Verhuizen tijdens je zwangerschap: Do’s en don’ts

Zwanger en verhuizen: is dat een handige combinatie? Eigenlijk niet natuurlijk, maar helaas kan het soms niet anders. Verhuizen tijdens je zwangerschap kan best, maar het vereist een andere planning dan een ‘normale’ verhuizing. Onze collega Irina van Moveria Duitsland heeft het aan den lijve ondervonden. Een paar maanden geleden verhuisde zij tijdens het laatste trimester van haar zwangerschap. Hoe dat ging, beschrijft Irina in onderstaand verhaal.

verhuizen zwangerschap

Foto van Canstock

“Precies tijdens het laatste trimester van mijn zwangerschap vonden mijn man en ik ons droomhuis, een kans die we echt niet wilden laten schieten. Eigenlijk wilde ik een verhuizing tijdens de zwangerschap vermijden en al helemaal in zo’n laat stadium.

Als je toch moet verhuizen tijdens je zwangerschap, is het tweede trimester namelijk het meest geschikt. De zwangerschapskwaaltjes van de eerste periode, zoals misselijkheid en vermoeidheid, zijn dan meestal al minder. Bovendien is in het tweede trimester  je buik nog niet zo groot dat hij in de weg zit bij het sjouwen van spullen. Maar helaas, in ons geval was het niet mogelijk om eerder te verhuizen.

Zodoende stond ik in de 34ste week van mijn zwangerschap voor een enorme berg verhuisdozen, die allemaal ingepakt moesten worden…Mijn ervaringen tijdens mijn verhuizing wil ik in dit verhaal graag met je delen. Ik hoop je daarnaast een paar handige tips voor jouw verhuizing mee te geven.

Zwanger en verhuizen? Laat de verhuisdozen staan!

In welk stadium van je zwangerschap je ook bent, zware spullen tillen moet je niet doen. Een verhuisdoos van zo’n 15 kilo is sowieso te zwaar. Hoe graag je ook wilt helpen sjouwen en hoe fit je je ook voelt, denk aan je baby en laat de dozen gewoon staan. Daar vraag je natuurlijk je partner, vrienden, of verhuizers voor!

Je kunt natuurlijk wel gewoon verhuisdozen inpakken. Let er dan wel op dat je de lege dozen zo neerzet, dat ze niet in de weg staan als ze vol zijn (en je ze dus alsnog moet verplaatsen). Je kunt het beste een doos inpakken, dichtdoen, en dan de volgende lege doos alvast bovenop de volle doos zetten. Zo hoef je nooit een volle doos te verplaatsen.

Let erop dat je genoeg rustpauzes inlast. Ik was verbaasd dat ik zo gauw moe werd van een beetje bukken en spullen verplaatsen.

Nog een tip: schrijf precies op de doos wat erin zit, op alle zijkanten en de bovenkant. Je hebt misschien zelf al gemerkt dat je tijdens je zwangerschap wat vergeetachtiger bent? Juist..houd daar rekening mee en schrijf alles meteen op.

Verhuizen tijdens je zwangerschap: klussen en schoonmaken?

Heb je al nesteldrang? Vooral tegen het einde van de zwangerschap is die kans heel groot. Je hebt dan een natuurlijke drang om een schone en overzichtelijke omgeving voor je baby te creëren. Alles moet perfect zijn, zodat het je baby’tje straks aan niets ontbreekt.

Als je net tijdens deze fase moet verhuizen, gaat dat helemaal tegen je natuurlijke nesteldrang in. Je zit tenslotte een tijdje tussen de dozen en de klusprojecten. Waarschijnlijk wil je het liefste zelf zo gauw mogelijk alle muren schilderen, vloeren leggen, de ramen wassen en alles brandschoon hebben. Maar helaas gaat dat niet…je moet je een beetje inhouden.

Zoals ik eerder al aangaf is het tillen van zware dingen niet goed tijdens de zwangerschap. Maar ook het werken met chemische stoffen zoals verf en schoonmaakmiddelen is nu een slecht idee. De chemische dampen kunnen namelijk schadelijk zijn voor de baby. Laat het klussen en schoonmaken liever over aan je partner, of huur een klusjesman of schoonmaakbedrijf in.

