Wat kost op jezelf wonen in 2023?

Op jezelf wonen: wat kost dat nou eigenlijk? Het kan goed zijn dat je je dit afvraagt als je overweegt om je ouderlijk huis voor het eerst te verlaten. Je wilt natuurlijk zeker weten dat je genoeg inkomsten hebt om op eigen benen te kunnen staan. In dit artikel geven we je een overzicht van de kosten die komen kijken bij het huren van je eerste eigen woonruimte. We geven zowel informatie over de bijkomende kosten van het huren van een studentenkamer, als van een zelfstandige woning.  We hopen je hiermee een eerste indruk te geven van de kosten voor op jezelf wonen.

Huur en andere woonlasten

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, is je huur je grootste maandelijkse uitgave. De gemiddelde huurprijzen verschillen sterk per regio en stad. Natuurlijk hangt je huurprijs ook af van de soort woning die je huurt: huur je bijvoorbeeld een studentenkamer in Groningen of een appartement in Amsterdam?

Om je toch een idee te geven is hier een globaal overzicht:

 • Voor een studentenkamer via een woonstichting betaal je tussen de 300 en 500 euro per maand. Let op: om in aanmerking te komen voor het aanbod van een woonstichting moet je je eerst bij de stichting inschrijven, en afhankelijk van de woonplaats enige wachttijd opbouwen. Ook moet je ingeschreven staan als student om voor de studentenkamers in aanmerking te komen.
 • Voor een kamer in de vrije sector betaal je tussen de 200 en 1000 euro huur per maand, sterk afhankelijk van de plaats waarin je wilt wonen.
 • Voor een zelfstandige sociale huurwoning liggen de kale huurprijzen tussen de 450 en 752 euro per maand. Ook hier geldt dat je ingeschreven moet staan bij een woningstichting en vaak een paar maanden tot een paar jaar wachttijd moet opbouwen. Voor een zelfstandige woning kun je wel huurtoeslag krijgen.
 • De kale huurprijs voor woningen in de vrije sector begint bij 450 euro per maand en loopt op tot onvoorstelbaar hoge bedragen.

Zoals je ziet, lopen de huurprijzen sterk uiteen, afhankelijk van het soort woonruimte en je woonplaats. Om een beter idee te krijgen van jouw toekomstige huurprijs, kun je bijvoorbeeld kijken op Woningnet.nl (voor sociale huur) of op Funda.nl (voor de vrije sector)

Op jezelf wonen: Gas, water en licht

Als je een kamer huurt, zijn gas, water en licht normaal gesproken al inbegrepen in de huurprijs. Huur je een zelfstandige woning, dan moet je deze zaken zelf regelen en betalen.

Gas en licht (elektriciteit) regel je allebei bij een energieleverancier. De kosten hiervoor liggen rond de 130 euro per maand*. Met behulp van onze vergelijkingstool kun je gemakkelijk kijken wat de prijzen voor energie in voor jouw woonsituatie zijn:

Water betaal je rechtstreeks aan je plaatselijke waterbedrijf. Je ontvangt hiervoor een keer per jaar een factuur. De kosten voor water liggen bij normaal gebruik voor één persoon rond de 10 euro per maand.

*Stand december 2021

Kosten op jezelf wonen: Belastingen en toeslagen

Huurtoeslag

Afhankelijk van je leeftijd, inkomen, huurprijs en woonsituatie kun je huurtoeslag ontvangen. Je kunt op de site van de Belastingdienst gemakkelijk een proefberekening maken om te kijken of jij in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dit scheelt natuurlijk weer aanzienlijk op je maandelijkste kosten.

Om alvast een richtlijn te geven, huurtoeslag ontvang je alleen als je:

 • 18 jaar of ouder bent
 • In een zelfstandige woning woont. (Dus niet als je een kamer huurt)
 • Huurt in de sociale sector
 • Ingeschreven staat bij de gemeente op het adres waar je woont
 • Een huurcontract hebt en de huur zelf betaalt
 • Huurprijs maximaal € 752,33 per maand is (of € 442,46 als je 23 jaar of jonger bent)
 • Maximaal € 23.725 per jaar verdient

Deze richtlijnen zijn een indicatie en geven geen compleet beeld. De hoogte van je huurtoeslag kan liggen tussen een paar tientjes en zo’n 200 euro per maand. Doe dus altijd een proefberekening om te kijken hoeveel huurtoeslag je kunt ontvangen.

