Je energiecontract opzeggen als je gaat samenwonen

Ga je binnenkort samenwonen? In deze leuke en spannende tijd zijn er een hoop dingen te regelen. Als je op deze pagina terechtgekomen bent, ben je hoogstwaarschijnlijk bezig met je energiecontract. 

Als jullie gaan samenwonen en daarmee twee huishoudens gaan samenvoegen, zal minstens een van jullie het energiecontract op willen zeggen. In deze verhuistip leggen we uit hoe dat werkt.

Stel gaat samenwonen en knuffelt elkaar tussen de verhuisdozen. Opzeggen van energiecontract is gelukt.
Afbeelding van Freepik

Ik ga samenwonen: kan ik mijn energiecontract opzeggen?

Of je je energiecontract kunt opzeggen als je gaat samenwonen, hangt af van de looptijd van je contract. Heb je een energiecontract zonder vaste looptijd, dan kun je deze gewoon opzeggen. Houd dan wel rekening met de wettelijke opzegtermijn van één maand.

Een energiecontract met vaste looptijd kun je voortijdig opzeggen, maar dan moet je wel een opzegvergoeding betalen. De opzegvergoeding is wettelijk bepaald en ligt afhankelijk van de resterende looptijd en de producten die je afneemt tussen de €50 en €250. 

In onze bijbehorende verhuistip vind je meer informatie over het opzeggen van je energiecontract bij verhuizing.

Moet ik een opzegvergoeding betalen als ik ga samenwonen?

Als je gaat samenwonen en je energiecontract met vaste looptijd daardoor voortijdig opzegt, moet je inderdaad een boete (opzegvergoeding) betalen. Helaas wordt samenwonen door de energieleveranciers niet gezien als reden om een contract vroegtijdig stop te zetten. 

Het is verstandig om voor de verhuizing allebei jullie energiecontracten eens onder de loep te nemen. Bekijk wat de resterende looptijd van beide contracten is. Jullie kunnen er dan voor kiezen om het contract met de minste resterende looptijd op te zeggen. Daarmee is de opzegvergoeding lager. Als een van jullie een energiecontract heeft zonder vaste looptijd, is het helemaal gemakkelijk. Jullie kunnen dan dit energiecontract zonder boete opzeggen.

Indien nodig kunnen jullie het energiecontract dat jullie willen behouden, meeverhuizen. Meer informatie daarover lees je in ons artikel over gas, water en licht regelen bij verhuizing.

Nieuw energiecontract afsluiten bij samenwonen

Het kan interessant zijn om een nieuw energiecontract af te sluiten als jullie gaan samenwonen. Of dit de moeite waard is, hangt af van een aantal factoren:

  • Moeten jullie bij opzeggen van de bestaande energiecontracten een opzegvergoeding betalen? Check hiervoor de resterende looptijd en de hoogte van de eventuele opzegvergoedingen.
  • Is er een interessante aanbieding op jullie nieuwe adres? Check hiervoor onze energievergelijker. Uiteraard weten jullie je gezamenlijke verbruik nog niet, maar in de vergelijker kun je het gemiddeld verbruik voor meerdere personen instellen.

Ga naar de energievergelijker

Hopelijk heeft deze verhuistip wat meer duidelijkheid kunnen geven over het opzeggen van een energiecontract bij samenwonen. Heb jij nog andere vragen, of wil je je eigen ervaringen delen? Laat dan een reactie achter onder deze post. We vinden het altijd leuk om van je te horen!

door  Valine | 18-04-2020 |
Reactie (0)

Reageer