Kinderboeken over verhuizen: onze top 11!

Kinderboeken over verhuizen: die kunnen erg goed van pas komen als je gaat verhuizen met je kind of kinderen. Je kind voorlezen is natuurlijk altijd goed, maar rondom de verhuizing heeft voorlezen een extra functie. Het voorleesmoment is een extra rustmomentje voor je kind in een drukke periode. Bovendien kun je het voorlezen gebruiken om je kind vertrouwd te maken met het thema verhuizen.

Er zijn een hoop kinderboeken over verhuizen te vinden, onderaan deze pagina vind je onze selectie van de leukste verhuisboeken die je online kunt kopen.

Onze selectie van de leukste kinderboeken over verhuizen

Bobbi gaat Verhuizen (1 tot 3 jaar)

In het boekje “Bobbi gaat verhuizen” wordt al rijmend verteld hoe het beertje Bobbi verhuist. Het is een positieve kijk op verhuizen, met nieuwe vriendjes, knuffels en een leuke nieuwe straat met speeltuin. Andere ouders geven aan dat dit boek hun peuter geholpen heeft de verhuizing beter te begrijpen.

 

Kas gaat verhuizen (3-5 jaar)

In dit boekje gaat Kas verhuizen. Ook dit verhaaltje geeft een positieve kijk op  het verhuizen, met een mooi nieuw huis een schommel in de tuin en een nieuw vriendinnetje. Ook wordt er in het verhaal ruimte gegeven aan het wennen aan de nieuwe omgeving.

Kinderboek 'Kas gaat verhuizen'
kinderboek 'Een huis vol dozen'

Een huis vol dozen (4-8 jaar)

Pieter, Marije en Eefje verhuizen met hun ouders naar een nieuwbouwwijk. In dit boek worden alle reacties en gevoelens rondom de verhuizing op een vlotte en gezellige manier behandeld. Zo wordt er verteld over het inpakken, het missen van vriendjes, een nieuwe school en vreemde geluiden in het nieuwe huis. Al met al heel herkenbaar voor een kind dat binnenkort gaat verhuizen.

Jette gaat verhuizen (5 tot 7 jaar)

Dit boek vertelt over de verhuizing van de kleuter Jette. In het verhaal wordt aandacht besteed aan de spanning en chaos rondom het verhuizen, maar het verhaal heeft een happy end. Uiteindelijk is Jette namelijk helemaal blij in haar nieuwe huis.

Kinderboek 'Jette gaat verhuizen'

 

kinderboek 'een nieuw huis voor Lisse'

Een nieuw huis voor Lisse (7-10 jaar) 

In dit boek verhuist Lisse met haar moeder en de vriend van haar moeder naar de andere kant van het land. Ze moet afscheid nemen van haar beste vriendin en wil in eerste instantie niet verhuizen. In haar nieuwe woonplaats wordt het langzaam maar zeker steeds leuker. Dit boekje vertelt over de lastige gevoelens en emoties die bij een verhuizing komen kijken, maar belicht ook de positieve kant.

Kapitein Wervelwind gaat verhuizen (4-6 jaar)

Verhuizen is veel leuker als je doet alsof het een spannend avontuur is! Dat legden wij al uit in onze tips voor verhuizen met kinderen. In dit boekje wordt dat nog eens benadrukt. Het jongetje in dit verhaal doorstaat de verhuizing als zijnde Kapitein Wervelwind. Uiteindelijk is hij erg tevreden met zijn nieuwe zeerovershol!

Kinderboek Kapitein wervelwind gaat verhuizen
Kinderboek: 'Wij verhuizen'

Wij Verhuizen (4-6 jaar)

Dit is een prentenboek met een grappig verhaal over de stressvolle verhuizing van het gezin van Danielle. Zij wordt als grote zus gevraagd om tijdens de verhuizing op haar jongere broertjes en zusje te passen. Als dat maar goed gaat! Dit is een leuk boek om voor te lezen aan jonge kinderen. Dankzij de grote en gedetailleerde prenten is er voor hen een hoop te zien.

Een nieuw huis voor Noekie (6-8 jaar)

Dit verhaaltje wordt verteld door de poes Noekie. Zij wordt opgehaald uit het asiel door een nieuwe familie. Dit is dus eigenlijk een verhuizing door de ogen van een poes. Dit is natuurlijk vooral leuk als jullie als gezin ook gaan verhuizen met een kat. Dit is een leesboekje met niveau AVI E3. Kinderen van rond de 6-7 jaar kunnen dit boekje dus zelf lezen.

Verhuisboek: 'Een nieuw huis voor Noekie'
Kinderboek 'We gaan niet'

We gaan niet! (6-8 jaar)

Dit is een samenleesboek, dat je als volwassene samen met een kind kunt (voor)lezen. Het verhaal gaat over een prinsesje dat met haar ouders moet verhuizen naar een groter paleis. Zij heeft hier helemaal geen zin in en verstopt zich daarom met haar vriendje in het kippenhok.

Silvester en de bizarre verhuizing (9-12 jaar)

Ga je met je kind(eren) verhuizen van de stad naar het platteland? Dan is dit boek perfect! In deze graphic novel van maar liefst 224 pagina’s moet stadskind Silvester verhuizen naar het gedroomde boerderijtje van zijn ouders. Omdat het boek bestaat uit een combinatie van tekst, tekeningen en strip, is dit heel gemakkelijk te lezen voor kinderen. Ook voor diegenen die normaal gesproken niet van lezen houden 😉

Kinderboek: 'Sylvester en de bizarre verhuizing'
Kinderboek: 'Met apen in de tuin'

Met Apen in de Tuin (9-12 jaar)

Een verhaal over twee zusjes die met hun ouders naar de jungle in Maleisië verhuizen. Ga jij ook verhuizen naar het verre buitenland met je gezin? Dan is dit boek perfect voor jouw kinderen om zich voor te bereiden. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar

Heb jij nog andere tips voor leuke kinderboeken over verhuizen? Laat dan een reactie achter op deze post!

Dit artikel bevat partnerlinks (Wat is dat?)

door  Valine | 18-04-2021 |
Reactie (2)

Reactie

 • Marianne

  Het boek ‘Met Apen in de Tuin’ beschrijft een verhuizing naar Maleisië, vertelt door twee zusjes van 10 en 12. Het wordt op veel Nederlandse scholen in het buitenland gebruikt in groepen 6,7 en 8. Het geeft een inkijkje in het leven van Nederlandse expatkinderen.
  Meer informatie kunt u vinden op metapenindetuin.blogspot.co.uk. Het boek is verkrijgbaar bij bol.com en te bestellen bij alle erkende Nederlandse boekhandels.

  • moveria

   Bedankt voor de toevoeging, Marianne. Het ziet er uit als een heel passend boek voor gezinnen die gaan verhuizen naar het buitenland.

Reageer