Je huurcontract opzeggen als huurder: hoe gaat dat?

Je huurcontract opzeggen moet gebeuren op het moment dat je huidige huurwoning gaat verlaten. Misschien verhuis je naar een andere huurwoning, of heb je zelfs een huis gekocht? In beide gevallen is het belangrijk dat je je huurcontract op de juiste manier opzegt. Wil je je huurcontract opzeggen, let dan op het volgende:

huurcontract opzeggen

Foto van Unsplash

Je huurcontract opzeggen: de spelregels

Opzegtermijn

De opzegtermijn van je huurcontract is gelijk aan de betaalperiode van je huur. Betaal je de huur per maand, dan is de opzegtermijn ook een maand. De wettelijk maximaal toegestane opzegtermijn is 3 maanden. Je kunt het beste even in je huurcontract nakijken wat op jouw situatie van toepassing is. 

Huurcontract voor bepaalde tijd?

Heb je een huurcontract voor bepaalde tijd, dan is het vaak noodzakelijk dat je de afgesproken huurperiode afmaakt. Na deze periode kun je op ieder gewenst moment opzeggen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Soms kun je met je huurbaas overeenkomen dat je toch voor het einde van de huurperiode opzegt, op voorwaarde dat jij een nieuwe huurder vindt bijvoorbeeld. Vind je hierover niets in je huurcontract, vraag dan gewoon even na bij je huurbaas of woningstichting. 

Schriftelijk opzeggen

Je huurcontract opzeggen dien je altijd schriftelijk te doen, bij voorkeur met een aangetekende brief. Zo staat zwart op wit dat jij de huur hebt opgezegd en dus geen betalingsverplichting meer hebt vanaf de overeengekomen datum. Door de brief aangetekend te versturen, kun je bewijzen dat je huurbaas de brief op de door jou bedoelde datum heeft ontvangen, mocht dit nodig zijn.

Zonder opgaaf van reden

Als je je huurcontract opzegt, hoef je geen reden op te geven. Het volstaat om aan te geven per welke datum je het huurcontract wilt beëindigen. 

Na het opzeggen van je huurcontract…

In de meeste gevallen vindt er na het opzeggen van je huurcontract een inspectie plaats. Hiervoor zal je huurbaas of woningstichting een datum met je afspreken. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over de overdracht van je woning

Als je je woning opzegt, moet je er ook aan denken om je contracten voor energie en telecom op te zeggen. Hier lees je meer over in onze artikelen over gas/water/licht en internet/tv. Wil je meteen een nieuw (voordeliger) contract voor energie of telecom regelen voor je nieuwe huis? Kijk dan even naar onze handige vergelijkingstools voor energie en internet!

door  Valine | 02-04-2016 |
Reactie (0)

Reageer