloer droog genoeg is.
Ga je zelf een vloer leggen? Dan kun je zelf ook testen of de vloer al genoeg vocht kwijt is. Dat doe je zo: Leg een stuk plastic op de betonnen vloer en leg daar bovenop iets zwaars. Wacht een paar dagen. Als je na die paar dagen vocht onder het plastic ziet en/of als het beton onder het plastic donkerder is dan de rest van de vloer, moet je nog even wachten met het leggen van je vloer.
Ga je een houten vloer of laminaat leggen, leg dan in ieder geval eerst een vochtwerende ondervloer, zodat het hout of laminaat niet krom trekt. Leg de planken een paar dagen voor het leggen alvast in de betreffende ruimte, zodat het hout of laminaat alvast kan acclimatiseren.
Regel contracten voor gas, licht en internet
Natuurlijk wil je meteen beschikking hebben over gas, water en licht in je nieuwe huis. Als je verhuist naar een nieuwbouwhuis, heeft de projectontwikkelaar of aannemer normaal gesproken al gezorgd voor aansluitingen op het elektriciteits-, gas- en telecomnetwerk. Als dit nog niet gebeurd is, kun je dit ook zelf doen via de website Mijnaansluiting.nl.
Vervolgens kun je geschikte contracten afsluiten voor gas/elektriciteit en internet/tv/telefoon. Dit moet je uiterlijk twee weken voor de opleverdatum geregeld hebben, als wilt dat alles werkt bij de oplevering.
Als je in je huidige woning al contracten hebt voor energie en telecom, controleer dan eerst wat de opzegtermijn van deze contracten is. Afhankelijk hiervan kun je al dan niet wisselen naar een andere aanbieder. Hierover lees je meer in ons artikel over het wisselen van energieleverancier bij verhuizing.
Als je nog op zoek bent naar een voordelig energiecontract, kun je onze vergelijkingstool voor gas en elektriciteit gebruiken.
Daarnaast hebben we een vergelijker voor contracten voor internet, TV en telefoon.
Nu internetabonnementen vergelijken
Regel je waterlevering
Als het goed is, heeft de aannemer ook al gezorgd dat je huis is aangesloten op de waterleiding. Is dit niet het geval, regel dit dan zelf via Mijnaansluiting.nl.
Voor de waterlevering zelf meld je je aan bij het waterbedrijf dat actief is in jouw regio. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over het melden van je verhuizing aan het waterbedrijf.
Waterleidingen door laten lopen
In een nieuw huis kunnen de nieuw aangelegde waterleidingen nog schadelijke stoffen bevatten. Het is daarom goed om de kranen de eerste drie maanden elke dag een minuut door te laten lopen. Zo spoel je de leidingen schoon. Het gaat hierbij alleen om de kranen met het water dat je drinkt of voor het eten gebruikt. De WC en douche hoef je dus niet dagelijks door te spoelen. (al zul je dat om andere redenen toch doen ;-))
Aanleg voor- en achtertuin
Het aanleggen van je tuin is waarschijnlijk niet het meest urgent als je gaat verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Toch zijn er een paar aspecten die je het beste snel kunt regelen. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat de weg naar je voordeur te modderig is en je dus iedere keer een spoor kleigrond naar binnen loopt. Het is daarom verstandig om in ieder geval vóór de verhuisdag (tijdelijke) bestrating aan te leggen voor de deur.
Daarnaast kun je alvast peilen bij de buren. Willen zij misschien gezamenlijk een oprit of schuttingen laten plaatsen? Het is handig als jullie dit zo gauw mogelijk van elkaar weten. Dan kunnen jullie gezamenlijk plannen en eventueel goedkoper materiaal inkopen.
Check je verzekeringen
Inboedelverzekering
Zorg ervoor dat je inboedel- en opstalverzekering op orde zijn. Misschien heb je op dit moment al een inboedelverzekering. Zorg er dan voor dat je verzekeraar op de hoogte is van je verhuizing en vraag na wat de dekking is tijdens je verhuisperiode. Het is verstandig om tijdens deze periode af te spreken dat je inboedel zowel op je oude als nieuwe adres verzekerd is. Bij de meeste verzekeraars is dit nodig.
Heb je nog geen inboedelverzekering of wil je kijken of er een betere/voordeligere verzekering is voor je nieuwe woonsituatie? Vergelijk dan meteen verzekeringen in onze vergelijkingstool!
Vergelijk inboedelverzekeringen
Opstalverzekering
Als je in een koophuis gaat wonen, heb je ook een opstalverzekering nodig. Een opstalverzekering dekt schade aan het huis zelf, en alles wat er aan het huis vast zit. Denk bijvoorbeeld aan brandschade, schade door lekkage of schade aan het huis door inbraak. Je kunt in onze vergelijkmodule meteen kijken wat een opstalverzekering gaat kosten voor jouw woonsituatie:
Overweeg beveiliging voor je onbewoonde huis
Helaas komt het nog wel eens voor dat in pas opgeleverde nieuwbouwhuizen wordt ingebroken. CV-ketels en koperen leidingen zijn een geliefde buit. Het zou natuurlijk heel jammer zijn als jij hier de dupe van wordt. Je kunt overwegen om meteen een alarminstallatie in je nieuwe huis te plaatsen. Zo is je huis ook veilig in de eerste weken na de oplevering, als je er zelf nog niet woont.
Overweeg je een alarmsysteem laten installeren door professionals, dan kun je met behulp van ons formulier gratis offertes aanvragen van beveiligingsbedrijven in jouw regio.
Offertes alarmsystemen aanvragen
Heb jij nog andere tips voor het verhuizen naar een nieuwbouwhuis? We horen ze graag! Laat gerust een reactie achter onder dit artikel!
Dit artikel bevat partnerlinks (Wat zijn dat?)