Verhuistips

Prijzen vergelijken van verhuizers in jouw regio? Vraag nu gratis offertes aan!
04-03-2018 - door Valine

Adreswijziging doorgeven: welke verhuisservice kies je?

Als je gaat verhuizen ontkom je er niet aan: je moet je adreswijziging doorgeven aan alle personen en bedrijven waarmee je te maken hebt. Gelukkig zijn er verhuisservices die dit voor je regelen. In dit artikel geven we je een overzicht van de verhuisservices die er worden aangeboden in Nederland.

Met een verhuisservice wordt in de meeste gevallen bedoeld: een service die ervoor zorgt dat je post op je nieuwe adres bezorgd wordt. Dit gebeurt door het doorgeven van jouw nieuwe adres aan alle belangrijke bedrijven en instanties, of door het doorsturen van je post gedurende een aantal maanden. De drie verhuisservices op de Nederlandse markt zijn van PostNL, Sandd en Verhuisvriend. We zetten de voors- en tegens van alle drie voor je op een rij:

adreswijziging doorgeven

Foto van Pixabay

Adreswijziging doorgeven via Verhuisvriend.nl

Verhuisvriend.nl biedt een onafhankelijke verhuisservice aan. Via Verhuisvriend kun je je adreswijziging doorgeven aan meer dan 200.000 landelijke en lokale bedrijven en instanties. Ook zij claimen dat als je hier vroeg genoeg mee begint (6 weken vóór je verhuizing), je geen doorstuurservice meer nodig hebt. De service kost éénmalig 19,95 Euro. Na het betalen van dit bedrag krijg je toegang tot je persoonlijke online verhuisboekje waarin je kunt aanvinken welke bedrijven er geïnformeerd moeten worden. Dit wordt dan online in orde gemaakt.

Heeft een bedrijf een schriftelijke bevestiging nodig, dan zorgt Verhuisvriend.nl voor een voorgedrukte brief die je kunt ondertekenen en versturen. Van alle wijzigingen ontvang je een bevestiging online. Veel makelaars, hypotheekverstrekkers en woningcorporaties geven de service van Verhuisvriend gratis weg. Meer informatie over Verhuisvriend vind je hier.

Post doorsturen met Sandd

Het postbedrijf Sandd biedt een doorstuurservice. Dit houdt in dat jouw post gedurende een bepaalde periode doorgestuurd wordt naar je nieuwe adres. Maak je gebruik van de service van Sandd, dan wordt alleen de post van Sandd doorgestuurd. Post van andere postbedrijven zoals PostNL en DHL komt nog gewoon op je oude adres. Dit is uiteraard een groot nadeel van deze service. Om ál je post door te laten sturen, moet je de verhuisservice van zowel Sandd als PostNL inschakelen. En natuurlijk moet je alsnog je nieuwe adres doorgeven aan de bedrijven waarvan je post ontvangt.

De verhuisservice van Sandd kost voor particulieren éénmalig 25 Euro, en daarna 2,50 per bezorgdag (als je nieuwe adres in Nederland is). Sandd heeft twee bezorgdagen per week. Daarmee komen de kosten voor 3 maanden doorsturen op circa. 85 Euro. Let wel: dit is per achternaam. Wonen er in jouw huishouden mensen met verschillende achternamen, dan ben je dus duurder uit. Je aanvraag voor het doorsturen dien je uiterlijk drie weken voor de verhuizing te doen. Meer informatie over de verhuisservice van Sandd vind je hier.

Adreswijziging doorgeven en post doorsturen via PostNL

Post NL biedt een combinatie van de hiervoor genoemde verhuisservices. Via hen kun je je post laten doorsturen, maar PostNL kan ook jouw adreswijziging doorgeven aan bedrijven en instanties van jouw keuze. De laatstgenoemde service is gratis. Voor het doorsturen van je post betaal je een maandelijks bedrag.

Het voordeel van de service van PostNL is dat je deze vrij last-minute kunt inschakelen. Als je je nieuwe adres doorgeeft wordt na één week al je post doorgestuurd naar je nieuwe adres. Uiteraard dien je dan alsnog je adreswijziging door te geven aan de bedrijven en instanties waarvan je post ontvangt. Dit kun je doen via de gratis service van PostNL. Een nadeel is dat PostNL een minder groot adressenbestand heeft dan Verhuisvriend.nl. De kans is dus groot dat je alsnog een aantal bedrijven persoonlijk moet informeren. Meer info en prijzen van de PostNL verhuisservice vind je hier. 

Wat is de beste manier om je adreswijziging door te geven?

Welke verhuisservice voor jou het meest geschikt is, hangt vooral af van de tijd die je beschikbaar hebt. Als je ruim van tevoren begint, dat wil zeggen minimaal 6 weken voor de verhuisdag, kun je het beste kiezen voor de verhuisservice van Verhuisvriend.nl of voor het gratis doorgeven van jouw nieuwe adresgegevens via PostNL. Als je dit ruim op tijd afrondt, is het doorsturen van je post niet nodig.

Begin je later met de voorbereidingen, dan kan het nodig zijn om toch tijdelijk je post door te laten sturen. In dit geval is het raadzaam om te kijken van welke postbezorger je het merendeel van je post ontvangt. Zo kun je bepalen of je gebruik wilt maken van de doorstuurservice van PostNL, Sandd of beiden. Je kunt de post laten doorsturen tot het moment waarop je alle belangrijke organisaties op de hoogte gebracht hebt van je nieuwe adres. Uiteraard kun je hiervoor alsnog gebruik maken van de services van PostNL of Verhuisvriend.

Welke verhuisservice je ook gebruikt, het is altijd handig om zelf ook een overzicht te maken van alle bedrijven en instanties waar je mee te maken hebt. Zo kun je controleren of alles afgedekt wordt door de door jou gekozen dienst. Wij helpen je een handje met onze checklist: “Aan wie moet ik mijn adreswijziging doorgeven”. Dat is een lijst van de meestvoorkomende instanties waaraan een adreswijziging verzonden moet worden. Uitprinten en afvinken!

Download de checklist

Heb jij ervaringen met het doorgeven van je adreswijziging via de verhuisservices die in dit artikel genoemd worden? Was je tevreden of juist niet? We horen het graag van je in een reactie onder dit artikel!

Reactie (1)

Reageer