Zorgtoeslag

Als je 18 jaar of ouder bent, kun je afhankelijk van je inkomen ook zorgtoeslag ontvangen. Zorgtoeslag is niet afhankelijk van je woonsituatie. Het kan dus zijn dat je al zorgtoeslag ontvangt nu je nog niet op jezelf woont. Ontvang je nog geen zorgtoeslag, dan is het de moeite waard om te kijken of je hier recht op hebt. Als alleenstaande kun je maximaal €107,- per maand zorgtoeslag ontvangen. Wil je precies weten op hoeveel zorgtoeslag je recht hebt? Doe dan een proefberekening op de site van de Belastingdienst.

Gemeentelijke belastingen

Sommige vormen van belasting, zoals inkomstenbelasting en BTW, kende je vast al. Als je op jezelf gaat wonen, krijg je te maken wat nieuws: Gemeentelijke belastingen. Dit zijn de kosten die de gemeente int bij bewoners om voorzieningen mee te bekostigen. Afvalstoffenheffing, rioolheffing en Waterschapsbelasting zijn de belastingen waar je waarschijnlijk mee te maken krijgt. Voor deze belastingen krijg je jaarlijks, in Januari of Februari, een rekening op de mat. De exacte bedragen verschillen per gemeente, maar hier is een inschatting van de kosten voor een eenpersoonshuishouden:

 • Afvalstoffenheffing: tussen de 120-180 euro per jaar (10-15 euro per maand)
 • Waterschapsbelasting: 100-200 euro per jaar (8-16 euro per maand)
 • Rioolheffing: wordt niet in iedere gemeente bij huurder in rekening gebracht, maar kan 70-200 per jaar bedragen (6-17 euro per maand)

Let op: de hierboven genoemde gemeentelijke belastingen gelden alleen als je een zelfstandige woonruimte huurt. Huur je een kamer, dan hoef je deze belastingen normaal gesproken niet afzonderlijk te betalen. De huisbaas betaalt dan de kosten en berekent deze aan je door in de huurprijs.

In sommige gevallen zijn gemeentelijke belastingen al inbegrepen in de huurprijs van je zelfstandige woning. Als dit zo is, staat dit in je huurcontract.

Als je weinig verdient, hoef je de gemeentelijke belastingen niet te betalen. Je moet hiervoor dan wel vrijstelling aanvragen bij de gemeente. Check de exacte voorwaarden hiervoor op de website van je gemeente.

Op jezelf wonen en verzekeringen

Inboedelverzekering

Als je op jezelf woont, is het een goed idee om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit is een verzekering die de spullen in je huis vergoedt bij bijvoorbeeld schade door brand of diefstal. Een inboedelverzekering kost meestal minder dan een tientje per maand. In onze vergelijkingstool kun je alvast prijzen van inboedelverzekeringen bekijken:

Nu verzekeringen vergelijken

Zorgverzekering

Je zorgverzekering heb je nu al, maar we schrijven hem toch op omdat het maandelijkse kosten zijn waarmee je rekening moet houden als je op jezelf woont. De kosten voor een zorgverzekering liggen tussen de 85 en 120 euro per maand.

Mocht je dit nog niet gedaan hebben, dan kun je zorgtoeslag aanvragen. Je krijgt dan een tegemoetkoming van maximaal 107 euro in de kosten voor je zorgverzekering. Om uit te rekenen of je recht hebt op zorgtoeslag, kun je een proefberekening maken op de site van de belastingdienst.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering (ook wel: WA-verzekering) vergoedt schade die jij per ongeluk veroorzaakt bij anderen. Het kan dan gaan om letsel (iemand raakt gewond) of om schade aan spullen. Als je uitwonend bent en studeert, val je tot je 27ste bij je ouders onder de dekking. Check dus even of je ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Als je geen student bent, of ouder dan 27 jaar, is het verstandig om zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit kost rond de 4 euro per maand.

