Een nieuw huis inwijden: De oorsprong van de housewarming

Als je net bent verhuisd, wil je je nieuwe huis inwijden. Je overweegt misschien om een housewarming te organiseren. Maar heb je je eigenlijk al eens afgevraagd waar de housewarming party vandaan komt? Vermoedelijk wel, daarom ben je op deze pagina beland. Bij mijn speurtocht naar de oorsprong van de housewarming party kwam ik een aantal bijzondere tradities tegen die ik je niet wil onthouden!

Oorsrprong van de traditie housewarming

De term housewarming komt vanuit een oude Britse traditie, uit de tijd dat er nog geen centrale verwarming bestond. Na de verhuizing werden alle buren, vrienden en familie langs om het huis letterlijk op te warmen: iedereen nam een stuk hout mee voor in de open haard. Zo werd gezamenlijk het eerste haardvuur in het nieuwe huis gemaakt. Behalve dat zo het huis lekker warm werd, geloofde men dat de boze geesten weggejaagd werden door het vuur.

housewarming vuur

Foto van Pexels

Traditionele housewarming in Frankrijk

Een traditioneel Franse housewarming party wordt „Pendaison de crémaillère“ genoemd. Letterlijk betekent dit “ophangen van de ketel” en deze traditie is al in de middeleeuwen ontstaan. Alle mensen die bij het bouwen van het huis hadden geholpen, kwamen bij elkaar en hingen een grote ketel met soep boven de open haard. Dit was de laatste gezamenlijke activiteit na de verhuizing en hiermee werd het huis ingewijd. Natuurlijk werd er dan meteen gezellig samen gegeten en gedronken. Nog steeds heet een housewarming party in Frankrijk “Pendaison de crémaillère“.

Een huis inwijden op z’n Duits

Ook in Duitsland heeft de traditie rondom de inwijding van een nieuw huis vooral met eten te maken. Daar wordt namelijk nog steeds brood en zout gegeven als verhuiscadeau. Dit heeft een symbolische achtergrond. Het brood gold in de middeleeuwen als basisvoedsel en staat nu symbool voor voorspoed. Met het geven van brood wil men eigenlijk zeggen: “Dat je keukenkastjes altijd vol mogen zijn”. Het zout moet zorgen voor de nodige pit in het leven. Andere verhalen vertellen dat het zout boze geesten verjaagt.

housewarming oorsprong

Foto van Canstockphoto

En kende je deze tradities al?

  • In Zweden eet men op een housewarming een goedje met de naam flyttgröt, vrij vertaald zou dat “verhuispap” heten.
  • In Italie wordt vaak rijst gegeven aan stellen die pas een huis hebben gekocht. Dit staat namelijk symbool voor vruchtbaarheid.
  • In sommige delen van China worden vóór de verhuizing alle hoeken van alle kamers verlicht met een zaklamp. Waarom? Om de geesten de weg te wijzen.

In Nederland hebben wij de Amerikaans-Britse traditie van de housewarming inmiddels overgenomen. In plaats van hout worden er tegenwoordig gewoon flessen drank, lekkere hapjes en andere housewarming cadeaus meegebracht. Zelf vind ik het eigenlijk jammer dat we geen oer-Hollandse traditie rondom het verhuizen hebben. Het zou toch wat zijn, een typisch Nederlandse housewarming? Een klompje boven de deur om de boze geesten weg te jagen, of een grote kaas die gegeven wordt door alle vrienden die geholpen hebben met verhuizen, ons lijkt het wel wat!

Heb jij een goed idee voor een nieuwe oer-Hollandse housewarming traditie? Of ken jij tradities die niet in dit artikel aan bod zijn gekomen? Ik hoor het graag van je als reactie op deze post!

door  Valine | 05-01-2015 |
Reactie (2)

Reactie

  • Magtelt

    Ik geef aan een pas verhuisd iemand altijd een mand met een fles wijn, een zelfgebakken brood, een klein portemoneetje met sleutelhanger en een muntje erin en een zoutvaatje in de vorm van een baboesjka. Wijn opdat er altijd vreugde zal heersen, brood opdat er altijd voedsel in overvloed zal zijn, een munt opdat er altijd welvaart zal zijn en zout om het leven te kruiden. Soms haak ik het mandje zelf, maar ik koop er ook wel eens één bij Xenos of kringloopwinkel.

    • Valine

      Hoi Magtelt, wat een leuk en persoonlijk kado, met ook nog eens een mooie boodschap. Bedankt voor de tip!

Reageer