Prioriteiten stellen

Maar dit alles betekent gelukkig niet dat je je nesteldrang helemaal moet onderdrukken. Wel moet je er verstandig mee omgaan. Zelf moest ik heel erg mijn best doen om niet alle klussen tegelijk aan te pakken. tegen het einde van mijn zwangerschap raakte ik af en toe in paniek, omdat ik dacht dat ons huis niet af zou komen voor de geboorte.

Wat erg hielp was het stellen van prioriteiten. Nadat ons oude huis bezemschoon was en ons nieuwe huis min of meer schoongemaakt, begon ik meteen met het inrichten van de babykamer. Ik heb alle babykleertjes tot de derde maand gewassen, opgevouwen en alvast in de kast gelegd, de tas voor het ziekenhuis ingepakt en het wiegje en de commode neergezet. Daarna was het tijd om de babykamer gezellig te maken. In plaats van te schilderen, heb ik muurstickers gebruikt om de wand achter de commode te versieren.

verhuizen met baby

Foto door Irina

Nu de babykamer ingericht was, was mijn nesteldrang enigszins bevredigd. Nu kon ik met een gerust hart aan andere klussen beginnen, zoals het grondig schoonmaken van ons nieuwe huis. (Uiteraard met niet-giftige schoonmaakmiddelen)

Uiteindelijk heeft de hele operatie veel langer geduurd dan verwacht, maar dat was niet erg. Als je dan toch moet verhuizen tijdens je zwangerschap, is het belangrijk dat je naar je lichaam luistert. Als je een break nodig hebt, moet je die ook nemen. En dat is dan ook mijn belangrijkste tip aan jou: Verwacht niet te veel van jezelf. Plan genoeg tijd in voor iedere stap van de verhuizing. Het is ideaal als je je nieuwe huis al een maand voor de verhuisdatum in kunt, zodat je ruim de tijd hebt om klusjes te doen. En denk bij iedere klus eerst aan jezelf en de baby. Jullie welzijn is het allerbelangrijkste!

Zwanger zijn en jezelf nuttig maken tijdens de verhuizing

Je buik zit in de weg, je mag niet tillen en de kleinste inspanning maakt je al moe. Dat is vervelend, maar het betekent niet dat je jezelf niet nuttig kunt maken tijdens de verhuizing. Een heel belangrijk onderdeel van verhuizen is namelijk: plannen! Er is een hoop administratief werk te doen: adreswijzigingen versturen, een nieuw energiecontract afsluitenaanmelden bij de gemeente, noem maar op. Dit is jou nu op je lijf geschreven!

Tijdens de verhuisdag zelf kun jij het overzicht houden en zorgen dat iedereen weet wat hij moet doen. Delegeren dus! Ook kun jij zorgen voor de koffie en eten voor de verhuizers en/of vrienden die komen helpen. Je zult zien dat het organiseren en delegeren tijdens de verhuisdag een onmisbare taak is. Je hoeft je dus absoluut niet schuldig te voelen omdat je minder fysiek werk kunt doen dan de rest. Je partner en de verhuizers zijn waarschijnlijk blij met een persoon die het overzicht houdt èn die voor een lekker bakje koffie zorgt.”

Verhuizen en de verloskundige

Nog even een praktische toevoeging: wat doe je eigenlijk met je verloskundige als je tijdens je zwangerschap verhuist?

Verschillende vrouwen hebben hiervoor verschillende oplossingen. Het belangrijkste is echter wel dat je in je laatste trimester in dezelfde regio als je verloskundige woont. Zorg er dus voor dat je sowieso alvast contact opneemt met een verloskundigenpraktijk in je nieuwe woonplaats.

Je kunt zelf overwegen of je voor de verhuizing alvast op controle bij de verloskundige in je nieuwe woonplaats wilt gaan, of dat je er een zoekt in je oude woonplaats en wisselt na je verhuizing.

Twijfel je? Je kunt dit ook prima overleggen met de verloskundige in je nieuwe woonplaats. Ons advies is: neem alvast contact op en leg je situatie voor.

Ben jij al eens verhuisd tijdens je zwangerschap? Hoe ging dat en heb jij tips die niet in dit artikel genoemd zijn? We horen het graag! Laat hieronder gerust een reactie achter.

Dit artikel bevat partnerlinks (wat is dat?)

door  Valine | 08-03-2016 |
Reactie (0)

Reageer