Verhuizen naar een huurhuis: waar moet je op letten?

Heb jij je ideale huurwoning gevonden? Gefeliciteerd! Het verhuizen kan bijna beginnen. Er zijn een aantal zaken die je moet regelen of waar je op moet letten als je gaat verhuizen naar een huurhuis. Daarna kun je met een gerust hart je verhuisdozen inpakken.

verhuizen naar huurhuis

Blue Bird/Pexels

Controleren van de huurovereenkomst

Een goede huurovereenkomst kan onenigheid voorkomen. Alle reden om hier bij stil te staan. Check of alle ingevulde gegevens kloppen. Het is belangrijk dat je weet wat wel en niet is inbegrepen in de huurprijs. Zodoende sta je niet voor onverwachte uitgaven. Maak ook duidelijke afspraken over de borg, die je terugkrijgt aan het einde van de huurperiode, als alles zoals afspraak is achtergelaten.

Over het algemeen wordt een minimale huurperiode afgesproken. Je kunt in die periode de woning niet verlaten. Na deze periode kan je de woning verlaten met inachtneming van de opzegtermijn welke gelijk staat aan de betaalperiode. Een contract met een maximale huurperiode kan alleen worden afgesloten in specifieke situaties, bijvoorbeeld als de verhuurder in het buitenland verblijft of als de woning wordt verhuurd via de Leegstandswet. Houd er rekening mee dat de verhuurder na minimaal 12 maanden de huurprijs mag verhogen.

Inspecteren van de huurwoning

Op het moment dat je de woning betrekt, doe je er goed aan om bij voorkeur samen met de verhuurder door de woning te lopen en alle gebreken te noteren. Maak eventueel foto’s, zodat het zeker is dat er geen meningsverschil kan ontstaan over de precieze gebreken. Zo voorkom je dat je opdraait voor gebreken die al in de woning zaten.

Als er dan toch een raam kapot gaat, de wasbak vol met krassen zit of dat er gebreken zijn aan de keuken, is het belangrijk dat jij en de verhuurder in de huurovereenkomst hebben staan wie hier aansprakelijk voor is. Meer informatie over de overdracht van een huurwoning vind je in onze bijbehorende verhuistip.

Verhuizen naar een huurhuis: Regelen van zaken

Gas, water en licht

Bij sommige huurwoningen zit gas, water en licht standaard bij de huurprijs in, maar normaal gesproken moet je hier zelf achteraan gaan. Zorg ervoor dat het gas, water en licht is geregeld op de dag dat je de sleutel ontvangt.

Je energiecontract sluit je daarom uiterlijk twee weken voor je verhuisdag af. Ben je benieuwd hoeveel gas, water en licht gaat kosten in je nieuwe huurwoning? Gebruik dan onze tool om verschillende aanbieders te vergelijken.

Naar de energievergelijker

Voor water hoef je je alleen maar aan te melden bij het waterbedrijf van jouw regio. Meer hierover lees je in ons artikel gas, water en licht regelen bij je verhuizing.

Inschrijven bij de gemeente

Het is belangrijk om je nieuwe adresgegevens door te geven aan de gemeente, ook al verhuis je binnen diezelfde gemeente. Dit dien je binnen 5 dagen na de verhuisdatum te doen. Je kunt dit vaak online doen via de website van de gemeente, met je DigiD gegevens. Na een aantal dagen ontvang je een brief op je nieuwe adres met het nieuws dat je bent ingeschreven. In onze bijbehorende verhuistip vind je meer informatie over je verhuizing doorgeven aan de gemeente.

Check je huurtoeslag

Als je huurt, kan het zijn dat je recht hebt op huurtoeslag. Of je huurtoeslag kunt ontvangen, hangt af van meerdere factoren waaronder de maandelijkse huurprijs, je inkomen en je woonsituatie. Je kunt gemakkelijk online berekenen of en hoeveel huurtoeslag je kunt ontvangen.

Ontving je in je vorige huurwoning al huurtoeslag, dan moet je je nieuwe situatie doorgeven aan de belastingdienst. Het kan namelijk zijn dat je in je nieuwe huurhuis meer of minder huurtoeslag gaat ontvangen. Je kunt je nieuwe situatie online doorgeven in ‘Mijn toeslagen’. Doe dit 2-3 dagen nadat je je verhuizing doorgegeven hebt bij de gemeente. Dan is je nieuwe adres namelijk bekend bij de belastingdienst.

Verzekeringen

Je kunt ervoor kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht maar wel aan te raden. Je kunt je spullen onder andere verzekeren tegen inbraak, brand, waterschade en vandalisme. Met onze vergelijkingstool kun je alvast prijzen van inboedelverzekeringen vergelijken.

Vergelijk inboedelverzekeringen

Denk ook aan je ziektekostenverzekering. Tot en met je 18e val je waarschijnlijk onder de verzekering van je ouders en betaal je zelf nog geen premie.

Adreswijzigingen doorgeven

Vergeet niet om je nieuwe adres van je huurwoning door te geven bij belangrijke instanties. Je kunt dit eenvoudig zelf doorgeven (bijvoorbeeld met behulp van onze checklist voor adreswijzigingen) of je kan kiezen voor een verhuisservice, waardoor je post automatisch mee verhuist. Denk ook aan je vrienden en familie en lidmaatschappen zoals je favoriete tijdschrift.

Televisie, internet en bellen

Doe ruim van tevoren je aanvraag, als je direct tv wil kijken in je nieuwe huurwoning. Denk alvast na over waar je tv gaat kijken en waar je de computer zet. In een leeg huis is het makkelijker om kabels te trekken, als dat nodig is. Als je al een abonnement hebt hiervoor kun je je spullen meestal meenemen naar je nieuwe adres. Heb je nog geen abonnement voor TV, internet en bellen? Dan kun je er gemakkelijk eentje uitzoeken in onze vergelijker:

Naar de internetvergelijker

Ga jij binnenkort verhuizen naar een huurhuis en heb je nog vragen? Of ben je ervaringsdeskundige en heb je tips die nog niet in dit artikel zijn opgenomen? Laat dan gerust een reactie achter onder deze post. We horen graag van je!

door  Valine | 10-05-2018 |
Reactie (0)

Reageer