Op jezelf wonen en internet, TV en telefoon

In je eigen huis wil je waarschijnlijk gebruik maken van internet, en misschien ook een TV-abonnement afsluiten. In sommige gevallen zijn deze kosten al inbegrepen in je huurprijs, maar meestal moet je dit zelf regelen. De kosten voor een Alles-in-een-abonnement liggen gemiddeld tussen de 45 en 65 euro per maand.

Wil je alvast prijzen van internetabonnementen vergelijken voor je nieuwe huis, gebruik dan onze vergelijkingstool:

Naar de internetvergelijker

Kosten voor boodschappen

Boodschappen kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. We geven daarom hier een inschatting van het bedrag dat je minimaal kwijt bent aan boodschappen als je genoeg en gezond wilt eten. Voor de ingrediënten voor 3 gezonde maaltijden per dag ben je per maand tussen de 150 en 200 euro kwijt bij de supermarkt.

Voor studenten: kosten voor je studie

In 2021 kost collegegeld €2143 per jaar*. Omgerekend kost dit je dus zo’n €179 per maand. Daarnaast moet je kosten rekenen voor je studieboeken en andere benodigdheden voor je studie. Volgens het Nibud kost dit gemiddeld zo’n 49 euro per maand.

*Vanwege de coronamaatregelen is het collegegeld in 2020 en 2021 gehalveerd naar 1084 euro.

Andere maandelijkse kosten

Natuurlijk heb je zelf nog andere maandelijkse kosten, die nog niet in dit artikel zijn opgenomen. Om een goed overzicht te krijgen, kun je zelf een lijstje maken van wat je op dit moment betaalt voor zaken als:

 • Telefoonabonnement (gemiddeld 25 euro)
 • Vrije tijd, sport en uitgaan (gemiddeld 150 euro)
 • Online abonnementen zoals: Netflix, Spotify, etc. (gemiddeld 20 euro)
 • Kleding (gemiddeld 60 euro)
 • Vervoer (gemiddeld 60 euro)
 • Etc.

De bedragen tussen haakjes zijn de gemiddelde bedragen die studenten uitgeven volgens het Nibud . Het kan zijn dat je op bepaalde zaken uit dit lijstje moet gaan bezuinigen als je op jezelf woont. Het is daarom goed om nu al een goed beeld te hebben van deze kosten, zodat je hier bewust mee om kunt gaan.

Dus wat kost op jezelf wonen nu precies?

Laten we het bovenstaande even samenvatten. Om erachter te komen wat het kost om jezelf te wonen, tellen we alle bovengenoemde kosten bij elkaar op.

Kosten op kamers wonen

Huur€ 300-1000
Inboedel- en WA-verzekering€ 10
Zorgverzekering€ 0 – 100
Boodschappen€ 150 – 200
Studiekosten€ 230
Overige kosten€ 320
Totaal€ 1010 – 1860

Als je student bent en op kamers gaat wonen, ben je op basis van onze inschattingen gemiddeld tussen de 1010 en 1860 per maand kwijt. Daarbij is de huur van je kamer de grootste variabele.

Kosten voor zelfstandig wonen

Ga je een zelfstandige woning huren, dan zijn dit je maandelijkse kosten ongeveer:

Huur€ 450 – 1200
Gas/water/licht€ 130
Gemeentelijke belastingen€ 24 – 48
Zorgverzekering€ 0 – 100
Inboedel- en WA-verzekering€ 10
TV/internet€ 60
Boodschappen€ 150 – 200
Overige kosten€ 320
Totaal€ 1144 – 2068

Ga je een zelfstandige woning huren, dan kun je rekenen op kosten tussen de 1144 en 2068 euro per maand. 

Let op: deze kosten zijn een ruime inschatting. Natuurlijk hangen de exacte kosten af van jouw persoonlijke situatie. Maak dus vooral een lijstje met de kosten waarmee jij te maken hebt, en zorg dat je niets vergeet! Zo heb je hopelijk alvast een idee wat het voor jou gaat kosten om op jezelf te wonen.

Woon jij al op jezelf? Wat is jouw ervaring met maandelijkse kosten? We horen het graag van je in een reactie op deze post. Ook als je vragen hebt over de kosten van op jezelf wonen, horen we graag van je!

door  Valine | 10-12-2022 |
Reactie (0)

Reageer