Adreswijziging doorgeven: welke verhuisservice kies je?

Als je gaat verhuizen ontkom je er niet aan: je adreswijziging doorgeven aan alle personen en bedrijven waarmee je te maken hebt. In deze verhuistip vergelijken we de manieren waarop je dit kunt doen.

adreswijziging doorgeven
Foto van Pixabay

Gratis verhuisservice voor adreswijzigingen?

Veel mensen zijn op zoek naar een gratis verhuisservice: een dienst die adreswijzigingen verstuurt en post tijdelijk doorstuurt. Helaas is er op dit moment geen geheel gratis verhuisservice op de markt. Wel heb je twee andere opties die dicht in de buurt komen:

Zelf versturen van adreswijzigingen

Als je ruim voor je verhuizing begint met het versturen van adreswijzigingen, heb je in principe geen verhuisservice meer nodig. Je kunt hiervoor onze checklist ‘Adreswijzigingen versturen’ gebruiken. Dit is een printbare lijst waarop alle veelvoorkomende instanties en contacten staan. Zo heb je een eenvoudig overzicht. Wel moet je in dit geval zelf alle instanties afgaan en online of per post je adreswijziging doorgeven. We raden aan om hier zo’n 6 weken voor je verhuizing mee te beginnen. Dan zou alles op tijd verwerkt moeten zijn en hoef je geen post meer door te laten sturen. Dit is de enige geheel gratis oplossing voor het regelen van je post bij je verhuizing.

Gratis verhuisservice van PostNL

PostNL biedt een gratis service aan waarbij jouw nieuwe adres in één keer wordt doorgegeven aan de door jou gewenste bedrijven en instanties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld internetproviders, verzekeringsmaatschappijen, maar ook huisartsen en kinderdagverblijven. Je kunt de door jou gewenste bedrijven en instanties aanklikken in hun online tool en zo wordt jouw adreswijziging automatisch voor je doorgegeven. 

Alhoewel deze service gratis is, is hij alleen te gebruiken in combinatie met het tijdelijk laten doorsturen van je post. Het minimumbedrag hiervoor is €5,90 voor 2 weken doorsturen. Hieronder lees je meer informatie over de verhuisservice van PostNL.

Post doorsturen met de verhuisservice van PostNL

PostNL biedt een complete verhuisservice voor je post. Zoals we hierboven al vermeldden, kun je via PostNL gratis je adreswijzigingen doorgeven aan een groot aantal bedrijven en instanties. Deze service is alleen verkrijgbaar als je ook tijdelijk je post laat doorsturen naar je nieuwe adres. Het voordeel: zo weet je helemaal zeker dat je geen post gaat missen.

Hoeveel kost de verhuisservice van PostNL?

Duur van doorzenden

Prijs per week

Totaalprijs

2 weken

€2,95

€5,90

5 weken

€2,80

€14,-

14 weken

€2,25

€31,50

26 weken

€1,70

€44,20

52 weken

€1,45

€75,40

 

Aandachtspunten bij het gebruik van de verhuisservice van PostNL

Als je besluit gebruik te maken van de verhuisservice van PostNL, houd dan rekening met het volgende:

 • De prijzen in het bovenstaande overzicht tellen per achternaam in jouw huishouden. Hebben jij en je partner dus verschillende achternamen, dan verdubbelen de kosten. 
 • PostNL heeft 4 dagen nodig voor het verwerken van je aanvraag. Vraag de verhuisservice dus uiterlijk 5 dagen voor je verhuizing aan. 
 • Niet alle post kan automatisch worden doorgestuurd. De volgende poststukken kunnen niet worden doorgestuurd: post uit het buitenland, post gericht aan iemand met een andere achternaam, pakketten, gerechtelijke brieven, post geadresseerd aan een postbus en post die wordt verzonden door andere postbedrijven dan PostNL.

PostNL en het gebruik van jouw gegevens

In 2018 was er ophef over de manier waarop PostNL gegevens gebruikte van klanten die gebruik maakten van de verhuisservice. Zij ontvingen na hun verhuizing veel ongewenste reclame en het bleek dat PostNL hun gegevens had doorverkocht aan derde partijen. Na een klacht van de Consumentenbond heeft PostNL dit aangepast en nu worden jouw gegevens alleen nog gedeeld met de bedrijven en instanties waaraan jij je adreswijziging wilt doorgeven. Meer hierover lees je in de privacyverklaring van PostNL.

Adreswijzigingen doorgeven via een andere verhuisservice

Je kunt ook je adreswijzigingen doorgeven via de verhuisservice van Verhuisvriend.nl. Via Verhuisvriend kun je je adreswijziging doorgeven aan meer dan 200.000 landelijke en lokale bedrijven en instanties. Zij claimen dat als je hier vroeg genoeg mee begint (6 weken vóór je verhuizing), je geen doorstuurservice meer nodig hebt. De service kost éénmalig 19,95 Euro. Na het betalen van dit bedrag krijg je toegang tot je persoonlijke online verhuisboekje waarin je kunt aanvinken welke bedrijven er geïnformeerd moeten worden. Dit wordt dan online in orde gemaakt.

Heeft een bedrijf een schriftelijke bevestiging nodig, dan zorgt Verhuisvriend.nl voor een voorgedrukte brief die je kunt ondertekenen en versturen. 

Afgaande op beoordelingen op reviewsites zijn de ervaringen met Verhuisvriend echter niet zo positief. Mensen geven aan dat het invullen van de gegevens in het door Verhuisvriend verschafte verhuisboekje bijna net zo veel werk is als het zelf doorgeven van je adreswijzigingen. De vraag is dus of deze verhuisservice de €19,95 waard is. 

Wat is de beste manier om je adreswijziging door te geven?

Welke verhuisservice voor jou het meest geschikt is, hangt vooral af van je tijd en het budget dat je beschikbaar hebt. 

Wil je je adreswijziging helemaal gratis doorgeven, ga dan aan de slag met onze checklist voor adreswijzigingen en geef zelf je nieuwe adres door aan je contacten. Als je dit 6 weken voor de verhuisdag doet, is het doorsturen van je post niet nodig.

Ga je liever voor gemakkelijk en goedkoop, dan kun je met een klein budget kiezen voor het 2 weken laten doorsturen van je post met de verhuisservice van PostNL. Dit kost je €5,90. Je kunt dan gratis gebruik maken van de adreswijzigingsservice. Doe dit dan wel alsnog ongeveer een maand voor de verhuisdag, zodat na de doorstuurperiode van 2 weken alle adreswijzigingen door de bedrijven en instanties verwerkt zijn. 

Is je verhuisdag al dichtbij en heb je je adreswijzigingen nog niet doorgegeven? Dan kies je voor de last-minute optie! Je kunt de post het beste wat langer laten doorsturen via de verhuisservice van PostNL. Kies bijvoorbeeld voor een doorstuurperiode van 5 of 14 weken. Dan kun je bij het aanvragen meteen je adreswijzigingen doorgeven en weet je zeker dat alles aan het einde van de doorstuurperiode verwerkt is. 

Heb jij ervaringen met het doorgeven van je adreswijziging via de verhuisservices die in dit artikel genoemd worden? Was je tevreden of juist niet? We horen het graag van je in een reactie onder dit artikel!

door  Valine | 25-05-2020 |
Reactie (2)

Reactie

 • m j splitt hoff

  goede avond post nl
  ik hebt mijn verhuis datum doorgegeven
  10 06 2021
  en nog komt mijn post op het oude adres
  m,j,splitt hoff

Reageer