Tijdelijk inwonen bij je ouders: alles wat je moet weten

Door de groeiende woningnood kan het zijn dat je voor korte of langere tijd zonder eigen woning zit. Tijdelijk inwonen bij je ouders kan dan een oplossing zijn. Ben je benieuwd wat je moet regelen als je weer gaat verhuizen naar je ouders, en wat de financiële en juridische gevolgen zijn voor jou en hen? Of ben je zelf ouder en komt je kind weer thuis wonen? Lees dan gauw verder.

Inschrijven op het adres van je ouders

Als je tijdelijk gaat verhuizen naar je ouders, ben je volgens de wet verplicht om je ook in de gemeente in te schrijven op hun adres. Meer informatie over het inschrijven bij de gemeente vind je in onze speciale verhuistip daarover.

Foto door Polina Tankilevitch via Pexels

Tijdelijk inwonen bij ouders: Gevolgen voor toeslagen, uitkeringen en belastingen

Op het moment dat jij je inschrijft op het adres van je ouders, kan het zijn dat dit gevolgen heeft voor de toeslagen, uitkeringen en belastingen van zowel jou als je ouders. Welke gevolgen dit zijn, zetten we hieronder voor je op een rij:

Gevolgen voor de lokale belastingen

Ieder huishouden in Nederland betaalt jaarlijks lokale belastingen. Het gaat dan om afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsheffing. De hoogte van deze belastingen wordt berekend op basis van het aantal personen in het huishouden. Op het moment dat jij bij je ouders gaat inwonen, kan het dus zijn dat de hoogte van de lokale belastingen verandert. Je kunt de lokale lasten van jouw gemeente hier berekenen.

Gevolgen voor AOW

Ontvangen jouw ouders AOW, dan heeft het geen invloed op hun AOW als jij als kind bij hen inwoont. Inwonende kinderen tellen namelijk niet mee in de berekening van de AOW.

Ga jij echter met je partner en/of meerderjarige kinderen bij je ouders inwonen en dragen jullie (financieel) bij aan het huishouden van je ouders, dan kan het wel zijn dat de hoogte van de AOW van jouw ouders verandert. Je kunt dit voor jullie specifieke situatie checken met een handige tool op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Gevolgen voor toeslagen

De zorgtoeslag is niet afhankelijk van medebewoners. Als jij gaat inwonen bij je ouders heeft dit dus geen invloed op de zorgtoeslag van jou of je ouders.

Ontvangen je ouders huurtoeslag, dan kan het wel zijn dat deze lager wordt als jij bij hen gaat inwonen. Jouw inkomen telt namelijk ook mee voor de berekening van de huurtoeslag.

Je kunt eventuele veranderingen in de toeslagen van jou en je ouders berekenen met een speciale tool op de site van de belastingdienst.

Gevolgen voor uitkering of bijstand

Als jij tijdelijk gaat inwonen bij je ouders, en jij of je ouders ontvangen bijstand of een andere uitkering, dan heeft dit gevolgen. Op het moment dat jullie samen gaan wonen, telt dit namelijk mee voor de kostendelersnorm. Deze norm gaat ervan uit dat wanneer je met meer mensen in huis woont, je woonkosten kunt delen, en dus minder uitkering nodig hebt. In enkele gevallen wordt de kostendelersnorm niet toegepast, bijvoorbeeld als jij jonger dan 21 jaar bent en/of studiefinanciering ontvangt. Op de website van de overheid vind je alle informatie over uitkeringen en de kostendelersnorm.

Mijn kind komt weer thuiswonen. Welke invloed heeft dat?

Ben je zelf ouder en komt je kind weer thuis wonen? Dan vraag je je vast ook af wat voor invloed dit heeft op je belanstingaangifte, AOW, en/ of eventuele toeslagen en uitkering. De tips die in dit artikel beschreven staan zijn ook van toepassing op jou als ouder.

Verhuizen naar je ouders: maak goede afspraken

Op het moment dat jij weer bij je ouders gaat wonen, maak je opnieuw deel uit van hun huishouden. Dit is hoogstwaarschijnlijk voor iedereen weer even wennen. Het is dan ook verstandig om goede afspraken te maken over hoe jullie met elkaar willen samenleven.

Maak afspraken over financiën

Het is voor iedereen prettig als het duidelijk is hoe jij financieel bijdraagt aan het huishouden. Spreek met elkaar af hoe jullie omgaan met:

  • Betalen van huur of kostgeld
  • Betalen van boodschappen
  • Betalen van gas, water en licht
  • Wat te doen bij schade aan het huis of eigendommen

Houd er rekening mee dat zodra jij financieel bijdraagt aan het huishouden, dit invloed kan hebben op uitkeringen en toeslagen. Dit kun je checken met behulp van de hierboven genoemde tools.

Maak praktische afspraken over hoe jullie willen samenleven

Omdat jij en je ouders nu tijd en ruimte gaan delen, is het handig om met elkaar te bespreken hoe jullie dit willen gaan aanpakken. Denk met elkaar na over hoe jullie om willen gaan met bijvoorbeeld:

  • Eten: koken en eten jullie gezamenlijk of ieder voor zich?
  • Bezoek: mag je bezoek ontvangen wanneer je wilt, of gaat dit in overleg?
  • Opruimen en schoonmaken: verdelen jullie de taken hiervoor of doen jullie dit spontaan?

Andere dingen om aan te denken bij een tijdelijke verhuizing naar je ouders

Als je tijdelijk bij je ouders gaat wonen, moet je niet alleen nadenken over de invulling van het inwonen zelf, maar ook aan de tijdelijke verhuizing naar je ouders toe. Hoe ga je je spullen verhuizen, heb je misschien tijdelijke opslag nodig, en moet je oude contracten opzeggen? Al deze informatie kun je vinden in onze afzonderlijke verhuistips.

Heb jij nog andere vragen over tijdelijk inwonen bij je ouders, of heb je een tip die je graag wilt delen? We horen graag van je in een comment onder deze post!

door  Valine | 14-10-2021 |
Reactie (0)

Reageer