Weggooien is een kunst

Een van de eerste dingen waar je tegenaan zult lopen zodra je het besluit genomen hebt om te verhuizen: je spullen! Moet je die echt allemaal inpakken en sjouwen? Liever niet…Als je ruim voor je verhuisdag eens een kritische blik werpt op je inboedel en een groot deel daarvan kunt weggooien, zal je verhuisdag uiteindelijk een stuk prettiger zijn. Bovendien ziet een opgeruimd en leeg huis er een stuk aantrekkelijker uit voor potentiële kopers.

weggooien verhuizen

Foto van Canstock

Weggooien is soms even slikken

Zelf ben ik een maand geleden verhuisd en ook bij mij moest de bezem er flink door. Makkelijker gezegd dan gedaan, want afstand doen van je bezittingen kan best moeilijk zijn. Die ene vaas die je ooit hebt gekocht op die vakantie in Griekenland, maar die al jaren in de kast staat, de te strakke broeken die vast ooit weer zullen passen…moeten je die echt weggooien? Als je voor een light-verhuizing wilt gaan: ja! Zelf heb ik de vuistregel genomen: heb ik het in het afgelopen jaar gebruikt? Zo nee, weg ermee! Dat was af en toe even slikken, maar om eerlijk te zijn was ik de betreffende spullen de volgende dag alweer vergeten.

Niet weggooien maar verkopen!

Natuurlijk is het niet slim om goede spullen gewoon in de vuilnisbak te doen. Vaak kun je er andere mensen nog heel blij mee maken. Het eerste wat ik gedaan heb, is een vlooienmarkt-feestje organiseren voor mijn vrienden. Alle spullen die ik niet mee wilde verhuizen, heb ik uitgestald in de woonkamer. Mijn vrienden mochten langskomen en meenemen wat ze konden gebruiken. Dit is uiteindelijk een hele gezellige middag geworden, en mijn vrienden zijn dolgelukkig naar huis gegaan met hun nieuwe servies, kleding en snuisterijen. Spullen die geld waard zijn, kun je natuurlijk verkopen op internet. Zo maak je een ander blij en hou je er zelf nog een klein bedrag aan over. Begin hier wel ruim van tevoren mee, want het duurt soms even totdat geïnteresseerden zich melden.

Goede doelen hebben wat aan jouw spullen

En ten slotte, spullen die je vrienden niet willen hebben en die in de internetverkoop ook geen succes zijn, kun je schenken aan een goed doel. Stichtingen voor daklozen, dierenasiels en kringloopwinkels zijn vaak erg blij met jouw afdankertjes. Op de website Inzameldoelen.nl kun je opzoeken waar je je oude spullen kwijt kan, zodat je ze niet moet weggooien.

Wil je je spullen echt niet kwijt? Overweeg opslagruimte

Sommige spullen heb je op dit moment niet nodig, maar liggen toch in de weg. Weggooien zou een stap te ver zijn. Je wintersportspullen bijvoorbeeld, of je serviesverzameling voor dat restaurant dat je ooit nog eens gaat openen… Voor dit soort zaken zou je een tijdelijke opslagruimte kunnen overwegen. Op de website opslagprijzen.nl kun je prijzen vergelijken van opslagbedrijven in jouw regio.  

Zo zie je maar, weggooien is een kunst. De echte kunst is echter om niets weg te gooien, maar om je oude spul op die plek te krijgen waar een ander er wat aan heeft. Uiteindelijk kun je altijd iemand blij mee maken. Zelf vind ik dat veel fijner dan mijn dingen laten verstoffen op zolder of in de garage. En nu, na mijn verhuizing, geniet ik van mijn nieuwe opgeruimde huis, waarin ik alleen maar spullen heb die ik ook echt gebruik.

Welke spullen liggen stof te verzamelen in jouw huis, maar kun je niet wegdoen? Heb jij misschien nog andere tips om afstand te doen van je ongebruikte voorwerpen? Laat een reactie achter!

door  Valine | 29-01-2014 |
Reactie (0)

Reageer